Sărbătorile de iarnă aduc oferte variate pentru cei care vor să guste tradiţia la ea acasă. Pentru trei nopţi de cazare, cu mic dejun şi masă festivă, în seara de Crăciun preţurile încep de la 700 de lei de persoană, la o pensiune de două margarete, şi pot ajunge până la 1.500 de lei de persoană, la o pensiune de 4 sau 5 margarete. Surprinzător, cele mai scumpe pachete se vând primele.
Oferte variate, preţuri pentru toate buzunarele
Pensiunile se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă cu sarmale, cozonaci, cârnaţi de casă, brânză de la stână şi slană afumată. În această perioadă a anului preţurile cresc în medie cu 20-30% faţă de restul anului. Un cuplu poate plăti între 1.500 şi 3.000 de lei pentru un pachet de Crăciun, cu trei, patru sau cinci nopţi de cazare şi mese festive la o pensiune din Bucovina, Maramureş sau din centrul ţării. Moda pachetelor all inclusiv au ajuns şi la pensiuni. Dacă vreţi să cumpăraţi un astfel de pachet, trebuie să ştiţi că ofertele încep de la 2.500 de lei şi pot ajunge până la 4.000 de lei pentru trei sau patru nopţi la pensiunile de 4 şi 5 margarete. “Cele mai scumpe oferte sunt la pensiunile de cinci margarete, în general. Un astfel de exemplu este Padina Ursului, de la Fundata. În general, deşi sunt scumpe, chiar acestea sunt primele ocupate. Cele mai multe oferte de produse autentice româneşti sunt la pensiunile din Mărginimea Sibiului, Gorj şi Vâlcea, în special Horezu şi Tismana. De asemenea, în Bucovina şi Maramureş sunt oferte foarte multe şi din acest motiv există şi o varietate foarte mare de preţuri. În fiecare zonă sunt unele pensiuni mai moderne şi altele mai rustice. Personal, recomand zona Neamţ, unde sunt şi tradiţii şi se pot face foarte multe activităţi. Sunt multe mănăstiri, mulţi meşteri populari”, ne-a declarat Marilena Stoian, preşedintele patronatelor din agroturism, ANTREC.
Bucureştenii ridică tarifele
În zonele istorice, Bucovina şi Maramureş, se pot găsi mai multe oferte ieftine faţă de zona de centru Bran-Moeciu. Explicaţia ar fi cererea foarte mare din proximitatea Capitalei, bucureştenii fiind cei mai mari consumatori de vacanţe de sărbători în mediul rural, în special în zona montană sau subcarpatică. “Mai scumpe sunt pensiunile din zona Bran-Moeciu, mai ales în perioada sărbătorilor. În general, Valea Prahovei, şi în special pensiunile din această zonă ridică preţurile foarte mult, pentru că cererea este foarte mare. La fel şi cele din Mărginimea Sibiului”, explică Traian Bădulescu, specialist în marketing turistic.
Bucovina luată cu asalt
În Bucovina pensiunile de patru margarete au aproape toate locurile ocupate deja. Zona, care încă păstrează un autentic specific ţărănesc, pe lângă faptul că vine cu oferte mai tentante din punct de vedere al preţului, oferă şi multe posibilităţi de recreere în aer liber ( scurte trasee montane, plimbări cu căruţa etc). De asemenea, şi oferta culinară a pensiunilor este una extrem de atrăgătoare pentru cei care ştiu să aprecieze bucătăria românească tradiţională: ciorbă de afumătură, păstrăv, ceapă la cuptor cu slănină, salată bucovineană, caş proaspăt şi, bineînţeles sarmale, cozonaci şi prăjituri de casă. Nici ciorba rădăuţeană, murăturile şi cârnaţii de casă nu lipsesc. “Toate pachetele all inclusive la patru margarete s-au vândut deja. Pachetul pentru Crăciun a fost de 1.400 de lei de persoană. Mai avem câteva locuri la 3 margarete all inclusive, în cabana rustică, din bârne. Pentru copii avem reduceri substanţiale, între 100% şi 30%, pe grupe de vârstă, până la 15 ani”, explică reprezentanţii unei pensiunii.
Lux şi tradiţie pe Valea Prahovei
Chiar şi pensiunile cele mai moderne, situate în zona Valea Prahovei, s-au orientat spre un Crăciun tradiţional, concepând pachete pline de surprize. “Mă ocup personal de gătit pentru turişti şi fac totul fac numai cu produse bio de la noi de la fermă. De Crăciun vom face un foc mare şi de jur împrejur vom prepara purceluşi de lapte, curcani şi berbecuţi. Turiştii vor asculta colinde cantate de copiii de la clubul din Găeşti. Ca în fiecare an, s-au ocupat din august toate locurile pentru Crăciun”, spune Elena Zamfir, proprietara unei pensiunii situată la 8 kilometri distanţă de Sinaia. Pentru cei pasionaţi de sport, şi nu neapărat de schii, ei se pot relaxa la piscinele acoperite pe care multe dintre pensiunile clasificate la 4 şi 5 margarete le pun la dispoziţie
În aer liber, turiştii se bucură de pomana porcului, cârnăciori proaspeţi, murături, tobă, lebăr, caltaboşi şi ciorbă sau friptură de cocoş de casă.