x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ciudad de las Artes y de las Ciencias

Ciudad de las Artes y de las Ciencias

de Simona Chiriac    |    04 Aug 2009   •   00:00
Ciudad de las Artes  y de las Ciencias
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Un oraş fantastic într-un oraş istoric. Cam aşa ar putea fi descrisă cea mai importantă atracţie a Valenciei - Oraşul Artelor şi Ştiinţei - construit special pentru a marca intrarea într-un nou mileniu.



Copii, tineri şi adulţi călătoresc într-un alt spaţiu, despre care mulţi spun că ar fi coborât direct de pe o planetă aflată la o distanţă de mii de ani lumină. Ceea ce frapează încă de la început este geniul arhitectonic al lui Santiago Calatrava. Cele patru clădiri principale - Hemisferic, Muzeul de Ştiinţă Principele Filip, Umbracle şi Palatul Artelor - cu acoperişuri ce parcă sunt aripi în zbor sau pisici de mare ce planează în străfundurile oceanului, găzduiesc în interior minunile pământului. Mişcare şi în acelaşi timp echilibru, high tech şi foarte mult rafinament. Un spaţiu cu o lungime desfăşurată de 7 kilometri, unde fiecare vizitator porneşte în aventura vieţii lui.

HEMISFERIC. Este prima clădire ce a fost dată în folosinţă - în 1998 - şi adăposteşte un planetariu şi un cinematograf iMax, construite deasupra apei. Un ochi ce pluteşte în unda apei şi care clipeşte din când în când (graţie unui sistem de "jaluzele" din sticlă şi oţel ce sunt acţionate hidraulic), ca şi cum ar aparţine unui organism viu. La planetariu elevii fac cunoştinţă cu peste 9.000 de stele şi învaţă cum să folosească planisferele sau să citească hărţile stelare, la fel cum ar face şi astronomii. Proiecţiile digitale - "Dinozaurii sunt vii!", "Egipt. Secretele mumiilor", "În adâncul oceanelor" - sunt lecţii atractive, pe înţelesul tuturor, ale evoluţiei vieţii pe pământ.

MUZEUL ŞTIINŢEI. Părerile sunt împărţite. Unii dintre vizitatori spun că are forma unui schelet de Tyrannosaurus Rex, alţii compară arhitectura clădirii cu un uriaş peşte preistoric. Important este că în acest muzeu totul se... atinge. Curiozitatea este astfel încurajată şi devine premisă a învăţării. La Academia Spaţială sunt simulate cele trei faze ale lansării unei nave spaţiale, iar vocea astronautului de origine spaniolă Pedro Duque însoţeşte vizitatorii în laboratorul spaţial, rampa de lansare şi simulatorul de zbor. "Trăieşte ca în benzile desenate! Simte ştiinţa!" - acesta este numele programului care-şi propune să explice, din punct de vedere ştiinţific, toate puterile supranaturale pe care le au eroii din benzile desenate. Puterile lui Superman sau Batman sunt la câteva... eprubete distanţă.

ÎN MIJLOCUL OCEANULUI. Cel mai mare oceanograf din Europa este un complex în care fiecare clădire este imaginea unui ecosistem - Marea Mediterană, mările de la tropice sau din zona temperată, oceanele, Antarctica, insulele, Marea Roşie. Peste 45.000 de vieţuitoare aparţinând unui număr de 500 de specii diferite, incluzând delfini, lei de mare, foci, pinguini, ţestoase, rechini, meduze, stele de mare, peşti, diverse crustacee. Delfinilor le este dedicat un delfinariu ce are 24 de milioane de litri de apă, adâncimea fiind de 10,5 metri. Aici copiii sunt ademeniţi cu următoarea întrebare: "Vrei să fii antrenor de delfini pentru o zi?" Pentru 15 euro, ei învaţă toate secretele vieţii delfinilor şi au parte de amintiri ce durează o viaţă. Cei mai curajoşi pot încerca să doarmă o noapte alături de... rechini. În paturile improvizate sub cupola de sticlă, copiii şi adulţii vor adormi privind rechinii şi peştii ce înoată chiar deasupra lor. Dacă vă gândiţi să vizitaţi Valencia pe parcursul lunii august, anul acesta, trebuie să ştiţi că Oceanograful este deschis toată noaptea, organizându-se demonstraţii de înot şi sărituri ale unei echipe mixte de oameni şi delfini, pe fundalul unor proiecţii de imagine şi muzică.

PALATUL ARTELOR. Principalul scop este promovarea dansului, teatrului şi muzicii clasice. Palatul are o sală mare ce poate găzdui 1.400 de oameni, dar şi altele mai mici, echipate cu toate instrumentele necesare în iniţierea în tainele muzicii. Umbracle este în acelaşi timp spaţiu de promenadă (cu grădini şi alei), dar şi parcare. Interesantă este expoziţia în aer liber de statui realizate de artişti contemporani, dar şi punctul de belvedere ce oferă o panoramă impresionantă asupra întregului oraş.

5099-98464-img_5857.jpg

Atracţii în oraşul vechi
Valencia este cel de-al treilea oraş ca mărime din Spania şi locul în care se află monumente istorice protejate, precum La Lonja de la Seda ("Bursa mătăsii", clădire în stil gotic, ce datează din secolele al XV-lea - al XVI-lea), Mercado central (una dintre cele mai mari pieţe din Europa) sau Estación del Norte (gară construită în inimitabilul art nouveau spaniol). Pla?a de l'Ajuntament este cea mai mare piaţă, printre atracţii fiind primăria, La Filmoteca (un cinematograf unde rulează doar filme clasice) şi restaurante cu specific spaniol.

Petrecerea anului
Las Fallas este unul dintre cele mai renumite festivaluri spaniole. În fiecare an, la data de 19 martie începe marea petrecere. Locuitorii construiesc figuri alegorice din lemn  sau compoziţii complexe ce redau aspecte din viaţa cotidiană. După procesiunea de-a lungul străzilor oraşului, figurinele - denumite "ninots" - se transformă în cenuşă. La ora două noaptea cerul se luminează de strălucirea artificiilor- mascletŕ, iar clopotele încep să sune. În vacarmul general lumea petrece, servindu-se cantităţi impresionante de paella în adevăratul stil spaniol.

UTIL

· CUM AJUNGEŢI. Cu trenul de la staţiile Estación de El Cabanyal sau Estación del Norte. Cu metroul (liniile 3 şi 5), până la staţia Alameda. Autobuzele 13,14 şi 15 sunt şi ele o alternativă. Cu maşina, sunt nu mai puţin de trei căi de acces.

· PREŢURI. 31,60 euro costă un bilet valabil pentru 2-3 zile, atât la Hemisferic cât şi la Oceanografic. 26 euro - un bilet valabil două zile la Muzeul Ştiinţei şi Oceanografic. O zi la Muzeul Ştiinţei şi Hemisferic vă uşurează buzunarul de 11,20 euro, 23,90 euro - la Oceanografic, 7,50 - Muzeul de Ştiinţă şi tot atât pentru Hemisferic.


×
Subiecte în articol: Spania valenciei