x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Eleganţă la superlativ

Eleganţă la superlativ

de Tudor Cires    |    04 Aug 2009   •   00:00
Eleganţă la superlativ
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Univers de rafinament, de lux şi de frumuseţe, Cannes oferă turistului splendoarea unei vacanţe inconfundabile şi unice



Faţadele şi rotondele sale, cornişele şi terasele ce se dezvăluie sub cerul albastru, toate ne uimesc, lăsându-ne fără răsuflare.

La Croisette, care nu e altceva decât o Promenade des Anglais după modelul Nisei, făcută celebră de Festivalul European al Filmului, e un bun început pentru turistul care şi-a dat vara aceasta întâlnire la Cannes. Mărginită de palmieri şi de spaţii verzi, La Croisette urmăreşte plajele de nisip auriu, punctate de galbenul umbrelelor de soare. Şi, la fel ca personajele cu sânge albastru care îşi petreceau iernile gustând dulceaţa excepţională a climei la malul celei mai frumoase mări din lume, evadăm cu privirea în jur.

LUX ŞI VOLUPTATE. O primă constatare: Cannes simbolizează frumuseţea, viaţa sclipitoare, cea pe care o trăiesc stelele de cinema. Este oraşul în care arta de a trăi rimează cu pulsaţia fantastică a vieţii nocturne şi a serilor aristocrate; cu melodia intimităţii dezvăluită de-a lungul unui peisaj; cu interiorul epurat al unei vile; cu grafismului unei umbrele de soare care se decupează la orizont; cu invitaţia de a opri timpul. La Cannes, mai mult ca oriunde, totul este "lux, calm şi voluptate", cum spunea atât de bine Baudelaire.

Dacă acest oraş ştie să ne captiveze privirea şi inima, el ştie la fel de bine să acordeze parfumul cu masajul, oferind turistului o sofisticată reţea de SPA-uri şi de răsfăţuri feminine.

Papilele nu sunt nici ele mai prejos, deoarece Cannes propune toate savorile dezirabile. Peste 300 de restaurante oferă buchete exotice sau delicii locale, trecând prin paleta iodată a fructelor de mare. Servit, adesea, direct pe plajă, în saloane primitoare sau pe terase umbrite de parfumate glicine, dejunul devine, astfel, plăcerea unui timp furat timpului, plăcere de a trăi.

AFACERI ŞI FILM. Cetate europeană, Cannes dispune, totodată, de întreaga infrastructură necesară schimburilor internaţionale.

Oraş predilect pentru oamenii de afaceri, Cannes organizează unele dintre cele mai mari evenimente ale anului. Porturile fac parte şi ele din atuurile de şarm ale oraşului. Nimic mai atrăgător, după o zi de negocieri de afaceri, decât destinderea pe un iaht, în largul golfului, privind luminile magnificei cetăţi, în nocturnă.

Anotimpul evenimentelor cunoaşte, bineînţeles, vârful de sarcină o dată cu Festivalul Internaţional al Filmului. Cannes primeşte de peste 60 de ani în luna mai, alaiul celor mai mari staruri de cinema. Fidele Cannes-ului, acestea urcă în fiecare an scările palatului pe covorul roşu, care reprezintă semnul consacrării lor artistice şi îşi lasă amprenta mâinii pe faleza din faţa intrării.

Cannes ne invită, apoi, la descoperirea farmecului Franţei într-un concentrat de constraste. Haute couture, bijuterii, marochinărie, institute de înfrumuseţare, magazine de decoraţiuni, toate se succed fără întrerupere. Cele mai mari mărci franceze şi internaţionale sunt reprezentate aici, în oraşul care pare că nu duce lipsă de nimic.

Palatul Festivalurilor
Povestea Filmului, la Cannes, începe în 1946, când francezii au hotărât să organizeze prima gală internaţională a filmului, pentru care, pe Bulevardul Croisette, s-a construit o primă clădire. Succesul imens al Festivalului, ca şi beneficiile din ce în ce mai mari din turism, au impus primăriei să ridice o nouă clădire, în 1979, pe locul fostului cazino. Proiectat de arhitecţi englezi, palatul filmului a fost inaugurat în decembrie 1982. De două ori pe an, el poate fi vizitat, cu ghidaj, la un preţ simbolic de 2 euro.

Gastronomie
Dacă vi se face foame, pe Croisette, colţ în colţ cu celebrul hotel restaurant Carlton, vă aşteaptă braseria Le Voilier. Alegeţi-vă fie un prânz cu meniu fix, vin şi cafea, fie comandaţi ŕ la carte. Sugestii de meniu: escalop de ficat de gâscă, lup de Meditarana la grill, pana cotta cu ceai verde.  În preţul mediu intră, de asemenea, vinul şi cafeaua.

FLASH
· CAZARE. Studiourile Foch, categoria două stele, de pe Rue Marechal Foch nr. 3, oferă camere mobilate şi o primire personalizată pentru familii, la numai 240 de euro pe săptămână.

· JOCURI. Casino Croisette, situat în Palatul Festivalurilor are 290 de automate, ruletă franceză şi ruletă engleză, blackjack, stud poker...

· FESTIVAL. Între 19-23 august, se desfăşoară Festivalul de Artă Rusă, care pune în scenă sufletul unei naţiuni pentru care Cannes s-a deschis, încă din 1880.


×
Subiecte în articol: cannes franta