x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

De la Bârca la Viena şi înapoi (XXXVIII)

0
Autor: Adrian Păunescu 01 Feb 2009 - 00:00

Peste timp ● Jurnalul unui drum în Austria cu băiatul meu



Nota autorului: Am marcat cu paranteze drepte paragrafele care mi-au fost cenzurate la apariţia cărţii. Am început deci, azi, 3 ianua­rie 1979, cartea de fapte şi gânduri.

18 ianuarie 1979
De la Viena toate lucrurile par simple. Chiar şi mie mi se păreau mai simple de acolo, numai că bateriile se descarcă până la Bucureşti şi precis că multe dintre cele pe care le visez eu aici într-un fel le voi transporta cu avarii până-n ţară. Simple li se par unele lucruri şi celor care, rămânând pe de-a-ntregul patrioţi români, lucrează în străinătate. Ei încep să se dezveţe de necazurile de-acasă, deprinzând necazurile din locurile unde muncesc. Nicăieri în lume nu se trăieşte gratis, nicăieri în lume nu se trăieşte uşor. Dar alt fel de probleme se pun la Bucureşti şi alt fel de probleme se pun la Viena.

Din această diferenţă de situaţii se nasc câteodată vitejii ale absenţei. Ei, ei, dacă aş fi eu acasă ce-aş face?! sau Bine, măi fraţilor, de ce aşa şi pe dincolo acasă? sau Să mergi acolo şi să spui adevărul, ca să se termine o dată cu...

Toate-s bune, numai că nu se ia în considerare sistemul adevărat de relaţii de la Bucureşti.

Una dintre întrebările cele mai frecvente este de ce sunt trimise din ţară în străinătate produse de proastă calitate. Cum se permite aşa ceva, cui foloseşte asta, de ce nu criticăm aspectul, de ce încurajăm existenţa unei reviste de propagandă românească în străinătate foarte proastă, de ce nu luăm atitudine, pe cine credem noi că putem minţi, cum vrem noi să fim competitivi când n-avem grijă de finisarea produselor noastre?

Foarte revoluţionari oamenii şi foarte îndreptăţiţi în tot ce zic. Numai că răspunsul trebuie să înceapă de la cauze. Multe lucruri s-ar rezolva dacă li s-ar descoperi adevărata rădăcină. Pentru că necompetitive nu sunt numai unele reviste ale noastre. Necompetitive sunt şi unele produse fizice. Necompetitivă e câteodată şi munca unor trimişi români în străinătate. E foarte uşor să faci curat în grădina altuia, mai ales că nici nu faci, doar zici că faci. Dar e foarte greu să te-apuci să-ţi rezolvi problema propriei tale grădini.
Dialogul mă încântă prin întrebările lui acute şi oamenii îmi spun că-i încântă prin răspunsurile la obiect, curajoase şi personale. Majoritatea întrebărilor încep cu de ce? Doar unele îmi cer să explic situaţii. De exemplu, situaţia din medicină, situaţia din sport. Şi altele.

În orice caz, constat la aceşti compatrioţi aflaţi temporar la Viena, în afara unui patriotism foarte accentuat, o lipsă de prejudecăţi emoţionantă. Probabil că scoşi din mecanismele mărunte ale diverselor grupuri din ţară, ei judecă situaţiile mai puţin implicaţi în ele, mai obiectivi, mai la sursă.

Şi, mai ales, ei judecă în funcţie de interesul ţării aici. Căci dacă acasă mai putem să ne-amăgim câteodată cu vorbe, aici, în străinătate, nu poţi vinde vorbe străinilor, partenerilor comerciali şi economici. Nu-i bun produsul, nu ţi-l ia nimeni. E bun cutare produs nou, eşti întrebat de el şi eşti supus ofertelor.

Vorbim despre Kozak, despre roata motoare, despre Leontopol, despre Antena vă aparţine, despre Florea Dinu, despre Ioan Puşcaş, care le-a lăsat o excelentă impresie trecând pe aici şi, în fine, mă roagă să le citesc ceva, să le cânt ceva.

De recitat le recit şi încă plin de succes, dar de cântat nu pot să le cânt, pentru că nu ştiu să cânt. Şi-atunci, pentru a le arăta organicitatea artei moderne bune din România, le spun:
– E cu mine aici un tânăr în vârstă de nici 10 ani, care întâmplător e băiatul meu, pe care-l voi ruga să vină în faţă – Hai, vino, Andrei – şi să vă cânte ceva.
– Ce să cânt, tati?, se îngălbeneşte Andrei.
– Cântă un cântec al lui Zubaşcu.

Fâstâcindu-se la început şi simţindu-şi buzele uscate, dar reuşind cu efort care i-a făcut de multe ori bine şi tatălui său să se exprime, Andrei cântă şi cântă toată sala cu el. Îşi răsuceşte mâinile, îi văd degetele tremurând, dar este extraordinar de fericit că de azi încolo el, Andrei A. Păunescu, încetează de a mai fi doar fiul lui Adrian Păunescu şi devine şi puţin independent. Visează, cu siguranţă, la clipa când cineva va întreba despre mine cine-i acela şi i se va răspunde: E tatăl lui Andrei Păunescu.

Minunaţii oameni ai Ambasadei şi Agenţiei economice ale României la Viena îmi aplaudă băiatul şi mă bucur încă o dată că n-am trecut prin viaţă degeaba.

Mulţumesc, tovarăşe Octavian Groza, mulţumesc, tovarăşe Marin Ceauşescu.

La plecarea din faţa Agenţiei economice se pune problema unde mergem. Oamenii au început să mă cunoască. Chiar cei care mă antipatizau ar dori să mai stea cu mine. Îmi dau seama ce va fi la moartea mea. Mulţi vor mai vrea să mai stea cu mine atunci. Vor spune că eu am fost un băiat bun. Că uneori ei au exagerat. Deşi eu n-am fost totdeauna un băiat bun. Deşi nu totdeauna ei au exagerat.

Se creează o dilemă jenantă între diverse interese momentane, între care disting, ca pe un numitor comun, interesul de a mai sta de vorbă în seara asta. Până la urmă, între Brungenland – casa unui ţăran –, unde şi aşa era destul de târziu ca să mai mergem, Restaurantul Belgrad, care are multe mâncăruri româneşti şi orchestră românească, şi un restaurant chinezesc, pe care-l prefer eu, fireşte că gazdele mele hotărăsc să mergem la restaurantul chinezesc. Andrei rămâne la o familie amabilă din clădirea Agenţiei economice, pentru că-i era somn. Dar am aflat mai târziu chiar de la el că n-a dormit deloc şi s-a jucat cu cei doi băieţi ai gazdei până am obosit eu. S-a ales şi cu o maşinuţă de metal, de fapt cu două maşinuţe de metal, care-i plac şi din care face o colecţie, bineînţeles pe spinarea mea.

Restaurantul la care mergem se numeşte Shanghai. Parcarea maşinii e o problemă grea. Ne învârtim mult pentru a găsi un loc. Şi după nume s-ar părea că e un local de frunte. Din păcate, n-a fost chiar aşa. Restaurantul era mai puţin rafinat decât cel la care mersesem cu Marin Buhoară, Lotus, dacă ţin eu bine minte, deşi chinezii care ne aşteptau acolo erau foarte amabili, foarte pregătiţi pentru o cină îndelungată. Deşi până la urmă am mâncat pe săturate şi am băut o excelentă băutură din care parcă aş mai bea, Mao-Tai. O băutură cu un miros foarte curios, dar care are o proprietate greu de îndeplinit la alte băuturi, de a te bine dispune, dar de a nu te îmbăta, de a-ţi mobiliza sucurile gastrice, dar de a nu te moleşi.

Oamenii sunt oameni întotdeauna, indiferent cum au ochii, oblici, drepţi, şi, deşi e bine, repet, la Restaurantul Shanghai din Viena nu mai e atmosfera colosală de la Restaurantul Lotus. Mâncăm iarăşi ceea ce mai mâncasem. Se adaugă nişte ciuperci preparate altfel şi nişte carne de trei feluri, de vită, de porc şi de pasăre, cu aceeaşi garnitură complexă, foarte echilibrată, în ciuda nebuniei de condimente care o însoţesc. Încă o dată spun că bucătăria chinezească reprezintă maximum în materie. L-am avut cu noi şi pe consulul român la Viena, cunoscător, ca şi ceilalţi diplomaţi români, al bucătăriei universale, pentru că a umblat mult şi viaţa l-a obligat să guste din toate. Sigur că părerile noastre diferă. Şi nu ajung să conveargă decât la final, când ne sculăm de la masă flămânzi. Şi gazdele mele hotărăsc să mergem la Restaurantul Horvath din cartierul unde stau mai mulţi diplomaţi români, restaurant pe care îl cunosc bine dumnealor şi pe care mi-l recomandă cu plăcere. Îi refuz însă politicos, rugându-i să amânăm pentru altă zi drumul într-acolo. Deci ne oprim pentru a ne sătura foamea amăgită de excesele bucătăriei chinezeşti la un restaurant cu rotiserie, unde ni se aduce în farfurii la fiecare câte un pui fript, foarte crocant şi foarte apetisant. Bucăţelele de pâine nu fac decât să-ţi atragă atenţia că acolo ai intrat să mănânci mâncare, nu pâine. Puiul dispare repede din fiecare farfurie. Bem nişte vin negru, vinul casei, curat, plăcut, în sticle de câte un kilogram, cu bot gros, cum place ochiului şi cum sună bine la ureche când gâlgâie spre pahare. Mă pilesc puţin. Mă ia somnul. Îi gră­besc. Oamenii nu prea ar avea chef să plecăm. Dar eu aş pleca. Băiatul meu mă aşteaptă. Pentru că de multă vre­me am aşteptat să petrec zile şi nopţi cu el.
(Va urma)
Citeşte mai multe despre:   meditaţie de călătorie,   viena,   restaurantul

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare! Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare!  Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon iUmor se apropie de final, dar nu înainte a-și răsfăța fanii cu o ediție specială de roast, ce va fi difuzată duminică, 29 noiembrie, dată la care Antena 1 aniversează 27 de ani de...

Campania iMapp Bucharest, premiată

Campania iMapp Bucharest, premiată
Campania internațională de solidaritate „One World. One Heart”, lansată anul acesta de iMapp Bucharest, în plină carantină generată de pandemie, a fost aleasă, prin votul publicului, ca fiind câştigătoare...

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!
Dormitorul copiilor poate fi transformat acum într-o scenă de basm prin intermediul lenjeriilor de pat de la Finette. Acest magazin online aduce în atenția publicul său țintă o colecție impresionantă de...

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!

Cum m-am pregatit de iarna, cu butoaie si bidoane, in context de pandemie de Coronavirus!
Se spune ca omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Doar ca, personal, nu prea am luat in seama aceasta zicala, deoarece societatea ne ofera posibilitati de alegere infinite, astfel incat sa putem sa...

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!

Bate la poarta succesului si fii un invingator cu cea mai serioasa agentie de casting, NewMediaCasting!
Dintotdeauna ai fost genul de persoana care adora sa fie in centrul atentiei, iar cei din jur au remarcat dezinvoltura ta? Ti-ai dorit sa fii actor, sau sa lucrezi in televiziune? Nu este suficient doar sa fii talentat...

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget

(P) Cadouri corporate - coșuri cadou de Crăciun pentru orice buget
În luna noiembrie 2020, gourmetGIFT.ro, specialistul în coșuri cadou gourmet și cadouri corporate premium, oferă 5% discount suplimentar la toate comenzile de coșuri cadou Crăciun. Se pot comanda coșuri cadou...

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de 2.2 milioane de telespectatori. Cea de-a 11-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 11-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Romică şi Adriana, cu o excelentă transformare în Conchita Wurst & Trevor Ashley, a fost aseară lider de...

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020

iMapp Bucharest – câștigător la Premiile AV AWARDS – categoria „AV IN ACTION” 2020
Galerie Foto iMapp Bucharest – unul dintre cele mai importante evenimente de video mapping din lume, organizat de Creart – instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București, a fost...

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon

Jurații se pregătesc de Bootcamp, după ultima ediție de audiții X Factor din acest sezon
Ultima ediție de audiții din acest sezon X Factor a trimis doi noi concurenți în grupele Loredanei și cea a lui Florin Ristei, seara trecută, la Antena 1, în timp ce Ștefan Bănică și Delia, care mai au un...

Costel, invitat special, duminică, la iUmor

Costel, invitat special, duminică, la iUmor
Galerie Foto Cel mai cunoscut trio din stand-up comedy-ul din România a urcat pentru prima dată pe scena iUmor, în acest sezon, iar duminică, de la ora 20.00, la Antena 1, este rândul lui Costel....

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!

Romică şi Adriana au început a 11-a gala Te cunosc de undeva! cu... o căzătură!
Galerie Foto Cu doar patru gale înainte de marea finală a sezonului 15 Te cunosc de undeva!, Ruleta se încăpăţânează să le aducă celor 11 concurenţi roluri din ce în ce mai grele. Au simţit-o pe pielea lor Adriana şi Ro...

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”

Ultima ediție de audiții îi ține în șah pe jurații X Factor:  ”Nu pot sa îi dau < Da >!”
Seara trecută încă două scaune pentru Bootcamp au fost ocupate, astfel că în această seară, de la 20.30, la Antena 1, în ultima ediție de audiții, jurații se văd nevoiți să ia unele decizii dificile....

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!

Canalul de YouTube iUmor a înregistrat 2.000.000 de abonaţi!
Canalul de YouTube iUmor a înregistrat, ieri, abonatul cu numãrul două milioane! Astfel, iUmor este singura emisiune din România cu două milioane de abonaţi care se bucură pe canalul de YouTube de...

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare

Chefi la cuțite, record de audiență de la lansarea sezonului 8. Aseară, chef Bontea şi-a folosit amuleta şi a întors un concurent de la eliminare
Galerie Foto Ediţia de miercuri seara a adus un nou record de audienţă pentru emisiunea Chefi la cuţite: show-ul a înregistrat cel mai mare rating şi cea mai mare cotă de piaţă la nivelului publicului comercial cu vârste cu...

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici

Cele mai inspirate cadouri pentru bunici
Galerie Foto Cadourile de sărbători pentru bunici pot fi o provocare pentru mulți dintre noi. Oare ce ar putea pune Moșul în ghete sau sub brad astfel încât darul să aducă bucurie seniorilor? În ciuda aparențelor, oferta...
Serviciul de email marketing furnizat de