Destinaţiile preferate de români sunt adesea locurile cele mai accesibile, pensiuni şi cabane care oferă toate condiţiile. Nimic rău în asta, însă drumeţiile, chiar şi cele dificile, dau uneori toată sarea şi piperul unei escapade la munte. Aşa am descoperit Cabana Prejba, în Munţii Lotrului (Judeţul Sibiu), la altitudinea de 1.700 de metri
Vacanţele de vis pot fi realizate în orice perioadă a anului şi asta pentru că oferte sunt, slavă Domnului, pentru mai toate buzunarele.
Destinaţiile preferate de români sunt adesea locurile cele mai accesibile, pensiuni şi cabane care oferă toate condiţiile. Nimic rău în asta, însă drumeţiile, chiar şi cele dificile, dau uneori toată sarea şi piperul unei escapade la munte. Aşa am descoperit Cabana Prejba, în Munţii Lotrului (Judeţul Sibiu), la altitudinea de 1.700 de metri, fiind prima cabană ridicată de către saşii din Transilvania. Această construcţie se află la capătul unui drum de cinci-şase ore, dacă pleci din Tălmăcel (venind dinspre Sibiu pe drumul E81 spre Râmnicu Vâlcea, la ieşirea din Tălmaciu) sau chiar două-trei ore, dacă alegi cărarea din satul sibian Sadu. Cu tot efortul fizic sau de orientare în spaţiu depus pe drum, satisfacţiile peisagistice sunt imense. Veţi fi răsplătiţi cu urcările şi coborârile halucinante, care spun parcă povestea unui deal-vale blagian. Stânele risipite pe dealuri, poieni întinse, păduri dese sau mii de brânduşe răsărite din zăpadă, dau peisajului o magie ieşită din comun. Începând însă cu altitudinea de 1.300 de metri lucrurile se complică puţin. Zăpada de cel puţin o jumătate de metru şi frigul tăios îngreunează mai mult mersul. Apar şi primele urme de urs, la fel şi cele de lup sau vulpe şi, odată cu ele, furnicăturile de pe şira spinării. Pe lângă o uşoară frică, faptul că mai există şi animale sălbatice ne bucură. Bine că mai există, nu? După cinci ore de mers începem să ne întrebăm când o să apară cabana? Nu cumva e după următorul deal? Trebuie să fie acolo… După iluzii şi speranţe pierdute, câţiva brazi încep să descopere într-o depresiune un punct, care începe să capete forma mult sperată. Da, am găsit-o. Entuziasmul capătă dimensiunea unui miraj, cabana şi peisajul părând rupte din poveşti. După mai multe întâmplări, inevitabile la munte, am fost totuşi puţin dezamăgiţi cu toţii că oboseala ne-a făcut să întrerupem vinul fiert şi conversaţiile pentru o porţie zdravănă de somn. După atâta efort!
Prima cabană săsească din ţară
Cabana a fost prima ridicată de către saşii din Transilvania, la începutul secolului al XX-lea. Construcţia trebuia să facă parte dintr-un proiect care presupunea iniţial amplasarea în zonă a unei staţiuni turistice. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, Păltinişul fiind ales ca amplasament mai bun pentru aceasta, datorită poziţiei sale geografice. În plus, în cel de-al doilea război mondial, cabana Prejba a fost distrusă în totalitate de un incendiu. Imediat după venirea comuniştilor, aceasta a fost reconstruită în apropierea sediului vechi, după proiectul originar, dar potenţialul zonei şi al cabanei nu a fost niciodată folosit la maximum. Momentan, cabana este închisă din cauza unor furturi care au avut loc în această iarnă.