x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Litoralul bulgăresc - răsfăţ pe plajă şi descoperiri incitante

Litoralul bulgăresc - răsfăţ pe plajă şi descoperiri incitante

de Simona Chiriac    |    12 Apr 2010   •   00:00
Litoralul bulgăresc - răsfăţ pe plajă şi descoperiri incitante
Sursa foto: Tudor Cires/

Pentru mulţi turişti români, Bulgaria este "casa" de lângă casă. Distanţa mică faţă de România, formalităţile vamale facile, un litoral generos cu zeci de staţiuni şi sute de hoteluri modern, preţurile imbatabile fac din Bulgaria destinaţia preferată de vacanţă a românilor. Paştele, Revelionul sau vacanţa de vară se petrec la malul mării, pe plajele însorite scăldate de ape de cristal. Ispititoare sunt hotelurile moderne, ce îndeplinesc toate dorinţele unui călător, restaurantele cu preparate tradiţionale bulgăreşti (nu trebuie uitată apropierea dintre cele două stiluri culinare - românesc şi bulgar -, parte a unei generoase bucătării balcanice), posibilităţile de divertisment (acvaparcuri, programe de animaţie şi sporturi nautice) şi excursiile atât de diverse, adevărate lecţii de istorie sau antropologie.

Cu siguranţă Bulgaria este mai mult decât Albena, Sunny Beach, Nessebar sau Balcic. O călătorie către însoritul sud, vă poate aduce surprize plăcute. Multe dintre plaje au primit distincţia Blue Flag, fiindu-le astfel recunoscut impactul minim asupra mediului. Cu alte cuvinte, plaje curate, apă limpede şi un ecosistem echilibrat. Nu trebuie uitat că o parte dintre staţiuni a fost construită în cadrul unor rezervaţii naturale, astfel încât oaspeţii să se bucure de răcoarea une păduri, dar şi de soarele care se oglindeşte peste ape. Un loc unde pădurea întâlneşte marea.


O CĂLĂTORIE CĂTRE SUD
Riviera, aflată la mică distanţă de Varna, este destinaţia de vacanţă la superlativ. Hoteluri de lux, încadrate de copaci seculari, izvoare termale, centre balneare şi spa. Un răsfăţ pentru toate simţurile, pentru cei mai pretenţioşi turişti.

La 9 kilometri de Varna se află cea mai romantică destinaţie de la malul mării. Constantin şi Elena îi ademeneşte pe turiştii care vor să-şi împlinească visele. Plajele urmăresc conturul micilor golfuri, restaurantele cocoţate pe înălţimi oferă o privelişte fantastică asupra orizontului... Inedite sunt izvoarele termale ce se strecoară chiar pe plajă, astfel încât te poţi lăsa oricând răsfăţat de mângâierea lor.

La Biala, marea întâlneşte podgoriile, căci aici este locul în care se produce celebrul vin Dimiat. Ceea ce a fost până nu demult un sătuc de pescari este astăzi o staţiune în plină dezvoltare, cu un port în care ancorează ambarcaţiuni şi un centru etnografic, reprezentând o experienţă interesantă pentru cei care vor să cunoască tradiţiile şi obiceiurile bulgăreşti.

"Oraşul soarelui" sau Obzor este construit pe locul unde cu multă vreme în urmă se afla o aşezare antică. Astăzi se mai păstrează un templu roman închinat lui Jupiter şi o fortăreaţă romană. Plajă printre coloane vechi de milenii.

Dunele naturale (printre puţinele de pe litoralul Mării Negre, adăpost pentru un număr semnificativ de vieţuitoare protejate), concursurile ce atrag mii de turişti, o plajă lungă de aproape 8 kilometri, cu nisip fin, un acvaparc impresionant şi cazinourile sunt atuurile staţiunii Sunny Beach, considerată a fi centrul distracţiei de pe litoralul bulgăresc.

Sveti Vlas este o staţiune cu un aer boem, în care hotelurile şi vilele albe încadrate de verdeaţă oferă o imagine de neuitat. Restaurantele de aici reprezintă o incursiune culinară în Peninsula Balcanică, oferind specialităţi tradiţionale greceşti sau bulgăreşti. Pentru curajoşi, clubul de yachting le pune la dispoziţie peste 300 de ambarcaţiuni, potrivite pentru o călătorie în largul mării, în lumina roşie a răsăritului.

Ravda este prin excelenţă centrul de vacanţă al tinerilor. Preţuri extrem de mici şi o sumedenie de baruri, berării şi restaurante deschise de-a lungul întregii nopţi. Trenuleţele şi microbuzelele asigură accesul în Nessebar şi Sunny Beach, pentru şi mai multe idei de petrecere a timpului liber.

Clădirile ce înglobează armonios piatra şi lemnul, ridicate de-a lungul străduţelor pietruite (intrate astăzi în patrinoniul naţional bulgăresc) fac din Sozopol  destinaţia preferată pentru cei care vor să descopere sufletul acestor locuri. Ceea ce odată era doar un mic sat de pescari, este astăzi o staţiune în plină dezvoltare (cu foarte multe hoteluri moderne), în care spectacolul pitoresc al bărcilor ce ancorează la mal nu trebuie omis.


O EXCURSIE, O DESCOPERIRE
Răsfăţ la plajă sau la piscină, dar şi descoperiri incitante. Natură sălbatică, istorie, cultură, tradiţii. Porniţi în călătorie!
Capul Kaliakra sau Emine, locurile unde pământul intră cu avânt în mare, sunt două puncte de observaţie ideale. Nicăieri apusul sau răsăritul soarelui nu vor fi mai personale, şi tot aici veţi putea admira jocul delfinilor sau al pescăruşilor. Mănăstirea Aladzha (construită în stâncă) era renumită în perioada medievală pentru pereţii ei pictaţi. Beglik Tash sunt formaţiuni misterioase, stânci uriaşe sculptate de vechii traci, fiind elementul central al ceremoniilor religioase. Varna este un oaş complet, printre atracţiile sale aflându-se portul (un restaurant găzduit într-o corabie a piraţilor este o experienţă inedită), catedrala, centrul istoric vechi sau muzeele.  Oraşul-cetate Nessebar cu ale sale 41 de biserici, reprezintă o lecţie de istorie la fiecare pas. Trei lacuri, fiecare unic în felul său: Atanassovo (întruchipează toate caracteristicile unei legune), Burgas (raiul păsrilor migratoare) şi Pomorie (renumit pentru centrele sale balneologice). În apropeierea Parcului Natural Ropotamo se află o... mlaştină. Deloc înspăimântătoare, cu liane, crini de apă şi multe păsări.


CÂT COSTĂ ÎMPLINIREA UNUI VIS?
În Albena, o zi de cazare pentru o persoană la un hotel de patru stele, ultra all inclusive, în plin sezon (lunile iulie - august) poate ajunge la preţul de aproximativ 65 de euro, hotel de cinci stele - 72 euro (all inclusive), hotel 3 stele - 50 euro (all inclusive). Sunny Beach - hotel de cinci stele - 57 euro cu demipensiune (cazarea pentru o persoana/ zi), hotel de patru stele- 57 euro all inclusive, hotel de trei stele - 35 euro all inclusive. Pomorie - hotel de cinci stele all inclusive - 50 euro (cazare pentru o persoana/zi), hotel trei stele cu mic dejun- 25 euro. La toate aceste preturi se pot adăuga reduceri de 10-15 % pentru early booking.

CE TREBUIE SĂ ÎNCERCAŢI?
Supa tarator (se serveşte rece şi are printre ingrediente castravete, iaurt si mult mărar), salată sopska (roşii, ardei copt, telemea, castravete, ceapa), ciusca burek (ardei copt umplut cu brânză, pane), kebabce la grătar (asemănători cu micii), kebab, fructe coapte, banitsa (plăcintă).

×
Subiecte în articol: bulgaria marea neagră