Dacă aţi ales ca destinaţie de vacanţă însoritele plaiuri ale Dobrogei, atunci nimic nu este mai potrivit decât şi o incursiune la câteva dintre aşezările monahale din zonă.
În arşiţa cotidiană a grijilor de tot felul, pentru cei credincioşi o mănăstire este totdeauna o oază de regăsire a sineului, un izvor de har divin şi un fel de loc în care se pregustă veşnicia. Şi cum ar putea fi altfel când în astfel de locuri vieţuiesc oameni precum părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul de la mării!Dacă veţi avea norocul să vă poată primi în chilia de la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol sau să vă spună câteva cuvinte după vreo slujbă veţi pleca de acolo mai bogaţi sufleteşte. "Prezenţa vie în Dumnezeu" este una din frazele-cheie care definesc sfaturile marelui duhovnic de la malul mării şi nu este puţin lucru să testaţi aceasta în vecinătatea sa.
SANATORIU PREOŢESC. Cum a luat fiinţă mănăstirea situată vizavi de sanatoriul balnear din Techirghiol? Ctitoria i se datorează primului patriarh român, Miron Cristea, care în 1928, a cumpărat în staţiunea balneară amintită o modestă vilă cu 16 camere. A fiinţat acolo un sanatoriu pentru clericii care au nevoie de tratament şi odihnă. Unde sunt preoţi trebuie să fie şi biserică, aşa încât, frumoasa bisericuţă de lemn din secolul al XVII-lea a fost adusă aici în 1951 de la Castelul Pelişor,unde fusese mutată anterior din satul mureşean Maioreşti.
Lăsată în paragină la Sinaia, biserica şi-a găsit utilitatea la Techirghiol. Hramul iniţial fusese cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dar la resfinţire i s-a adăugat şi cel al Adormirii Maicii Domnului (15 august). Pictura naivă a interiorului s-a păstrat integral, cu restaurările de rigoare, şi prezintă multe scene interesante şi rare, de exemplu, Sfântul Cristofor cu cap de câine şi Adam şi Eva cu şarpele, imagini răspândite în pictura transilvană a epocii.
Pictura din această biserică este o expresie a rezistenţei ortodoxe faţă de prozelitismul catolic şi protestant în Transilvania, dar şi una care întăreşte ideea de apartenenţă la naţiune, prin pictarea tricolorului.
OCROTITORUL. În curtea mănăstirii înfiripate o dată cu sanatoriul se află o statuie a Sfântului Pantelimon, sculptată de Ion Jalea, adusă aici din curtea Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti, sanatoriul având acest hram al sfântului vindecător care este şi patronul medicilor.
Clădirea destinată clerului superior de la Techirghiol a găzduit în 1985 lucrările celui de-al IV-lea Dialog ecumenic interconfesional, iar în zilele noastre, aici au loc întâlniri între ierarhi sau diferite seminarii pe teme teologice. Între 1965-1967, Patriarhul Justinian a îmbunătăţit ceea ce a început înaintaşul său, prin renovarea celor existente, dar şi prin lărgirea căminului preoţesc, dându-se complexului aspectul de careu deschis, în stil brâncovenesc.
MĂRTURII. La asfârşitul perioadei comuniste, aici s-a format şi un muzeu în care sunt expuse obiecte şi relicve care atestă existenţa timpurie a creştinismului pe pământ dobrogean. Vizitatorii pot vedea expuse fragmente de basilici creştine din secolele IV-VI, descoperite la Tomis şi Calatis, amfore romano-bizantine din secolul al VI-lea, fragmente ceramice cu simboluri creştine din secolele IV-XI, fragmente din complexul monahal descoperit la Basarabi şi alte obiecte valoroase.
TRASEU. Din Bucureşti puteţi pleca la mănăstirile dobrogene în pelerinajul din perioada 26-28 iunie, organizat de Centrul "Sfântul Apostol Pavel" al Patriarhiei Române. Sunt incluse mănăstirile din Dobrogea, dar şi o croazieră în Delta Dunarii. Iată programul, pe zile: I. Bucureşti - Slobozia - Mănăstirea Celic Dere - Mănăstirea Cocoş - Mănăstirea Saon, cazare şi masă la hotel. II; mic dejun - croazieră în Delta Dunării, masa de prânz pe vapor - Catedrala Episcopală din Tulcea, cazare şi masă la hotel; III. participare Sf. Liturghie Catedrala arhiepiscopală din Constanţa - Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din Techirghiol
(Preţ: 550 lei).
Informaţii suplimentare la telefon: 021.337.48.13.
Chipul sfânt de la Celic Dere
La Celic Dere, mănăstire celebră din Dobrogea, veţi găsi o reprezentare picturală mai rară a Domnului Iisus Hristos. Icoana de aici îl arată pe Mântuitor cu ochii întredeschişi, iar particularitatea ei care o şi numără între cele făcătoare de minuni este aceea că "se curăţă" singură. Aceasta pentru că în vremea războiului ruso-turc (1806-1812), când a ajuns la Dervent, icoana era înnegrită aproape total, iar acum este aproape toată luminoasă. Curăţarea ei a şi fost prevestită la venirea în mănăstire, lucru care s-a şi întâmplat.
Dervent, locul vindecărilor
În Dobrogea mai sunt de vizitat şi alte mănăstiri. Nu ocoliţi Derventul, pentru că aici se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, crucile despre care tradiţia spune că au crescut pur şi simplu din pământ, şi care au darul vindecării, precum şi Izvorul Tămăduirii, care oferă credincioşilor apă vindecătoare. Cea mai veche aşezare monahală a Dobrogei se pare că s-a fiinţat chiar în locul pe care azi se află Mănăstirea Dervent. S-au găsit date despre existenţa pe aceste locuri a unei sihăstrii în secolul al IX-lea.