În drumurile noastre prin Grecia continentală, odată ajunşi la Kavala, cea frumos aşezată-n terase pe malul Mării Egee, căutam, de la înălţimea fortăreţei medievale, un punct de sprijin în largul apelor de smarald.
Sunt două, nu unul: insula Thassos, ca o marmură ruginită de vreme, şi Samothraki, spre care ne-ndreptăm în scurt timp, suind pe feribot. Trei ceasuri şi jumătate ne despart de cea mai misterioasă insulă grecească, unde puţini români încearcă s-ajungă şi care se dovedeşte cu nimic mai prejos în frumuseţe şi aventură decât oricare dintre cele 1.000 de insule ale Eladei. Pe Samothraki se mai poate ajunge cu feribotul de la Alexandrupolis, port în regiunea Evros (ea însăşi un paradis natural de descoperit) până la care aveţi de făcut de la Bucureşti circa 600 km şi de unde distanţa pe apă spre insulă se scurtează până la două ore.
ZEII. Samothraki sau Samothrace e o insulă mică (13 km în lung şi 10 km în lat), muntoasă şi foarte verde. Primul popas îl facem la Paliopolis (3 km de portul Kamariotissa), unde descoperim ruinele oraşului milenar în care s-a descoperit statuia Victoriei Înaripate (azi, în Muzeul Luvru din Paris). În cetatea destul de bine conservată ne căutăm filiaţii pe linia cabirilor - popor enigmatic venit din Tracia, ale cărui practici oculte se regăsesc în Samothraki, insula-mamă a Marilor Zei proto-eleni şi martoră a Potopului lui Noe. Păduri milenare, pieptănate de refluxuri fără număr, cascade tumultuoase şi vârfuri montane de peste 1.400 de metri (de pe unul dintre ele, Fegari, legenda spune că Poseidon, Zeul Mării, ar fi privit luptele duse la Troia), toate fac din nordul insulei un paradis natural inimaginabil. El e tulburat doar în iulie, când are loc Samothraki Dance Festival, eveniment care adună rapperi din întreaga lume la cea mai liberă şi originală manifestare de gen. Aura îi este însă reîntregită în septembrie, o dată cu întâlnirile ezoteriştilor pasionaţi de "Misterele Eleusine".
LOCURILE. Urmând şoseaua litorală, mărgintă de edificii medievale din secolul al XV-lea şi de sate turistice pitoreşti, găseşti locuri de cazare în camping, la pensiuni sau la mici hoteluri, de la 1 la 3 stele, cu toate serviciile opţionale. La Pensiunea Arhondissa din Therma ne-am împrietenit cu Ianna, profesoara de limba engleză convertită în restaurator, care ne-a făcut să descoperim gustul condimentelor din Samothraki, al brânzeturilor locale şi al... dulceţii de corcoduşe. Acolo, între munte şi mare (spre care ajungeai trecând printr-o mică poartă albastră) am cunoscut toate bucuriile vacanţei. Un element nu lipsit de importanţă: la Therma se află şi anticele băi fierbinţi de sulf folosite şi azi şi care potrivit legendei, prin efectul lor curativ "asupra părţii feminine", ar fi contribuit la venirea pe lume a lui Alexandru Macedon. Chora, capitala insulei, dominată de cetatea genovezului Gatelussi (secolul al XV-lea), este ea însăşi un oraş-monument cu case vechi de veacuri. În cele două muzee ne-am familiarizat cu tradiţiile locale şi nu am ezitat să ne cumpărăm câteva suveniruri, între care un medalion cu cei doi şerpi împletiţi, simbol ezoteric proto-elen, despre care se crede că protejează maternitatea, şi o icoană cu cei cinci sfinţi martiri ai insulei.
Descoperită în 1883 în insula grecească Samothraki, statuia înaripată a Zeiţei Victoria - Nike - poate fi admirată astăzi la Luvru. Este cea mai importantă sculptură din perioada elenistică ce a rezistat curgerii timpului. La baza statuii se află o inscripţie -"Rhodhios", istoricii presupunând că Nike ar fi fost imortalizată în marmură strălucitoare pentru a celebra o victorie navală.
Citește pe Antena3.ro