x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Mirajul Belgiei...

Mirajul Belgiei...

de Mara Raducanu    |    17 Ian 2010   •   00:00
Mirajul Belgiei...
Sursa foto: Mara Răducanu /JURNALUL NAŢIONAL

Belgia. Ţara dantelei şi a cascadelor de ciocolată... Unde apa ce ţâşneşte din fântânile arteziene are gust de praline, iar din trabucuri iese parcă acelaşi miros... Locul unde ai mânca până mori de plăcere bomboanele învelite din abundenţă în ciocolată, iar banalii cartofi prăjiţi capătă cel mai delicios gust.



Prima dată am fost în Belgia imediat după Revoluţie, când satul meu s-a înfrăţit cu un sat din Belgia, Rebeque. Prima mea ieşire într-o altă ţară. Primul zbor cu avionul... Au trecut aproape 20 de ani şi iată că am revenit în Belgia, la invitaţia prietenilor noştri belgieni. De la gustul ciocolatei până la măreţia clădirilor din Bruxelles, Belgia are acelaşi miros. Îţi trezeşte aceeaşi senzaţie. Îţi dă siguranţă. Peste tot miroase a  proaspăt, a modern şi a tradiţie... Din programul stabilit cu minuţiozitate nu a lipsit şi o vizită la Castelul Seneffe din Valonia - o bijuterie arhitectonică barocă unde se află şi o colecţie de argintărie -, la Planul Înclinat din Ronquieres şi la ascensoarele istorice încă în stare de funcţionare.

LA PAS PRIN BRUXELLES...
Fie că eşti amator de cultură, de shopping sau pur şi simplu ai chef să guşti puţin viaţa, când ajungi la  Bruxelles, locul ideal de unde poţi începe este Grand Place. Datată din secolul al XVII-lea, Piaţa Mare din Bruxelles se găseşte pe listele patrimoniului UNESCO, conservând în mod armonios un ansamblu de clădiri publice şi private construite în stil gotic.

Aici, gusturile se pot împăca, indiferent de pretenţii. Clădiri cochete, restaurante, cafenele, străduţele înguste şi misterioase te îndeamnă la visare. Sau la degustare... Şi, fiindcă nu poţi rămâne indiferent la îndemnul ospătarilor care te ademenesc de pe margine să iei masa în restaurantul lor, o porţie de scoici bine pregătite - de altfel, mâncarea tradiţională a belgienilor - este o adevărată binecuvântare.

Şi, după ce ai savurat scoicile şi ţi-ai băut în tihnă cafeaua, din Piaţa Mare, la doar câteva minute nu se poate să nu treci să-l saluţi şi să faci o poză cu arhicunoscutul Manneken Pis. Celebra statuie din bronz de jumătate de metru a unui băieţel  în pielea goală care se uşurează în public reprezintă simbolul Bruxelessului. Un loc unde merită să ajungi, pentru că, potrivit legendei, dacă atingi statuia băieţelului şi-ţi pui în gând o dorinţă pe care o repeţi de trei ori, ea se îndeplineşte.

Celebritatea statuii îşi are originea într- o poveste. Se spune că un copil a salvat Bruxelles de la nimicire. În secolul al XVII-lea, când olandezii au vrut să dea foc Primăriei, un băieţel pierdut în afara cetăţii a "stropit" puţin fitilul, stingând focul care ar fi putut produce o tragedie. În funcţie de ocazii, micuţa statuetă este frumos aranjată, având în  garderobă peste 800 de costume, pe care le îmbracă de ziua naţională a fiecărei ţări membre UE.

De ziua României, băieţelul care a făcut istorie este îmbrăcat în cioban cu şubă şi cuşmă. Bucurându-se de o popularitate mult mai mică, există şi o variantă feminină a statuii, Jeanneke Pis, iar dacă un cuplu aruncă monede în fântână, cei doi vor rămâne împreună până la adânci bătrâneţi.

Şi, dacă tot suntem la Capitolul simboluri, nu puteţi rata Atomium, un fel de Tour Eiffel al Parisului. Inginerul belgian Andre Waterkeyn este cel care a conceput Atomul pentru a participa la Expoziţia Internaţională din 1958, un edificiu simbolizând un cristal elementar de fier mărit de 165 de miliarde de ori.

Atomul domină platoul Heysel de la cei 102 metri înălţime ai săi, fiind  susţinut de trei bipozi gigantici. Este format din nouă  sfere uriaşe legate între ele prin 20 de tuburi. Palatul Regal, Catedrala St. Michel, Parcul Jubileului, Parlamentul European, Catedrala Sfântul Mihail şi Sfânta Gudura, sunt alte locuri pe care nu trebuie să le rataţi sub nici o formă indiferent de durata şi scopul vizitei pe meleaguri belgiene.

Plăcerea supremă a sejurului: vizita la ciocolateria Duval. Pur şi simplu gustoasă şi apetisantă. Tot gustând şi gustând la praline, am înţeles că, ciocolată n-ai să găseşti nicăieri în lume ca în Belgia...

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice