x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Începe sezonul în Delta Dunării

Începe sezonul în Delta Dunării

de Diana Scarlat    |    18 Mar 2022   •   07:50
Începe sezonul în Delta Dunării

Din aprilie, gazdele, pensiunile și hotelurile din Delta Dunării se pregătesc să primească oaspeți. Cu speranța că se va termina curând conflictul din țara vecină, iar navigația se va relua în condiții normale, deja se fac pregătiri pentru turiștii care vor să viziteze Rezervația Biosferei, mai ales de Paște.

Una dintre zonele cele mai îndepărtate de conflictul actual este Jurilovca, situată mai mult în partea continentală, unde se poate ajunge cu mașina. Este și una dintre localitățile preferate de pescari, iar de aici se poate vizita întreaga Deltă, pe mai multe trasee. 

Delta Dunării a fost cea mai importantă destinație în topul preferințelor românilor, anul trecut, devansând litoralul în ultima lună de vară. Deși nu se poate vorbi despre turism de masă în Rezervația Biosferei, spațiile de cazare sunt luate cu asalt, încă din primăvară, iar agențiile de turism se întrec în a inventa noi tipuri de pachete, pentru cei care vor să viziteze acest imens muzeu în aer liber. În ultimii  ani, abia dacă se mai puteau găsi locuri de cazare în luna mai, pentru septembrie și octombrie, toate fiind deja vândute încă din primele luni ale anului, până la sfârșitul lunii august, în ciuda restricțiilor din pandemie. Acum, în ciuda conflictului din Ucraina, gazdele din Deltă se așteaptă la o cerere la fel de mare, mai ales pentru minivacanța de Paște, satele de aici nefiind afectate de război. Sezonul 2021 a demonstrat că destinația a recuperat și din punct de vedere numeric ceea ce a pierdut în 2020 din cauza pandemiei, astfel că anul trecut a fost aproape la fel de bun ca 2019, când se înregistra un nou record anual de vizitatori față de anii precedenți, după ce 2018 venise cu o creștere unică în istorie, de 77% în primele zece luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2017. Costurile au crescut cu circa 10-15%, din cauza măsurilor anti COVID, dar, în general, operatorii din turism s-au străduit să le mențină cât mai scăzute. Din luna mai, gradul de ocupare a fost de circa 85%, în luna august a crescut spre 100% gradul de ocupare, iar pentru septembrie și octombrie, deja erau plătite din iunie 50-60% din spațiile de cazare, în regim „early booking”.

Ce se poate face în Rezervația Biosferei

Nu se pot face concursuri de ATV-uri sau de enduro în zonele protejate, se respectă regulile Rezervației, dar sunt foarte multe alte experiențe minunate, multe dintre ele fiind unice, pe care le pot avea vizitatorii, în funcție de preferințe. Crișan, Letea, Sulina, Uzlina, Jurilovca sau Sfântu Gheorghe sunt zonele preferate de pescari, mai ales toamna. Pentru cei care vor să facă un circuit multicultural, în ultimii ani s-au deschis și pensiuni în sate care nu erau pe harta turistică, până acum, unde tradițiile seculare au fost conservate și s-au transformat în tot atâtea atracții pentru vizitatori. Un circuit al vinurilor dobrogene sau unul culinar se transformă într-o experiență de neuitat, mai ales dacă sunt combinate tradițiile românești cu cele aromâne sau meglenoromâne, dar și cu cele turcești, tătărăști, ucrainene și lipovene. În Deltă, peștele se poate găti în sute de feluri, cu diferențe de la o zonă la alta, în funcție de comunitatea locală și de tradițiile ei. Dar sunt și multe alte preparate care merită atenția unui gurmand plecat în căutarea aventurilor gastronomice locale. Iar pentru a completa experiența multiculturală, se pot vizita zonele încărcate de istorie. 

Un muzeu de arheologie în aer liber

Turiştii care vor să îmbine excursiile în Delta Dunării cu cele din zona continentală a Dobrogei pot vizita cetăţile spectaculoase de la gurile de vărsare ale Dunării. Enisala şi Argamum sunt deja celebre şi atrag mii de vizitatori anual. Cetatea Argamum, de lângă Jurilovca, este considerată prima colonie a vechilor greci din zona Mării Negre, iar descoperirile arheologice şi legendele locale fac din acest loc, ascuns până de curând, o adevărată comoară ce ar putea urca Dobrogea în topul internaţional al atracţiilor culturale. Mai „tânără”, dar şi mai bine conservată este Cetatea Enisala, din imediata apropiere, ale cărei ziduri se ridică, parcă, din întinderea de ape. Iar vizitatorii descoperă aici tradiţii autentice, pe care localnicii le dezvăluie cu bucurie. Dincolo de brațele și canalele Deltei, în zona continentală sunt foarte multe urme ale istoriei antice și medievale care spun povestea continentului european. Cetatea Argamum este situată în apropiere de Jurilovca, la Capul Doloşman, care veghează, de sus, Lacul Razelm (Razim).

Prima colonie grecească

Cetatea Argamum este considerată de unii arheologi prima colonie grecească nu doar de pe teritoriul ţării noastre, ci din bazinul Mării Negre, de care navigatorilor le era frică. Pontus Euxinus era, iniţial, Pontus Axeinos, adică „marea înspăimântătoare, neprietenoasă”, nu „marea prietenoasă”, aşa cum „Capul Bunei Speranţe” s-a numit, iniţial, „Capul Furtunilor”. După un vechi obicei marinăresc, s-au schimbat numele, în speranţa că se va schimba şi norocul. În apropierea vechii cetăți Argamum, cetatea Enisala este singura fortăreaţă medievală rămasă în picioare în Dobrogea. Se afla pe țărmul Mării Negre, în secolele XIII-XIV, când a fost întemeiată de negustorii genovezi din Imperiul Bizantin, dar de atunci apele mării s-au retras. Istoria locurilor arată că genovezii care au întemeiat-o deţineau, la acea vreme, monopolul navigaţiei la Marea Neagră, iar fortăreaţa avea rol de supraveghere a drumurilor de apă şi de uscat. Actualul lac Razelm (Razim) era, în perioada medievală, un golf al Mării Negre, însă topografia s-a modificat, mai ales în urma intervenției omului, în secolul trecut. Cetatea se află la 2 kilometri distanță față de satul Enisala, din judeţul Tulcea, în apropierea localității Babadag. De sus, de unde cetatea veghează și astăzi deasupra Dobrogei, se văd ambele lacuri, Razelm şi Babadag, astfel încât privitorului i se oferă o imagine unică, vânată de fotografii profesioniști sau amatori.

Spații de cazare în zona continentală a județului Tulcea sunt și în apropiere de Jurilovca, la Vișina și la Enisala, dar și în nord, în localitățile Greci, Luncaviţa sau Nifon. 

Ecosistemul impune reguli stricte

Traseele turistice din Munţii Măcinului își așteaptă turiștii cu foarte multe vestigii istorice, formaţiuni carstice aflate încă în cercetare şi drumeții montane.

×