x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii O nouă stațiune montană în România: Durău

O nouă stațiune montană în România: Durău

de Diana Scarlat    |    24 Feb 2025   •   06:00
O nouă stațiune montană în România: Durău

Moldova se relansează pe harta turismului. Atracții pentru toate gusturile, în Ceahlău.

Moldova se poate lăuda cu trei zone ideale pentru turismul montan și sporturi de iarnă: Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, ambele în județul Suceava, iar de câțiva ani s-a dezvoltat semnificativ stațiunea Durău, din județul Neamț. Zona în care se află stațiunea Durău este plină de obiective turistice care merită să fie vizitate, precum Cetatea Neamțului sau Cheile Bicazului. Se pot face excursii tematice, iar peisajele sunt perfecte pentru „vânătorii” de fotografii. Durău poate concura acum cu stațiunile de schi de pe Valea Prahovei, având suficiente spații de cazare și o pârtie modernă, instalații de transport pe cablu și oferte pentru toate categoriile de turiști. Și accesul la stațiunea montană din inima Moldovei este mai facil acum, după ce au fost reparate principalele drumuri.

În acest weekend au fost foarte aglomerate stațiunile montane cele mai populare, de pe Valea Prahovei și din județul Brașov, dar la fel de bine se poate schia și la Durău – o stațiune turistică montană din județul Neamț, de la poalele masivului Ceahlău, pe versantul de nord-vest al acestuia.

Stațiunea se află la o altitudine de 780-800 de metri și la o distanță de 9 km de lacul de acumulare Izvorul Muntelui de pe râul Bistrița, o zonă ideală pentru sporturi de iarnă și călătorii în natură.

În ultimii 10 ani, aici s-au construit mai multe hoteluri și pensiuni, cu dotări pentru toate gusturile clienților, astfel încât zona turistică s-a dezvoltat constant, ajungând acum la un nivel comparabil cu stațiunile „concurente” din Suceava – Câmpulung Moldovenesc și vatra Dornei -, dar și cu cele de pe Valea Prahovei.

Pârtia a fost plină, în weekend, la Durău. Pârtia Durău este ideală pentru săniuș și schi, atât pentru începători, cât și pentru avansați. Situată la poalele muntelui Ceahlău, la o altitudine de 800 m, unde stratul de zăpadă este asigurat din decembrie până în martie, pârtia are o lungime de 406 m, o lățime de minimum 62 metri, o diferență de nivel de 35 metri și un grad mediu de dificultate. 

Sistemul de teleschi a fost modernizat în decembrie 2018, având crose duble și o capacitate de transport de 1.200 persoane/oră și un teleschi pentru începători. Există și un centru de închirieri pentru echipamente de schi și sănii. Aici se organizează evenimente, concursuri de schi și săniuș sau coborâri spectaculoase pe schiuri în slalom sau în viteză.

Varianta de săniuș pentru vară

Durău Park este o zonă de atracție și în restul anului, inclusiv vara. Parcul de vară este amplasat în perimetrul Pârtiei Durău, unde principala atracție este Sania de Vară - un concept preluat din Munții Alpi -, pe o distanță de 830 m, urmând traseul principal al pârtiei. O altă atracție este traseul Tubbing de Vară, folosit și pe timp de iarnă - cu o lungime de 160 m. 

Copiii se mai pot bucura de o trambulină, o saltea, un carusel și un parc de joacă. Din 2020, parcul a devenit unul dintre cele mai importante obiective ale stațiunii Durău, pe lângă atracțiile deja cunoscute: traseele de hiking în Munții Ceahlău, Vârful Toaca, Cascada Duruitoarea, Cabanele Dochia și Fântânele.

Toate aceste idei și multe altele au transformat această zonă a Moldovei în atracție turistică de top. Recent a fost înființată și Organizația de Management al Destinației (OMD) Neamț. De altfel, orașul reședință de județ Piatra Neamț este promovat „la pachet” cu zona turistică montană extrem de ofertantă, devenind foarte atractiv.

Telegondola din Piatra Neamț

Una dintre cele mai importante investiții și puncte de atracție ale orașului Piatra Neamț este telegondola, care a fost inaugurată în februarie 2008. Instalația modernă pe cablu a transportat până în prezent peste 1 milion de turiști către vârful Muntelui Cozla. Din cele 22 de cabine, turiștii se bucură de cea mai frumoasă imagine panoramică a orașului și de împrejurimi: lacul de acumulare Bâtca Doamnei, Muntele Pietricia și Masivul Ceahlău.

Rezervații naturale și geologice

Cei care ajung la Durău și vor să facă excursii în împrejurimi pot vizita Cetatea Neamțului, crescătoria de zimbri din Parcul Natural Vânători-Neamț sau Parcul Național Ceahlău care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare. Sunt ideale pentru drumeții ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui, din vecinătate. 

O excursie se poate face, de la Durău la Cheile Bicazului, la o distanță de doar 20 km de orașul Bicaz. Sunt parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, ce are ca arii protejate Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Cheile Șugăului, Hășmașul Mare - Piatra Singuratică și Hășmașul Negru, pe o suprafață de 6.675 de hectare, fiind cea mai importantă zonă geologică din țara noastră. 

Monumente arhitectonice unice

Amatorii de monumente istorice și arhitectonice sau pelerinii pot vizita Ansamblul Mănăstirii Durău, cu Biserica „Buna Vestire”, pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn - construcție secolul al XIX-lea, monument istoric. De asemenea, Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” din Bistricioara, construcție secolul al XVIII-lea, un alt monument istoric remarcabil. 

Spectaculos este și Ansamblul schitului „Sfânta Ana”, cu o biserică de lemn și turn-clopotniță, din Ceahlău, construcție din secolele XVIII - XIX, monument istoric. De asemenea, Ansamblul fostului schit Hangu, cu Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, ruinele palatului cnejilor și un zid de incintă ce datează din secolele XVII-XIX, bineînțeles pe lista monumentelor istorice ale zonei. 

Hanul care l-a inspirat pe Sadoveanu

Ca o curiozitate, tot în această zonă se află și Hanul Ancuței – locul de popas care l-a inspirat pe Mihail Sadoveanu să scrie povestirea cu același nume. La han se poate poposi și acum, exact ca în vremea lui Sadoveanu sau ca acum două-trei secole, pentru că actuala clădire a fost reconstruită, cu 5 decenii în urmă, pe fundația vechiului han atestat documentar de peste 3 secole, iar în interior încă mai există masa lui Sadoveanu, lângă vechiul cuptor unde se cocea pâinea. 

Cei care vor să stea chiar la masa scriitorului pot face o rezervare pentru aceasta. Masa și scaunele au fost recondiționate, iar farfuriile care ornează această masă, atunci când nu este folosită de clienții hanului, sunt vase de Cucuteni, create de Ionela Mihuleac, pe baza tehnicii vechi a culturii cu același nume, în care meșterii nu foloseau ceea ce noi numim astăzi „roata olarului”. Vasele autentice pot fi admirate și într-o vizită la Muzeul Cucuteni din Piatra Neamț.

Hanul Ancuței se află pe drumul E85, la 29 km distanță de orașul Roman, iar în apropiere se poate vizita și castelul Miclăușeni, un monument arhitectonic în stil neogotic, ridicat de George Sturdza la sfârșitul secolului al XIX-lea. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: durau statiune montana cazare teleschi