x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Pelerinaje la standarde internaţionale

Pelerinaje la standarde internaţionale

de Diana Scarlat    |    19 Aug 2015   •   07:08
Pelerinaje la standarde internaţionale
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Cazarea la mănăstire se practică încă din perioada medievală, în toate ţările creştine, ca şi pelerinajele. Astăzi vorbim deja despre un turism ecumenic, adaptat la standardele secolului XXI. Cei care se gândesc să pornească într-un pelerinaj, merg pe urmele credinţei, dar la standarde înalte, în funcţie de buget. Pelerinajele internaţionale se fac la fel ca sejururile vândute de agenţiile de turism: transport cu avionul, cazarea la hotel de lux şi excursii opţionale.


Câteva mănăstiri din România sunt renumite pentru posibilităţile foarte bune de cazare şi masă, cu un confort deosebit. Sâmbăta de Sus, Tismana, Mănăstirea Bistriţa, Arnota, sau Curtea de Argeş sunt cele mai căutate pentru condiţiile foarte bune pe care le oferă pelerinilor.

Adaptarea la nou

Cu toate acestea, reprezentanţii Patriarhiei Române atrag atenţia asupra faptului că nu se poate vorbi despre un turism veritabil, clasificat cu stele sau margarete, cum nu există nici conceptul de SPA mănăstiresc. “Sunt condiţii de cazare la standarde normale. Sunt camere curate, decente, pentru că trăim în secolul XXI şi este firesc să fie aşa. Nu putem discuta despre turism de SPA atunci când vorbim despre turismul religios, deoarece vorbim despre pelerinaje. Componenta religioasă este cea mai importantă. Există agenţia Basilica Travel, care organizează astfel de pelerinaje, în ţară şi în străinătate, există centre de pelerinaj la Bucureşti, la Iaşi, la Cluj, la Alba Iulia, sunt mănăstiri care oferă posibilitatea de cazare şi de a lua masa, dar nu putem vorbi decât despre pelerinaj în legătură cu turismul religios. În pelerinajele din România, oamenii călătoresc mai mult individual”, ne explică purtatorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

Agenţia Bisericii

Chiar şi pentru pelerinaje, Patriarhia Română a creat o agenţie de turism proprie, care respectă toate regulile impuse de legislaţie. “Basilica Travel este înfiinţată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin Temeiul nr. 10847/ 2007, fiind agenţie tour operatoare, dar specializată pe pelerinaje externe şi interne. Agenţia fiinţează în cadrul Sectorului de Pelerinaj al Patriarhiei Române. Licenţa nr. A/4776, emisă de Ministerul de Turism”, se arată pe pagina de internet a agenţiei Patriarhiei. În acest fel li se asigură pelerinilor posibilitatea de a alege cele mai bune oferte, dar se rezolvă şi problema cconcurenţei neloiale pe care o puteau invoca agenţiile de turism. “Orice activitate care are la bază turismul trebuie să funcţioneze conform legislaţiei în vigoare şi să se facă pe baza unei concurenţe loiale”, susţine Mirela Matichescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

Pachete de lux

Agenţia Patriarhiei are oferte pentru toate categoriile de pelerini, de la pachete turistice sociale, cu reduceri de preţuri, până la sejururi la fel de scumpe ca la orice agenţie de turism care vinde pachete cu zbor, transferuri, cazare la hoteluri de lux şi excursii opţionale cu temă religioasă. Oferta lunii august costă 625 de euro de persoană, cu loc în cameră dublă, sau supliment de 200 de euro pentru cameră single, pelerinajul fiind şapte zile în Ţara Sfântă şi Peninsula Sinai. Deosebirea de pachetele turistice ale agenţiilor clasice constă în scopul călătoriei, astfel încât excursiile se fac întotdeauna pe teme religioase: “Deplasare la Muntele Tabor, închinare în Biserica Ortodoxă “Schimbarea la Faţă” (locul Schimbării la Faţă a Domnului, Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului). Nazareth – închinare în Biserica Ortodoxă Sf. Gavriil (cu Izvorul Sfintei Fecioare Maria) şi în Biserica Romano - Catolică Buna Vestire ridicată pe locul unde a fost casa Sfintei Familii. Cana Galileei – închinare în Biserica Ortodoxă ce aminteşte de Minunea prefacerii apei în vin la nunta din Cana Galileii. Cazare şi cină hotel în Nazareth sau Tiberias”. Nici aceste oferte nu sunt chiar de 4 sau 5 stele, ci în condiţii decente, dar de nivel mediu, cazarea fiind la hoteluri de 3 stele, cu zborul asigurat printr-o companie low cost.

Oferte interne

Mai puţin costisitoare sunt pelerinajele interne, pentru grupuri de cel puţin 40 de persoane, pentru a se asigura ocuparea tuturor locurilor într-un autocar. Tot pentru luna august, agenţia de turism a Patriarhiei are o ofertă cu preţuri de la 630 de lei de persoană, pentru cinci zile în Bucovina. Ca şi la celelalte agenţii de turism, pelerinul îşi poate plăti suplimentar confortul, dacă vrea să fie cazat în cameră single sau dacă vrea demipensiune în loc de cazarea standard cu mic dejun inclus.






 

×