x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii S-a scumpit și pâinea noastră

S-a scumpit și pâinea noastră

de Cornel Tăbăcaru     |    11 Oct 2024   •   06:20
S-a scumpit și pâinea noastră

Dragii mei cu Jurnalul sub brat. S-au încheiat cele trei săptămâni de călătorie în America. Noaptea trecută am revenit în Costa Rica. Sigur că am fost tot timpul în legătură cu voi. Cele mai multe întrebări au fost despre prețuri și despre calitatea serviciilor. Dragilor, prețurile sunt extraordinar de mari în Statele Unite. La fel ca și în România. Acum și în Costa Rica au urcat prețurile foarte sus. Inflația bate la ușa Americii. Situația este însă ținută sub control din motive electorale. Însă nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla cu prețurile după . 

Dar deja s-a exagerat. Puterea de cumpărare a omului din clasa medie a scăzut dramatic. Să scumpești pâinea la 10-12 dolari? Să scumpești alimentele de bază? N-am pomenit până acum așa ceva. Oamenii sunt îngrijorați și au trecut la economii. Evită magazinele și merg la piețele libere de fermieri. Dar nici aici nu este ieftin. Politicienii fac tot felul de promisiuni și în America, dar nimeni nu oferă soluții clare, concrete. Am văzut cozi la produse ceva mai ieftine. Toți așteaptă ca după alegeri să înceapă infernul prețurilor, o sarabandă a creșterilor. Nu știu cât vor fi prețurile față de cele de acum. Însă americanii încearcă din răsputeri să găsească soluții individuale. Sigur, unii vor reuși. Dar nu toți oamenii au spiritul supraviețuirii. Vor urma vremuri grele pe planetă. Așa că îi rog pe cei apropiați nouă să se gândească și să aplice idei de supraviețuire. Da, nu este un cuvânt exagerat. În Costa Rica este aceeași situație. La indigo. Dovadă că nimeni nu va fi scutit de asperitățile vremurilor care vin. 

Despre servicii. Aceleași vești proaste. Curentul ăsta progresist a făcut ca cei din sfera serviciilor să nu se mai străduiască. Știu că nu li se poate întâmpla nimic. În caz de ceva, vor merge la sindicat și își vor striga „drepturile”. Despre obligațiile contractuale niciun cuvânt. Au o singură vorbă „am drepturi”! Am văzut asta în magazine, la stațiile de benzină, peste tot. Este apanajul celor tineri, mai ales. 

Au început deja concedierile. Mii de oameni sunt lăsați fără muncă. Multe magazine au trecut la sistemul fără casier și îți cântărești, împachetezi și îți plătești singur cumpărăturile. Puterea slabă de cumpărare duce la închideri de fabrici, afaceri, magazine. Și așa ne întoarcem de unde am plecat. Calitatea slabă a serviciilor din lipsă de personal. Dragii mei, rămâne cum am vorbit și în articolul trecut. Fiecare să-și poarte de grijă așa cum știe el mai bine. Să sperăm că noi, românii care suntem căliți după atâția ani de lipsuri, să trecem mai ușor de această criză. Atât pentru azi. Să ne vedem vinerea viitoare cu sănătate, în siguranță și pace. Doamne Ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: paine pret inflatie alegeri