x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Instantanee dintr-o aventură columbiană

Instantanee dintr-o aventură columbiană

de Paul Cristian Radu    |    04 Aug 2009   •   00:00
Instantanee dintr-o aventură columbiană
Sursa foto: Paul Cristian Radu/Jurnalul Naţional

Cu rucsacul în spate, de la Amazon la Marea Caraibelor



Numele Columbiei este, pe drept, asociat cu traficul de cocaină şi cu violenţa sângeroaselor ciocniri dintre grupările paramilitare şi guvernul de la Bogota. Cu toate acestea, ţara sud-americană are multe alte înfăţişări necunoscute peste graniţe.

Columbia este ţara cu cele mai multe specii de animale din întreaga lume. Este ţara unde călătorul poate să facă scufundări pe lângă minunatele recife de coral din Marea Caraibelor, poate face surf la Oceanul Pacific sau poate înota cu delfinii pe Amazon. Şi toate acestea la un preţ foarte mic şi în mijlocul unor oameni fericiţi şi dornici să intre în vorbă cu turiştii străini.

PE URMELE DACIEI. Românii au o relaţie privilegiată cu această ţară latină, fiindcă Dacia este exportată aici de multe decenii. Pe străzile Bogotei, în Cali, Cartagena sau Medellin, Dacii 1300, Supernova şi Solenza sunt folosite ca taxiuri, însă Loganurile şi Sandero sunt vândute drept Renault. Columbianul cunoaşte România şi prin prisma campionatului de fotbal din 1994, când România a eliminat Columbia la turneul final din Statele Unite. Numele lui Hagi, pronunţat Haghi, este tot timpul pe buzele taximetriştilor când aud că eşti din România.

Columbia nu este încă pe listă destinaţiilor agenţiilor de turism fiind, încă, ferită de cohortele de turişti all-inclusive şi de aceea este o destinaţie pentru călători care, cu rucsacul în spate, caută aventura de dincolo de recepţiile fandosite ale hotelurilor. Cu excepţia biletului de avion, al cărui cost este într-adevăr cam piperat, un voiaj în Columbia este foarte ieftin, cazarea, masa şi berea nefiind mai mult de 20 de euro pe zi. În acelaşi timp, securitatea este destul de bună în condiţiile în care turistul se ţine deoparte de droguri şi zone de genul Zăbrăuţiului bucureştean.

MISIONARUL. Fray Hector e un calugăr capucin care a ales să-şi trăiască viaţa în mijlocul comunităţilor indigene de pe Amazonul columbian. Părintele găzduieşte turişti în cabane pe malul Amazonului, nu departe de graniţa dintre Columbia şi Peru, la marginea unei aşezări numite Puerto Narino. Fray Hector a clădit aici un colţ de paradis numit Alto del Aguila, unde oameni şi animale îşi găsesc adăpost şi linişte. Linişte întreruptă doar de câteva maimuţici obraznice, a căror poftă de joacă o întrece mult pe cea a călătorului obosit după peregrinări prin jungla amazoniană.

Marea Caraibelor - scufundări
În Taganga, în nordul Columbiei, nu departe de graniţa cu Venezuela, se pot urma cursuri de scufundări în Marea Caraibelor până la adâncimi de 30 de metri la preţuri modice. Un curs durează cinci zile şi, în urma unui examen, şcolile de scufundări de aici emit certificate de scufundători PADI, care sunt valabile în întreaga lume. Reciful din preajma Tagangăi este populat de sute de specii de peşti şi alte frumoase creaturi marine, între care ţestoase şi languste gigant.
Singurul pericol este peştele scorpion, care însă nu deranjează scafandrii decât dacă este atins de către scufundător.

×