x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Have a nice holiday in Nice!

Have a nice holiday in Nice!

de Simona Lazar    |    07 Iul 2009   •   00:00
Have a nice holiday in Nice!
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Litoralul Alpilor Maritimi a fost numit "Coasta de Azur" în 1887 datorită culorii valurilor



După două ore şi jumătate de zbor, vocea calmă a stewardezei te anunţă că avionul va ateriza pe aeroportul din Nisa. Fixezi centura şi te pregăteşti pentru contactul cu fermecătorul oraş al Rivierei Franceze. Însă chiar înainte de a păşi pe pământ te mai aşteaptă o surpriză: în virajul său de coborâre, avionul pare să se îndrepte... direct spre mare. Oh, vom ameriza? Nu. E doar o iluzie. Ochii regăsesc reperul terestru şi avionul se pune curând pe pistă. Rămâi însă cu sentimentul acela formidabil, pe care, repetat, "xeroxat", îl vor trăi la fiecare două minute alte şi alte zeci şi sute de pasageri. Pentru că, da, aeroporul din Nisa este unul dintre cele mai active din vestul Europei şi la fiecare două minute aici aterizează câte o aeronavă.

Treci relativ uşor prin zona de control a paşapoartelor (deh! avantajul de a fi cetăţean european cu acte în regulă), îţi recuperezi bagajul, apoi cauţi un taxi care să te ducă în oraş. Sigur, poţi opta şi pentru una dintre cursele Ligne d'Azur, mai ales că biletul nu costă decât 1 euro. Dar parcă tot mai plăcut e să savurezi micuţa călătorie până la hotel, cerând detalii despre ce vezi şoferului de taxi. Şofer care, apropo, s-a dovedit că ştie mai mult decât limba franceză - trebuie să fi avut tu un aer uşor american, de te-a abordat în engleză. Şi, chiar dacă i-ai dovedit că şi tu stăpâneşti bine limba lui Voltaire şi a lui Dumas, tot nu se lasă "păcălit", iar la sfârşit îţi face o urare în engleză, uzând, mucalit, de un joc de cuvinte: "Have a nice holiday in Nice!"

Promenade des Anglais
Cu două sute de ani în urmă, Nisa nu era altceva decât o fâşie de litoral pustie, care nu tenta pe nimeni. Primele case pe care aveai să le întâlneşti se aflau la mare distanţă de mare, pe teren înalt. În secolul al XVIII-lea, englezii au descoperit Nisa, iernile blânde de aici fiind principalul motiv pentru care aceste locuri aveau să-şi schimbe curând înfăţişarea. Mai întâi s-a construit o stradă (Chemin de Promenade) de-a lungul plajei. La început purta numele de Camin dei Anglès (în dialectul ni∂osian), pentru ca mai apoi, o dată cu trecerea sub stăpânirea Franţei, să-şi schimbe numele în Promenade des Anglais. Pentru localnici este pur şi simplu: La Prom. Duminicile, strada este plină de copii şi părinţi plecaţi la plimbare, dar şi de biciclişti sau tineri cu skateboard sau role. O dată pe an, în februarie, aici se desfăşoară Carnavalul de la Nisa, la fel de strălucitor precum cel de la Veneţia. Nu trebuie uitat un alt spectacol pitoresc: Bătaia cu flori.

Iar dacă tot am pornit la plimbare pe Promenade des Anglais, propun să nu ne îndepărtăm prea tare. Doar să trecem strada. Şi să intrăm pe uşa din faţă conduşi de portarul în livrea, în interiorul singurului palat privat construit vreodată de un român în Franţa.

Un român cucereşte Nisa

Hotelul Negresco este astăzi una dintre emblemele Nisei, ale Coastei de Azur şi ale Rivierei Franceze. Puţină lume mai ştie însă că totul a început cu visul unui adolescent dintr-o mahala bucureşteană. Pentru Henri Alexandru Negrescu, românul de nici 16 ani fascinat de eroii lui Dumas şi apăsat de sărăcia fără viitor a sfârşitului de veac XIX, Parisul va fi apărut, atunci când s-a hotărât să părăsească Bucureştiul îndreptându-se spre Franţa şi alăturându-se unei trupe de lăutari, oraşul făgăduinţelor. Avea să fie atras însă curând de sudul azurean şi inconfundabil al rivierei franceze mediteraneene, iar destinul lui se va reconstrui de atunci încolo, pas cu pas, într-o lume în care începeau deja să domine banul, ruleta, paietele şi şampania spumoasă - la Nisa, la Cannes, la Monte Carlo...

La Nisa, fostul ucenic patisier de la Capşa decide în 1912, după multiple experienţe care aveau să-i aducă bani şi notorietate, să construiască hotelul care şi azi îi poartă numele. Inaugurat un an mai târziu, în 1913, cu un succes enorm, Hotelul Negresco avea să fie una dintre "victimele de lux" ale primului război mondial. A fost rechiziţionat şi transformat în spital, iar în camerele şi pe culoarele lui aurite ori sub cupola de sticlă pictată, proiectată de însuşi Gustave Eiffel - cel care a imaginat Turnul care-i poartă numele, la Paris, şi Statuia Libertăţii, care veghează la New York asupra poporului american - extazul a fost înlocuit cu durere şi delir. Revenit de pe front, Negresco declară falimentul şi moare de inimă rea în 1920. Hotel Negresco decade, aproape o dată cu patronul său, căruia îi supravieţuieşte prin firea lucrurilor. Gloria edificiului de pe Promenade des Anglais a fost însă mai mare după moartea  creatorului său decât cea dobândită înainte de primul război mondial. În 1957, Hotelul Negresco ajunge proprietatea familiei Jeanne şi Paul Augier, care face din el o marcă internaţională emblematică, devenind pentru Nisa ceea ce este Turnul Eiffel pentru Paris. Cele două restaurante ale sale - Rotonde, unic în lume, construit după modelul unui carusel gen Pompadour, şi Chantecler, de tip gastronomic, clasat în ghidul Michelin cu o stea - întregesc astăzi imaginea unui original edificiu internaţional al ospita­lităţii, clasat, nu demult, drept monument istoric al Franţei.

Iar dacă veţi căuta alte urme ale românilor celebri la Nisa, este suficient să plecaţi la plimbare... în Parcul Carol de Roumanie, amenajat astăzi pe un domeniu care a aparţinut Regelui Carol al II-lea şi a fost donat Primăriei din Nisa de urmaşii săi.

PREŢ UNIC.
Cu numai 1 euro poţi să călătoreşti pe toată Coasta de Azur. Se porneşte din orice punct al Nisei către autogară, de unde se pleacă mai departe cu unul dintre autobuzele de corespondenţă. Trebuie doar să cumperi de la casa de bilete Ligne d'Azur (Piaţa Massena) un tichet special pentru corespondenţă. Pentru călătoria de întoarcere, tichetul se cumpără de la şofer. Astfel, poţi ajunge uşor oriunde pe Coastă, de la Menton, până la Cannes, de unde cu vaporaşul (plătind încă 6 euro) poţi vizita insula monahilor, St. Honorat.

Provocări
Puţine locuri din lume răspândesc atâta strălucire şi rafinament ca Riviera Franceză. Nisa, Monte Carlo (foto stânga sus) şi Cannes sunt câ­teva dintre oraşele care trebuie vi­zitate, fie pentru promenada de-a lungul mă­rii, fie pentru restaurantele, cafe­ne­lele şi magazinele co­chete. Nu trebuie uitate cursele de Formula 1 sau faimosul Festival de film de la Cannes. În apropiere se află "patria parfumurilor" - Grasse, dar şi cea a sticlei - Biot. De-a lungul timpului, de aceste locuri s-au bucurat regina Victoria şi regele Eduard al VII-lea, artişti precum Pablo Picasso sau Henry Matisse. Brigitte Bardot şi Elton John au ales Coasta de Azur drept locul ideal pentru petrecerea vacanţei. (S.C.)

Util

● Transport. Cea mai rapidă este o călătorie cu avionul până la Aeroportul internaţional din Nisa. Trenurile exprese fac legătura dintre Paris, Genova şi alte oraşe italiene cu Nisa sau Cannes. Transportul cu maşina poate fi uşor aventuros, şoseaua străbătând un ţinut muntos, ne­fiind indicat celor care suferă de rău de maşină.  

● Masa. Restaurantele vă pun la dispoziţie cele mai savuroase preparate din bucătăria lumii. Trebuie să încercaţi Bouillabaisse sau Salata Ni∂oise, dar şi diversele sortimente de brânză. (S.C.)

×
Subiecte în articol: franta nisa