Pentru cei mai mulţi dintre noi, România mai are foarte multe frumuseţi care aşteaptă să le descoperim. Potenţialul lor turistic a fost neglijat mult timp, dar lucrurile au intrat deja într-o zonă de normalitate, după ce tot mai mulţi investitori privaţi au decis să se implice în crearea unei infrastructuri adecvate de cazare care să permită atragerea unui număr tot mai mare de turişti.
Popas în Bucovina
„Bucovina este partea cea mai veche și mai frumoasă a ţării noastre, raiul Moldovei”, spunea Mihai Eminescu. An de an, milioane de turişti merg să viziteze tot ce are Bucovina mai frumos: Cetatea de Scaun a Sucevei, renumitele mânăstiri, satele tradiţionale. An de an, facilităţile turistice s-au îmbunătăţit pentru ca turiştii să revină an de an. Iar un exemplu în acest sens este Popasul Turistic Bucovina din Suceviţa, judeţul Suceava.
De peste 20 de ani, proprietarii popasului primesc turişti de peste tot. Locaţia a devenit astfel locul ideal al multora pentru o vacanţă reuşită. Chiar şi Prinţul Charles a trecut pragul Popasului în 2003, când a făcut o vizită în scop caritabil în Bucovina. Popasul Turistic Bucovina îşi primeşte turiştii în vile de 4 si 3 stele, are un restaurant propriu, precum şi un centru Spa. De asemenea, cei care vor să fie mai aproape de natură, se pot opri în campingul popasului, dotat cu toate facilităţile necesare.
Vacanță boierească la conac
Tradiţiile româneşti sunt păstrate cu sfinţenie în unele colţuri de ţară tocmai pentru a invita turiştii într-o lume cu aer aparte. Un astfel de loc este Conacul lui Maldăr care îndeamnă turiştii să descopere farmecul boieresc al Olteniei de altădată. Domeniul este așezat lângă Hurezu, la poalele Măgurei Slătioara din Măldărești. Conacul păstrează intacte toate detaliile de arhitectură ale vremurilor: zidurile groase, exteriorul văruit în alb maiestuos, turnul înalt și scările interioare, ieșirile „de taină" și mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toată fațada catului superior. Actualul proprietar a restaurat clădirea în urmă cu 6 ani. Fiind o clădire istorică din secolul XVIII care a fost apoi națio-nalizată, conacul ajunsese într-o anumită stare de degradare şi a fost nevoie de restaurare completă, spune Daniel Vasilescu, proprietarul. După 3 ani de lucrări şi o investiţie de 1 milion de euro, conacul a fost inaugurat în martie 2012.
Banatul istoric, „patrimoniul viu”
Banatul istoric ar putea deveni o nouă destinaţie turistică. Un proiect ambițios de identificare a resurselor patrimoniale care ar putea fi ușor transformate în produse turistice este „Patrimoniul Viu - o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”, finanțat prin mecanismul de cooperare transfrontalieră IPA România-Republica Serbia.
O echipă comună formată din specialiști din România și Serbia a strâns laolaltă zeci de obiective de interes turistic din ambele ţări, întocmind astfel cea mai mare bază de date despre tradițiile și destinațiile turistice care valorifică patrimoniul cultural și natural al Banatului aflat de ambele părţi ale frontierei.
Au fost realizate deja o serie de produse cum ar fi: hărți care includ posibile trasee turistice tematice prin Banat (Traseul patrimoniului natural, Traseul patrimoniului etnografic, Traseul ecumenic, Traseul vinului și răchiei), un CD audio cu muzica specifică zonei avute în vedere şi un DVD cu dansuri tradiţionale și interviuri cuprinzând poveștile pictorițelor naive din Uzdin.
„Este important de precizat faptul că acest proiect este în primul rând unul de cercetare, de identificare a resurselor patrimoniale locale care pot fi ulterior convertite în produse turistice de către specialiștii în domeniu. În acest sens, agențiile turistice pot dezvolta pachete turistice con-crete pe baza informațiilor colectate în timpul cercetării și, desigur, ținând seama de preferințele turiștilor” spune Diana Mihuț, asistent mana-ger al proiectului.
Relaxare de 5 stele
Acum mai bine de o lună, în România s-a inaugurat singurul complex balnear de 5 stele, la Băile Felix. Lotus Therm Spa&Luxury Resort s-a deschis publicului după o investiţie de peste 29 de milioane euro şi lucrări care au durat mai bine de trei ani. Este singurul din Uniunea Europeană acreditat de ESPAS (European Strategy Policy Analysis System) care permite fiecărui cetăţean din Uniunea Europeană să aleagă unde se tratează. Un cumul de factori a condus la nașterea resortului Lotus Therm, spune Cristian Tăutu, responsabil marketing în cadrul SC Turism Felix.
„Activele companiei Turism Felix nu au fost divizate și fărâmițate, ci ele s-au consolidat împreună în portofoliul companiei Turism Felix SA. Totuși un prim factor care a asigurat succesul complexului termal Lotus Therm este experiența acumulată în gestionarea celorlalte hoteluri din Băile Felix a companiei Turism Felix.”
Aici, turiştii pot profita din plin de efectele miraculoase ale apelor termale. Resortul este împărțit în 4 zone importante: hotelul de 5 stele cu camere confortabile, apartamente speciale și saloa-nele impresionante; o zonă specială cu săli de conferințe tria hotelieră; Aquaparkul Felixarium, care este inedit prin conceptele inovaproiectate de designeri de top din industoare în domeniul distracției acvatice, cu 14 bazine interioare și exterioare, cu apă termală și recirculată, centru de wellness& Spa. Cea de-a 4-a zonă este reprezentată de Centrul de tratament și recuperare Nelumbo Med – Spa. Este cel mai mare centru terapeutic cu profil balnear din România, cu o suprafață de 4.000 mp.
Pe lângă terapiile deja cunoscute, turiştii care ajung aici pot beneficia în premieră de tehnologia Tecar Terapia, care este o metodă de tratament de ultimă generație și care stimulează mecanismele de autovindecare ale organismului.
Oprire la castelul-pensiune
La mai puţin de 10 minute de mers cu maşina din Aiud înspre Cabana Buru, veți descoperi un superb castel, Templul Cavalerilor, într-un loc de poveste: spectaculoasele Chei ale Vălişoarei. Fie că sunteţi doar în trecere prin zonă sau căutaţi un loc potrivit pentru o minivacanţă de week-end, locul acesta vă va capta cu siguranţă atenţia.
În urmă cu 20 de ani, un medic din Brașov a cumpărat Castelul din Trascău, un castel cu o vechime de aproape 700 de ani din munții cu același nume, pe care l-a renovat, i-a dat numele „Templul Cavaleri-lor“ şi l-a transformat în hotel. Pasionat de cavalerii templieri, medicul a investit câteva sute de mii de euro de-a lungul anilor pentru a transforma vechiul castel construit din piatră, în hotel. Castelul Templul Cavalerilor este amplasat în una dintre cele mai dinamice zone din ţară din punct de vedere al dezvoltării turistice.
Aici, turiștii pot face excursii şi drumeţii prin împrejurimi, să practice sport (inclusiv sporturi extreme), să înveţe din secretele bucătăriei ardeleneşti şi să investigheze trecutul tumultuos al unui castel care a fost punct de vamă al Imperiului Austro-Ungar şi cazarmă militară românească în cele două războaie mondiale. Tarifele de cazare la recepţie sunt cuprinse între 160 şi 200 de lei/cameră/noapte pentru cele 14 camere personalizate puse la dispoziţia turiştilor.
„Drumuri de poveste”
„Cred cu tărie că România este una dintre cele mai frumoase țări. Trebuie doar să o descoperim cu locurile, tradițiile și oamenii ei”. Sunt cuvintele lui Sebastian Popescu - specialist media, pasionat de mașini și fondator proiectului Discovering Transylvania – care realizează din fonduri proprii filme despre frumusețile României, preluate de posturi de televiziune străine. Prima parte a documentarului „România, drumuri cu poveste” a fost realizată în ianuarie 2014.
„Ideea de a transpune totul în film a venit de la un prieten englez pe care-l invitasem în România și împreună cu care vizitasem împrejurimile Hunedoarei”, povestește Sebastian Popescu. Filmările pentru documentarul cu mașini 4x4 și drumuri nebătute au început în București și au continuat pe Valea Doftanei și Hunedoara, încheindu-se în Transalpina pe pârtia de ski. Primul episod a fost preluat de postul tv englez ITV și de postul german Sat1 și promovat de mai multe televiziuni din România.
Cel de-al doilea episod, realizat in vara anului trecut, a dezvăluit locurile pitorești de pe litoralul românesc și Delta Dunării. Totul din fonduri proprii. „La realizarea episodului 2 ne-au ajutat și prietenii din comunitatea offroad. N-am câștigat bani din difuzarea filmelor. Nici nu am încer-cat până acum să obțin fonduri de la stat. Birocrația este foarte mare și eu sunt genul de persoană care nu va da niciodată șpagă”, spune Sebastian.
Documentarele îmbină pasiunea pentru explorare cu cea pentru turismul de aventură, reunind drumuri greu accesibile ori necunoscute publicului larg, motoare, sporturi ca snowboard sau wakesurfing, povești locale și peisaje sălbatice.
Al treilea episod va fi gata anul acesta. Deocamdată Sebastian a investit banii în aparatură nouă și se pregătește să iasă pe teren pentru filmări. (Luciana Grosu)