x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Paradisul tropical

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 13 Sep 2009 - 00:00
Paradisul tropical
Vezi galeria foto

Mai mult decât o introspecţie culinară a paradisului tropical, o călătorie (imaginară sau nu) prin Malaysia reprezintă şi o oportunitate pentru o explorare a delicatului echilibru al acestei lumi, unde de secole coexistă diferite culturi, fiecare dintre ele exprimându-se şi din perspectiva gastronomiei.



Astăzi, malaysienii sunt predominant musulmani, iar existenţa lor este trasată şi de litera Coranului. Asta înseamnă că nu mănâncă niciodată carne de porc şi nu beau alcool. Însă aceste interdicţii nu văduvesc cu nimic arta culinară locală, bogăţia de reţete fiind în consonanţă cu exuberanţa naturii, care oferă localnicilor o mulţime de plante - legume, fructe, tuberculi -, multe necunoscute europenilor, deosebit de gustoase şi de atractive pentru un bucătar deschis să experimenteze.

Ananas pentru "connaisseurs"
Am putea să începem de oriunde călătoria noastră. Poate de pe câmpurile de orez, poate de pe dealurile cu arbori de ceai. Însă preferăm să pornim din mijlocul unei plantaţii de ananas. Şi asta pentru că malaysienii au găsit noi asocieri de gusturi pentru fructul acesta care ajunge până la noi... tăiat în rondele, într-o conservă. În Malaysia se cultivă patru feluri diferite de ananas, al căror nume populare sunt: "gandol", "mas merah", "sarawak", "cayenne".

Cei care se consideră deja nişte "connaisseurs" ai... ananasului vor rămâne surprinşi să afle că bucăţile de fruct devin şi mai plăcute la gust dacă, înainte de a le mânca, le înmoi într-un sos întunecat de soia, în care au fost puse câteva feliuţe de chili. În Malaysia, ananasul proaspăt se "fezandează" presărându-se cu sare după ce a fost curăţat de "solzii" lui. Se curăţă apoi de sare, înainte de a fi tăiat în bucăţi. Această pregătire prealabilă reduce aciditatea fructului.

Malaysienii obişnuiesc să fiarbă ananasul, tăiat în bucăţi mici, în puţină apă cu zahăr, după care îl trec printr-o sită, pentru a obţine un gem sau o umplutură ideală pentru plăcinte şi prăjituri. Spre deosebire de europeni şi de americani, care îl folosesc în cocteilurile de fructe, malaysienii îl preferă în salatele de legume. Tot ei asociază ananasul cu peştele sau creveţii, utilizându-l, împreună cu tamarindul, pentru a obţine un delicios sos dulce-acrişor.

Degetele pământului
Printre "aromatele" preferate de malaysieni se numără nu mai puţin de cinci varietăţi de tuberculi asemănători cu ghimbirul. "Cecur" este rădăcina unei specii locale de crin, iar aroma ei este adeseori chiar confundată cu cea a ghimbirului. "Lengcuas" sau galangal - supranumit şi "ghimbir de Siam" - este utilizat în special zdrobit în mojar, pentru a-şi lăsa întreaga aromă. Aproape necunoscut astăzi în Europa, este totuşi citat în scrierile antice ale lui Apicius (autorul celebrei Ars Coquinaria) şi se presupune că ar fi fost adus pe continentul nostru de soldaţii care l-au însoţit pe Alexandru Macedon în expediţia lui în Orient. "Halia tua" - cu o aromă foarte intensă - este numele rădăcinii de ghimbir "bătrân", în vreme ce rădăcina plantei tinere se numeşte "halia muda". În fine, un alt tubercul apreciat de gastronomii malaysieni este tumericul, sau "kunyit basah", de fapt cea mai banală varietate de curcuma. Din frunza tumericului - "daun kunyit" - se pregăteşte celebrul curry care a cucerit Anglia şi apoi întregul Occident. Tuberculii de manioc şi de cartofi dulci sunt, de asemenea, întâlniţi în gastronomia malaysiană. "Ubi kayu" (maniocul) "locuieşte" în peninsulă doar de două secole. A ajuns aici din Brazilia, fiind adus de portughezi - care l-au "lăsat" şi în Africa şi în Indonezia. Există manioc amar şi manioc dulce, însă nu toate varietăţile sunt bune de mâncat, unele dintre ele având un conţinut mare de acid prusic, care este otrăvitor. Cartofii dulci - "ubi keledek" - au ajuns aici tot din America de Sud şi s-au adaptat foarte bine datorită solului şi climei tropicale. Se cultivă relativ uşor, iar de la plantele tinere se mănâncă inclusiv tulpina şi frunzele. Mai dificil de cultivat şi mai costisitoare este yucca - "ubi keladi". Din rădăcinile plantei, fierte cu zahăr, se obţin însă mâncăruri deosebit de hrănitoare. "Bubur cha cha" este un desert tradiţional, care presupune fierberea rădăcinilor în lapte de cocos cu zahăr şi cartofi dulci. Bogată în steroizi, yucca este recomandată în hrana persoanelor care au munci ce presupun consum mare de energie.

Pentru altă călătorie
N-am reuşit să descriem decât o infimă parte din ceea ce înseamnă gastronomia malaysiană. Nu ne-am răcorit, încă, bând lapte de cocos. Nu ne-am îndulcit cu zahăr de palmier - "gula melaka" - din care cu tapioca şi cocos se pregăteşte o budincă ce are calitatea de a... tăia senzaţia de arsură pe care o ai după ce mănânci ceva foarte picant. Nu am ajuns nici în piaţa de fructe, acolo unde, după ce reuşeşti să depăşeşti graniţa mirosului neplăcut, poţi să guşti din ciudatele fructe ale Malaysiei: "nangka", cea cu miros de scoici putrede şi gust de cartofi şi care este folosită în reţeta originală de curry; "durian", fructul ţepos, cu miros fetid, atât de intens încât hotelierii îţi interzic să îl aduci în clădire.

E un univers încă de descoperit... într-o călătorie viitoare.

Masa tradiţională
Malaysienii sunt un popor ospitalier, iar un musafir neaşteptat va găsi întotdeauna în casa lor o farfurie cu mâncare. A mânca împreună este un element important al vieţii sociale. O mulţime de tradiţii, în ceea ce priveşte masa şi mesenii, sunt încă bine conservate, cum ar fi faptul că malaysienii mănâncă şi astăzi folosindu-se nu de tacâmuri, ci de degetele mâinii drepte. De aceea, întotdeauna pe masă se vor afla boluri cu apă în care să îţi speli degetele înainte şi după ce ai început să te hrăneşti. Bucatele vor fi aduse de femeia casei, care nu se va aşeza la masă decât după ce soţul ei şi ceilalţi comeseni bărbaţi au terminat de mâncat. Chiar dacă încet-încet se observă o occidentalizare a obiceiurilor, în familiile clasice se găteşte în casă, după reţete tradiţionale, iar ieşirile la restaurant sunt doar ocazionale.


(Fotografii prin amabilitatea Ambasadei Malaysiei la Bucureşti şi a Restaurantului Jom Makan, din Londra)

Citeşte mai multe despre:   bucataria de week-end

 



Mai multe titluri din categorie

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește 95 de ani
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește astăzi 95 de ani. Aniversarea nu va fi marcată prin festivități publice deorece survine la patru zile după înmormântarea soțului ei, prințul Philip....

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite

Chef Florin Dumitrescu conduce clasamentul amuletelor. Diseară, bloggerul Jamila, pentru prima dată în platoul Chefi la cuțite
Galerie Foto Amuleta serii de luni la Chefi la cuțite a fost adjudecată de Florin Dumitrescu, ce a obținut al nouălea avantaj valoros din acest sezon și a reușit să se claseze astfel pe primul loc în clasamentul amuletelor....

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...
Serviciul de email marketing furnizat de