x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Delta de lângă Bucureşti, la Comana

Delta de lângă Bucureşti, la Comana

de Diana Scarlat    |    22 Noi 2015   •   20:35
Delta de lângă Bucureşti, la Comana

La jumătatea drumului dintre Bucureşti şi Giurgiu, Delta Neajlovului s-a născut recent, din fostele terenuri agricole desecate în regimul comunist. Astăzi, Parcul Natural Comana este una dintre cele mai importante atracţii turistice la sud de Capitală.

Balta Comana, recuperată în 2004, printr-un proiect de readucere a apei pe un teren transformat cu zeci de ani în urmă în islaz, a devenit a treia zonă umedă a ţării, ca importanţă şi biodiversitate, după Delta Dunării şi Balta Mică a Brăilei. Pasionaţii de “bird watching” au ocazia să observe 141 de specii de păsări, într-o plimbare cu barca pe întinderea de apă şi stuf. Tot aici sunt 13 specii de peşti, dintre care ţigănuşul şi cleanul de Comana sunt unice.

Pădurea Comana îşi atrage, la rândul ei, curioşii îndrădostiţi de natură, dar şi de legendele care-l au ca protagonist pe Vlad Ţepeş. Unii cercetători susţin că trupul lui Vlad Ţepeş este înmormântat la Mănăstirea Comana, capul domnitorului fiind la Mănăstirea Snagov. Întreaga zonă face parte din aria protejată, iar intrarea în Parcul Natural se face în schimbul plăţii a trei lei de persoană, respectiv 15 lei pentru o maşină cu cinci locuri.

Turismul a luat deja avânt la Comana, numărul vizitatorilor ajungând anul acesta la o medie de 1.500 pe zi, în weekend. Cea mai aglomerată zi din an este 1 mai, când pădurea se umple cu peste 4.000 de amatori de grătare în aer liber. Cei care nu se limitează la grătare au la dispoziţie multe variante de distracţie.

Pasionaţii de sport pot testa pista pentru biciclete sau “cascada de tiroliene” şi traseele cu diferite grade de dificultate din copaci, panourile de căţărare, tirul cu arcul şi alte distracţii pentru toate categoriile de vârstă şi de curaj. “Din 2012 până acum a crescut permanent numărul turiştilor şi am decis să ne extindem. Activităţile sportive nu se pot face pe timpul iernii, dar şi în perioada rece avem evenimente”, explică Alexandra Mihalache, reprezentant al bazei turistice Casa Comana, care deţine şi parcul de tiroliene. Principalelele atracţii pentru amatorii de adrenalină sunt tiroliana mare, întinsă peste lac, deltaplanele, planoarele şi motoparapantele.
 

×