x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Locul unic din Europa. Misterul Peșterii lui Adam

Locul unic din Europa. Misterul Peșterii lui Adam

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2023   •   23:30
Locul unic din Europa. Misterul Peșterii lui Adam
Sursa foto: sites.google.com

Printre locurile minunate dar mai puțin cunoscute din România se află Peștera lui Adam. Aceasta este unică în Europa.

Se află în județul Caraș-Severin, la nord de Băile Herculane, pe malul drept al pârâului Visterna și nu poate fi vizitată decât de speologi. 

Numele peșterii provine de la Nicolae Adam, cel care a descoperit acest loc minunat. Este formată din săli și galerii cu o lungime de 212 metri.  

Aici se produce un fenoment uimitor deoarece vapori fierbinți de apă ies la suprafață pe tot parcursul anului, ceea ce a dus la formarea unor concrețiuni unice și o faună specifică în mod normal pădurilor tropicale. Din acest motiv se mai numește și peștera caldă.

Oamenii de știință au început să o studieze din anul 1995 după ce au descoperit 5 piese din piatră cioplită care provin dintr-un altar inchinat Zeului Luminii, Mitras, si a unor roci cu forme de eroziune ce au scos la iveală resturi de fosile. Pe o suprafață care se intinde pe 5 hectare au fost descoperite 60 de specii de mamifere cdin perioada cuaternară și 80 de specii de fosile din perioada jurasic.

În peșteră au fost găsite circa 8 de specii fosile și un molar vechi de circa 100.000 de ani și care ar fi aparținut Homo Sapiens Fossilis.. Au fost descoperite și specii de troglobionte si chiroptere.

Peștera lui Adam

 

×