In urma cu ceva vreme mi-a atras atentia la Radio Romania Actualitati (RRA) cateva zile la rand o dramatizare difuzata in serial a unei piese cu actiunea in Kazahstan.
Micuta gara din stepa kazaha, de la poalele muntilor Altai, dar si vietile personajelor ce se desfasurau in spatiul restrans inconjurat de vastitate, dezvaluiau un univers oarecum misterios. Doar oarecum, pentru ca vietile ce se derulau pe calea undelor radio semanau foarte mult cu vietile unor familii din micute gari din campia Baraganului romanesc, in anii ’50-’60. Cosmodromul de la Baikonur, pomenit din cand in cand, te retransporta in stepa kazaha.
Teatrul radiofonic mi l-a reamintit pe unchiul meu, taran din Muntenia, care iubea sa calatoreasca, sa vada lumea. Cum in urma cu 30 de ani nu prea aveai alternative de iesire din Romania, printre excursiile pe care le-a facut a ales de cateva ori destinatia URSS. De cateva ori, pentru ca a fost impresionat de Moscova, Leningrad... Una dintre excursii s-a extins aproape fara voia lui si in fostele republici sovietice preponderent islamice. Asa a ajuns sa se minuneze si sa ne povesteasca si noua despre Baku, dar mai ales despre Alma-Ata, capitala de atunci a RSS a Kazahstanului.
Nu vizitase decat capitala, dar il impresionasera atat arhitectura kazaha cat si oamenii locului. Mai mult, a reusit in scurta lui vizita sa gaseasca si un localnic de origine romana, in fine, moldoveneasca!
20 de ani de independenta
Acum, cand tari importante ale lumii, in frunte cu Statele Unite ale Americii, se grabesc sa felicite Kazahstanul la sarbatorirea aniversarii a 20 de ani de cand tara si-a declarat independenta, pe 16 decembrie 1991, ultima dintre republicile sovietice care se declara independenta, iar fostul lider devenea presedinte, imi este mult mai usor sa povestesc despre minunatiile unei capitale nascute din stepa, dar si despre oamenii locului. Mai ales ca tot acum sarbatorim si 20 de ani de relatii diplomatice intre Kazahstan si Romania.
De la istorie, la miliarde de barili de petrol
'Kazah' deriva dintr-un vechi cuvant turcesc care inseamna 'spirit liber', asa cum este acum pentru toti cetatenii tarii. Kazahstanul se situeaza in ceea ce geopoliticianul Halford Mackinder numea cu mai bine de un secol in urma in studiul sau – heartland, teritoriu-cheie. Kazahstanul nu e 'buricul lumii', insa atentia de care se bucura din partea marilor capitale mondiale poate crea aceasta impresie. Explicatia interesului este simpla si e data de cateva cifre: 40 de miliarde de barili de petrol (3,3% din rezerva mondiala, jumatate din ce are Rusia, si mai mult decat SUA), peste 3 trilioane metri cubi de rezerve de gaze (aproape 2 % din rezerva mondiala), la care se adauga enormele zacaminte de metale rare si neferoase (peste 25% din rezervele mondiale de uraniu...).
Inalti oficiali americani, secretarul de Stat, ministrii Energiei, Agriculturii si pana la vicepresedinte, au vizitat Astana, iar Nazarbaev a fost primit la Casa Alba, in numeroasele sale vizite peste Ocean. Motivul e simplu, SUA au investit in Kazahstan peste 12 miliarde dolari!
Boom economic
Cu toate acestea, europenii de rand nu stiu prea multe despre Kazahstan. Este, probabil, destul de cunoscut faptul ca boom-ul economic actual al Kazahstanului se datoreaza in mare parte resurselor sale de combustibili fosili, iar altii poate au auzit de unele dintre cladirile impresionante din capitala sa, Astana. De la aceste fragmente izolate de informatii este un drum lung pana la o imagine de ansamblu, echilibrata si este nevoie de timp. Elementele sale sunt fascinante, istoria sa cu civilizatii vechi nomade turcice, descendenti ai lui Gingis Han, conducatorii primului stat kazah, drumul matasii...
Intre figurile sale proeminente sunt filozoful Al Farabi, al doilea Aristotel, sau profesorul Sufi Khodja Ahmed Yasavi, a carui mostenire include o capodopera arhitecturala in Turkestan, un al doilea Mecca. Geografia este, de asemenea spectaculoasa, cu muntii Tien Shan si Khan Tengri, cel mai inalt varf al Kazahstanului; sesul auster din Mangyshlak si depresiunea Karagiye, la 132 de metri sub nivelul marii la punctul sau cel mai scazut, misticul Altai si muntele Beluha. Dar si mostenirea din perioada sovietica, pe de o parte cu lagarele-inchisoare ale lui Stalin de la Karlag si Aljir si zona de testare nucleara Semipalatinsk, iar pe de alta parte cu spectaculosul loc de lansare si centru spatial de la Baikonur.
Nu uitati Astana, noua capitala, oras construit pentru mileniul trei, cu palate impresionante gen Sultanat Serai, dar si cu alte realizari arhitectonice. Astana este considerat de americani un Las Vegas construit in mijlocul desertului. Inca se simte vantul stepei, dar poti vedea zgarie-nori si numeroase masini 4 x 4 sau limuzine de lux. De fapt Astana seamana mai mult cu Dubaiul, desi este a doua cea mai friguroasa capitala a lumii, dupa Ulan Bator. Capitala are acum 700.000 de locuitori si e in continua extindere.
Turism cultural, de aventura sau exotic?
Turismul din Kazahstan este intr-o dezvoltare permanenta. Ce e de vazut? Astana – capitala, Alma-Ata – cel mai mare oras, Zailiysky Alatau, Almatinsky – rezervatie naturala cu specii rare de animale, lacurile Köl-Say, perfecte pentru pescuit, mausoleul Kozha Akhmed Yasaui... Cand sa mergi? Verile sunt fierbinti, iar iernile foarte geroase, deci cele mai bune perioade pentru a calatori in Kazahstan sunt primavara (aprilie-iunie) si toamna (septembrie-octombrie).
Kazahstanul a devenit interesant si pentru multi romani. Mai multe grupuri de alpinisti romani au organizat expeditii de escaladare a varfului Khan Tengri, din lantul muntos Tien Shan, aflat la granita dintre Kazahstan si Kirghistan, cu o inaltime de 6.995 metri. Masivul este o uriasa piramida de marmura, acoperita de zapada si gheata. La apus, marmura arunca straluciri rosiatice, de unde si numele kazah de 'Kan Tau' (muntele de sange). Khan Tengri este un varf important de pregatire pentru cei care tintesc Himalaya, avand trasee dificile de ascensiune pe versantul nordic.
In 2009 a avut loc prima expeditie romaneasca in Kazahstan, un impresionant auto-raid cu numeroase campari in mijlocul stepei kazahe, sau in apropierea unor comunitati rurale ce traiesc in iurte traditionale. Informatiile dinspre Kazahstan sunt inca putine la Bucuresti. Cei care au citit Zahir de Paulo Coelho au prins doar o imagine provocatoare. Filmul Borat, care nu a fost turnat acolo, ci la noi (!), reuseste sa transmita mai multe despre Occident decat despre Kazahstan... Cand KazMunaiGaz, compania nationala de petrol si gaze, a cumparat 75% din actiunile Rompetrol, Kazahstanul era prezent pe toate posturile de stiri... Acum, timpul a estompat stirea. Unii romani poate au auzit de constructiile impresionante din noua capitala, dar acestea sunt doar fragmente...
Romani sau moldoveni kazahi?
La ultimul recensamant in grupa etnica romani/moldoveni s-au inregistrat 20.054 de persoane! Vasile Soare, fostul ambasador roman la Alma-Ata, i-a sprijinit pe etnicii romani de acolo sa se organizeze in asociatii culturale avand ca scop constientizarea originii, mentinerea limbii, a traditiilor si a culturii romanesti. Ion Iliescu, presedintele Romaniei de atunci, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, a dezvelit la 9 septembrie 2003, in cimitirul de la Spassk, un monument in memoria celor peste 1.000 de prizonieri romani morti in anii ’40-’50 in lagarele staliniste din centrul Kazahstanului.
Romanii care doresc sa calatoreasca in Kazahstan au nevoie de viza de intrare de la ambasada Republicii Kazahstan din Bucuresti. Ei au insa obligatia ca, in termen de cinci zile lucratoare de la trecerea frontierei, sa se inregistreze la serviciul Politiei de Migratie din MAI kazah, iar calatoria strainilor in unele zone din apropierea frontierei cu China necesita permise speciale.