x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Golfuleţe, stejari seculari şi mult soare

Golfuleţe, stejari seculari şi mult soare

de Simona Chiriac    |    24 Mai 2010   •   00:00
Golfuleţe, stejari seculari şi mult soare
Sursa foto: Eugen Cojocariu/

Staţiunea Sfinţii Contantin şi Elena, una dintre cele mai vechi de pe litoralul bulgăresc, este captivantă datorită aerului său boem, a golfuleţelor liniştite şi a falezelor romantice. Nu trebuie uitată apropierea de munte, stejarii ce par a număra sute de ani, dar nici plajele generoase cu nisip fin. Multe dintre hotelurile de aici au piscine sau bazine cu apă termală, ce oferă adevărate "porţii" de sănătate. Toate aceste motive fac din Staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena (ce depăşeşte ca vechime o sută de ani) un refugiu pentru familiile cu copii sau pentru persoanele romantice, aflate în căutarea unui cadru perfect.


CEA DINTÂI
La începutul secolului al XVIII-lea, în preajma mării se ridica o mănăstire caree avea să dea chiar numele staţiunii ce avea să o găzduiască peste zeci de ani. Dar primele forme de turism aveau să apară încă de atunci. Camerele cochete, aflate chiar în incinta mănăstirii, erau ocupate de căre personalităţi importante ale acelor vremuri care doreau să se bucure de binefacerile apelor termale şi ale aerului foarte curat. Din mândra mănăstire nu a mai rămas mare lucru, biserica principală fiind transformată astăzi în hotel. Deosebit de pitoreşti sunt vilele construite în jurul mănăstirii, ce au dus la formarea primei staţiuni de pe litoralul bulgăresc. Ca un exemplu de rafinament, cel mai luxos şi emblematic hotel al Bulgariei se află chiar aici, răsfăţându-şi turiştii cu vacanţe de cinci stele.


DIVERTISMENT DE ... BUN GUST
Deşi staţiunea nu este la fel de dinamică precum Nisipurile de Aur sau Sunny Beach, posibilităţile de divertisment sunt diversificate. Copiii au acces la piscine pe măsura lor, pot participa la activităţile desfăşurate în cluburi sau au la dispoziţie programe de divertisment adaptate vârstei. Părinţii pot alege tratamente Spa (oferta hotelurilor este tentantă din acest punct de vedere) sau balneare, propuse de către specialişti. Cei care au nevoie de adrenalină pot practica sporturi nautice (schi nautic, schi jet sau închirierea de yachturi), dar şi tir, echitaţie sau minigolf. Restaurantele sunt renumite în această zonă, mulţi turişti sosind din alte staţiuni pentru a se delecta cu preparatele bulgăreşti servite la restaurantul aflat în fosta mânăstire. Manastyrska Izba, Bulgarska Svadyba sau Sirius (amenajat în incinta unui vapor "scos la pensie") nu trebuie evitate de către gurmanzi.


CALĂTORII
La sud de staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena se află reşedinţa Evksinograd, un adevărat exemplu de stil baroc. Impresionantă este aleea care duce direct către mare, dar te uimesc şi fântânile ce dau viaţă parcului ce înconjoară reşedinţa. La numai 9 kilometri se află oraşul Varna, un important port şi centru cultural, ce merită vizitat în zilele în care simţiţi nevoia să vă plimbaţi pe străzile unui oraş scăldat de briza mării sau, pur şi simplu, să urmaţi o terapie de... shopping. Autobuzele şi microbuzele fac uşor accesul în Varna. Dacă mai parcurgeţi alţi 10 kilometri veţi putea să faceţi plajă în Nisipurile de Aur, una dintre cele mai luxoase şi moderne staţiuni de pe litoralul bulgăresc.


CERERE ŞI OFERTĂ
În toiul sezonului, o noapte de cazare la cel mai bun hotel de cinci stele ajunge la 57 de euro de persoană (all inclusive). Sunt incluse în acest preţ accesul la piscină, sala de fitness şi centrul Spa. Cazarea la un hotel de patru stele ajunge la 44 de euro (all inclusve), iar la trei stele - 26 de euro (mic dejun).

×
Subiecte în articol: descoperĂ... bulgaria