Aşa cum românilor nu le lipseşte niciodată borşul sau supa de pe masă, coreenii însoţesc fiecare fel de mâncare cu un bol de orez.
Sub vălul primelor brume, toamna ar putea să ne pară puţin prietenoasă dacă cineva nu ne-ar oferi o... cană cu ceai. Ce-aţi zice de un ceai coreean, cu ginseng, de un galben intens, solar (ca şi cum chiar astrul zilei s-ar fi îmbăiat în apa fierbinte) şi o aromă puternică, ameţitoare. Ai spune că toate condimentele Asiei „înoată" liniştite în cana ta cu ceai... După numai o sorbitură, ginsengul - planta vieţii - te revigorează şi toamna cu brumele şi palele ei de vânt devine, neverosimil, amintirea căldurii focului care strânge familia în jurul lui. Un sentiment puternic de „acasă"! Cu asta asociază fiecare cană de ceai un coreean.
Am aflat lucrurile acestea în urmă cu un an când, abia sosit la post, în Bucureşti, Excelenţa Sa dl Lee Kwang Jae, ambasadorul Coreii de Sud la noi în ţară, ne-a invitat la primul festival gastronomic coreean în Capitală. La 13 octombrie, la Clubul Diplomatic, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de relaţii diplomatice între Republica Coreea şi România, gusturile extremului oriental vor invada din nou Bucureştiul, provocându-ne să ne bucurăm de o experienţă gastronomică unică şi captivantă.
Până la festivalul gastronomic, să trecem în revistă măcar câteva dintre preparate, reamintindu-vă că probabil în nici o altă gastronomie a lumii nu vom găsi potenţate mai bine ca la coreeni proprietăţile nutritive şi cele curative ale preparatelor. Spre exemplu, supa de Ha Ghim Ja este o „zamă" de culoare neagră, foarte bună pentru sănătate. Aceasta conţine „anthocuanin", care neutralizează oxigenul activ. Are un rol excelent în combaterea cancerului şi prevenirea problemelor cardiace.
Crevetele din salata de... crevete conţin mult calciu, iar legumele folosite sunt bogate în diferite vitamine şi minerale. Combinate, cele două tipuri de ingrediente compun un aperitiv foarte bun şi, de asemenea, foarte hrănitor. Jap Chae este o mâncare care conţine carne, legume şi sos de soia, de asemenea o combinaţie foarte hrănitoare, cu un dozaj perfect de vitamine, proteine şi minerale. Dang Myun sunt paste făcute din cartofi dulci, care dau un gust dulce şi foarte savuros. Este o mâncare nutritivă, datorită ingredientelor pe care le conţine. În istoria Coreii, Bi Bim Bab a fost masa tradiţională pentru fermieri.
Deoarece era foarte dificil să gătească trei mese pe zi, fermierii au amestecat diferite mâncăruri într-un bol. Acest fel de mâncare conţine hidrocarburi, grăsimi, şi proteine, iar toate aceste nutriente pot fi luate dintr-o dată. Supa de Mi Yuck (alge) se numără, de asemenea, printre preparatele mult îndrăgite de coreeni. Algele sunt alcaline şi conţin 40 de minerale necesare organismului, DHA (Omega 3), vitamine etc., fapt pentru care sunt foarte sănătoase. Reţeta de supa de Mi Yuck (alge) este foarte simplă: algele se prăjesc, apoi sunt fierte în zeamă de carne. Însă preparatul cel mai cunoscut rămâne kimchi, un fel aparte de legume murate, pe care ei îl consumă zilnic, fiind bogat în acid lactic, acizi organici, vitamine, minerale şi fibre, având efecte anticancerigene, hipolipodimice, antioxidante, detoxifiante şi antiîmbătrânire.
Citește pe Antena3.ro