x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Popasul duhului la Sâmbăta de Sus

Popasul duhului la Sâmbăta de Sus

de Daniela Cârlea Şontică    |    04 Aug 2009   •   00:00
Popasul duhului la Sâmbăta de Sus
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, pare menită să transforme simplul călător în pelerin



Ctitorie a voievodului al cărui nume îl poartă, mănăstirea de la poalele Făgăraşului este cunoscută în ultimii ani pentru faptul că acolo poate fi găsit unul dintre puţinii mari duhovnici în viaţă, părintele Teofil Părăian. În anii comunismului aici s-a înregistrat un adevărat fenomen prin prezenţa plină de har a altui duhovnic. Părintele Arsenie Boca atrăgea, prin predicile sale ca şi prin felul de a vorbi, sute de credincioşi din tot Ardealul şi din toată ţara.

DIN TRECUTU-I. Ridicată în anul 1696 de Brâncoveanu Vodă, mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost dărâmată aproape în întregime în 1785 de generalul Bukow. Au urmat 140 de ani de încercări zadarnice de a o reface, abia în 1926 Mitropolitul Nicolae Bălan reuşind să înceapă reconstruirea ei. Totul a durat până în 1946.

Vechiul stil arhitectural a fost respectat, aşa încât ctitoria brâncovenească apare şi azi în frumosul stil lansat de domnitorul român. Din 1959, o dată cu ordinul ca monahii mai tineri de 50 de ani să părăsească mănăstirile, şi la Sâmbăta de Sus s-a instalat tristeţea unei astfel de părăsiri. Vremuri mai bune au venit abia spre sfârşitul anilor '80. Mitropolitul Transilvaniei, Antonie Plămădeală, a devenit al treilea ctitor al mănăstirii prin construirea clădirilor anexe. A folosit pretextul că va ridica o sală de muzeu şi a ridicat de fapt din temelie chilii superbe în stil brâncovenesc, trapeza, biserica nouă şi alte construcţii folositoare.

După 1989 s-a restaurat pictura de la vechea biserică brâncovenească. Acum, cine merge la Sâmbăta de Sus se bucură de frumuseţile exterioare la care se adaugă slujbele şi predicile pline de duh ale duhovnicilor de aici, în frunte cu părintele Teofil. Academia de la Sâmbăta de Sus dispune de o sală imensă de conferinţe ecumenice, mănăstirea dispunând de 160 de locuri de cazare. Încă un lucru important: în atelierul de la Mănăstirea Brâncoveanu se pictează icoane pe sticlă de o mare calitate. Împrejurimile sunt absolut minunate, în pădure este un altar pentru slujbe în aer liber, un lac frumos, iar potecile duc spre răcoarea muntelui şi spre peştera unde s-a retras un timp părintele Arsenie. Ce v-ar putea opri să vizitaţi mănăstirea lui Brâncoveanu Vodă?  

×