În ultimii ani, unele destinații de vacanță din Asia au înregistrat un număr crescut de nomazi digitali sau vizitatori de lungă durată din străinătate care combină călătoriile și recreerea cu munca la distanță.
Ministrul Turismului, Sandiaga Uno, a scris pe contul său de Instagram că nomazii digitali ar putea să viziteze Indonezia și să lucreze timp de până la șase luni folosind o viză social-culturală.
„Sunt din ce în ce mai convins că numărul de turiști străini care sunt interesați să rămână în Indonezia va crește și va avea automat un impact asupra relansării economice", a spus el, potrivit Reuters.
Ocuparea forței de muncă în cadrul acestei categorii de vize nu a fost permisă anterior, iar Indonezia trebuie să stabilească modul în care ar vor fi impozitați nomazii digitali, însă planul a fost bine primit de către consiliul de turism din Bali.
„Trebuie să îmbrățișăm această oportunitate. Dar sugerez ca guvernul să facă o reglementare clară cu privire la acest lucru. De exemplu, călătorii trebuie să plătească o anumită sumă de taxe către guvernul indonezian dacă lucrează din Bali", a declarat președintele consiliului, Ida Bagus Agung Partha Adnyana.
Se așteaptă ca sosirile de străini în Bali să ajungă până în 2025 la valorile anterioare pandemiei, de 6 milioane de persoane, a anunțat asociația de turism, pe măsură ce insula se recuperează de pe urma impactului pandemiei.
Datele Ministerului Turismului au arătat că peste 3.000 de nomazi digitali au intrat în Indonezia din ianuarie până în august 2022, majoritatea din Rusia, Marea Britanie și Germania.
Președintele Joko Widodo le-a reproșat recent oficialilor din domeniul imigrației dificultățile cu care s-au confruntat străinii, inclusiv investitorii și turiștii, în obținerea vizelor.