x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Destinatie de iarna: Cantonul superlativelor

Destinatie de iarna: Cantonul superlativelor

de IncomeMagazine    |    11 Noi 2012   •   09:31
Destinatie de iarna: Cantonul superlativelor
Sursa foto: Filip Makowski/Getty Images/iStockphoto

Autostrada care pleacă de la Geneva şi merge apoi pe coasta lacului Leman intră într-o  ale adâncă, de peste 130 de kilometri, într-o zonă străjuită de cele mai semeţe vârfuri ale Elveţiei. E cantonul Valais, al treilea ca mărime din ţară. Aici întâlnim 51 de piscuri de peste 4.000 de metri, dintre care se distinge fotogenicul Matterhorn, dar şi una dintre cele mai joase văi alpine. Tot aici se găsesc cele mai bune vinuri roşii din Elveţia, cea mai veche orgă funcţională şi cea mai întinsă pădure de pini Arolla din centrul Europei. Staţiunile montane sunt prezente pretutindeni, iar serviciile sunt la standardele cele mai înalte. Imaginea predilectă a „văii” este un amestec de munte foarte înalt, case din lemn învechit şi vii care urcă până spre piscuri.

Sună extrem de ciudat când spui că o regiune din Elveţia este considerată cea mai muntoasă, în condiţiile în care ţara e eminamente cuprinsă de înălţimi, care mai de care mai spectaculoase. Dar cantonul Valais, din sud, are acest statut şi iubitorii de alpinism şi de sporturi de iarnă şi-au făcut un obicei să populeze văile şi fundăturile unde se găsesc numele celebre, precum Zermatt, Saas Fee, Crans-Montana, Leukerbad sau valea Ronului. Coloana vertebrală a regiunii este o vale îngustă, ce porneşte de la lacul Leman şi intră serios în munţi, cam 130 de kilometri, având în lateral Alpii Bernezi la nord şi pe cei Valezi la sud. Aceasta continuă până spre pasul alpin Brig, care ajunge în nordul ţării, şi apoi pasul Simplon, spre Italia, în sud. De foarte multe ori, călătorii sunt supuşi unei senzaţii de claustrofobie, generată de spaţiile extrem de înguste prin care trebuie să treacă şi a altitudinii foarte joase a văii, de numai 500 de metri.

Relieful a generat o identitate aparte în rândul populaţiei din Valais, astfel încât locuitorii din „vale” sunt caracterizaţi drept  individualişti de restul elveţienilor. Cei mai mulţi dintre ei vorbesc franceza, dar în vestul cantonului se găsesc utilizatorii de limba germană.

Citeste mai mult despre aceasta destinatie deosebita


Citeste si
Prin Pirineii catalani
Magnetul Dolomiţilor
7 castele în care poţi înnopta regeşte
Transfăgărăşanul este cel mai frumos drum din lume

×
Subiecte în articol: elvetia cantonul Valais partie schi