x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Malta - Insula de miere, cu ape turcoaz

Malta - Insula de miere, cu ape turcoaz

de Iohanna Onaca Purdea    |    09 Iul 2006   •   00:00

Grote, ferestre, lagune albastre, plaje fierbinti, cetati, biserici - o bogatie cuprinsa intr-un singur cuvant - Malta.

RELAXARE. "Fereastra albastra" si "Laguna albastra" sunt locuri ce nu trebuie ratate intr-o excursie in Malta

Grote, ferestre, lagune albastre, plaje fierbinti, cetati, biserici - o bogatie cuprinsa intr-un singur cuvant - Malta.

Turistul care viziteaza prima data arhipelagul maltez, situat la sud de Italia, va ramane impresionat de diversitatea grotelor sapate in tarm, cu arta, de milioanele de valuri ale Mediteranei. Cele sase insule, din care numai trei sunt locuite (Malta, Gozo, Comino), sunt deosebite prin culoarea aurie data de roca predominanta, nuanta de la care provine si denumirea insulei - Melita - "de miere". Golfurile si porturile naturale, intesate cu barci de pescuit multicolore, vaporase si iahturi, te poarta in lumea placuta a pescarilor si a croazierelor.

ATRACTII. Cei care aleg Malta ca destinatie de vacanta au ocazia sa descopere minunatiile vietii submarine in decursul plimbarilor cu barcutele: apa este incredibil de limpede si permite admirarea coralilor, pestilor si florei multicolore din grotele albastre. Plajele sunt numai bune pentru relaxare, iar apa clara si racoroasa te imbie la o baie prelungita. "Malta ofera posibilitati de distractie pentru toate gusturile: plaja, monumente istorice, jeep safari, croaziere pe mare", spune Mark Neville Faruggia, directorul Malta Travel. El estimeaza ca anul acesta vor sosi in Malta circa 4.000 de turisti romani.

ISTORIE SI CULTURA. Civilizatia malteza are radacini foarte vechi. Aici se afla templele megalitice de la Hagar Qim, dedicate Zeitei Mama, cu o vechime estimata de peste 5.000 de ani, ceea ce le face mai vechi decat piramidele din Egipt si Stonehenge. Cel mai impresionant edificiu de arta si cultura este Co-Catedrala St. John din Valetta. Finalizata in 1577, biserica a fost lacasul de cult al Cavalerilor Ioaniti, acestia inzestrand-o cu nenumarate opere de arta. Oratoriul, sala unde se rugau Cavalerii, este dominata de doua lucrari impresionante ale lui Caravaggio - Taierea Capului Sf. Ioan Bote-zatorul si Sf. Jerome. Maltezii sunt un popor cu multa credinta, iubirea divina rasfrangandu-se in nenumaratele lacasuri de cult impunatoare. Fiecare localitate este ocrotita de cate un sfant, iar serbarile in cinstea acestora - festa - sunt pline de veselie si culoare. Cu ocazia unei feste, tot orasul este impodobit cu lumini si ghirlande, iar petrecerea, la care participa toata comunitatea, culmineaza cu focuri de artificii la sol si in aer.

Mosta - Domul a supravietuit razboiului


Domul din Mosta este al treilea ca marime din lume, nesustinut de coloane, dupa Bazilica Sf. Petru din Roma si Sf. Pavel din Londra. Dincolo de arhitectura impresionanta si migala cu care a fost impodobit, Domul are o istorie agitata. In timpul celui de-al doilea razboi mondial cupola bisericii a fost lovita de o bomba, care a cazut in mijlocul lacasului plin cu credinciosi. Ca prin minune, nimeni nu a fost ranit, insa cupola pastreaza si astazi cicatricele acelor vremuri. Si ca vizita in Malta sa fie completa, nu trebuie sa ratati Mdina, prima capitala a Maltei, cea mai frumoasa cetate medievala, locuita astazi de aproape 400 de suflete. Strazile inguste, pitoresti, au constituit cadrul de filmare pentru productia "Gladiatorul".

Gozo - Minunile de la Ta’Pinu


Aflata in insula malteza Gozo, Biserica Ta’Pinu este renumita pentru miracolele si ajutorul pe care l-au primit credinciosii care s-au rugat aici. Catedrala, inchinata Fecioarei Maria, a fost proiectata de arhitectul maltez Andre Vassalo si este singura biserica nepictata pe interior. Intr-o camera laterala se afla o expozitie de obiecte donate de cei care au primit raspuns la rugaciunile lor, traind o minune. Printre cei pe care Maica Domnului i-a ajutat este si un pompier care s-a aflat intr-unul din turnurile gemene din New York la data de 11 septembrie 2001. Inconjurat de fum, omul nu credea ca va mai scapa. Avea la el o iconita a Fecioarei de la Ta’Pinu si strangand-o la piept a reusit sa razbata afara prin fumul care se risipea.
×
Subiecte în articol: meditaţie de călătorie malta