x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Raiul - Dolce vita la Porto Cervo

Raiul - Dolce vita la Porto Cervo

de Cornelia Preda    |    16 Iul 2006   •   00:00

La prima vedere, Porto Cervo pare un oras vechi de pescari. Dar acest colt minunat a devenit, la initiativa celebrului print Aga Khan, un mic rai al milionarilor.

Corespondenta din Italia
DESTINATIE. Porto Cervo, statiune situata pe Coasta de Smarald a Sardiniei

La prima vedere, Porto Cervo pare un oras vechi de pescari. Dar acest colt minunat a devenit, la initiativa celebrului print Aga Khan, un mic rai al milionarilor. Candva, in trecere, a fost si Ceausescu pe aici. N-avea gusturi rele...

Se spune ca, pana in anii ’60, tarmurile de pe Coasta de smarald au fost pustii. Marea, stancile spectaculoase de granit si maslinii inconjurau falezele ocazionale cu nisip. Doar cativa bogatasi, inclusiv Agnellis - fostul propietar al Fiat-ului, profitau de golfurile salbatice. In 1962, cand Aga Khan a descoperit aceasta coasta romantica, au fost chemati doi arhitecti italieni si unul francez pentru a reconstrui Porto Cervo in jurul caruia se ridicasera rezidente imense. Micul paradis nu putea functiona fara o infrastructura. Asa se face ca au construit patru hoteluri si orasul. Departe de ochii curiosilor, in jurul acestei mici capitale, se ascund, cum spuneam mai sus, case cu gradini spectaculoase. Primul ministru italian, Silvio Berlusconi, isi petrece vacantele in Porto Rotondo, intr-o vila cu 40 de camere si cu doua piscine.

FARMEC. Singurul loc unde se pot regasi frAnturi din alt timp

MALL-UL MILIONARILOR. Casele sunt vopsite specific stilului mediteranean - in nuante calde de galben, orange si roz. In interiorul lor, unde te astepti sa gasesti vreo brutarie sau un pescar abia intors de pe mare, care vinde creveti si pesti proaspeti, sunt numai boutique-uri de marca.

In apele turcoaz din fata hotelului Cala di Volpe sunt ancorate in fiecare vara yachturile celebritatilor. Designerul italian Roberto Cavalli, Flavio Briatore, propietarul Renault, Tom Cruise sau milionarul rus Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsee, sunt doar cativa dintre cei care ajung la Porto Cervo. Plictisiti de restaurantele zgomotoase si multimea de turisti de pe Coasta de Azur. Spre deosebire de plajele lungi, amenajate cu sezlonguri, umbrele de soare si magazine cu produse pentru bronzat, din sudul Frantei, pe Coasta Sardiniei, natura s-a impotrivit oarecum civilizatiei.

La o plimbare in jurul Piazzetei Chiacchere, trecand prin pasajele romantice si racoroase, se insiruie unul dupa altul: Prada, Hermes, Pucci si La Perla. In vitrinele cu ceasuri Rolex, Cartier si Patek Philip se reflecta o priveliste care iti taie rasuflarea - marina veche si marea turcoaz cu bucati de smarald. De aceea, portului i se mai spune mall-ul milionarilor.

OCHI NEINTELEGATORI. Ca sa nu te simti prea frustrat, in timpul unei vacante la Porto Cervo trebuie sa te bronzezi pe o plaja privata. Sa mergi macar la o petrecere la vila cuiva. Sa te plimbi cu yachtul personal si, in cazul in care nu detii unul, sa fii invitat de vreun fericit proprietar. Sau sa mergi la cumparaturi pregatit sufleteste sa cheltuiesti cel putin 1.500 de euro. Pofta de o pizza, normalitatea sau buzunarele goale nu sunt privite cu ochi intelegatori in paradis.

"Pranzul se ia neaparat la Cala di Volpe", mi-a spus mai demult Mariana Simionescu, fosta doamna Bjorn Borg. Daca iarna majoritatea milionarilor isi conduc Range-Rover-urile si sotiile, cu blanuri cincinlla, la Cortina d’Ampezzo, vara deschid sezonul la Cala di Volpe. Dupa 20 de minute de mers cu barca se vede cladirea faimosului hotel. Orange, cu acoperisuri suprapuse si ferestre inalte, cu arcade, se incadreaza perfect in stilul boem de pe Coasta de Smarald. O camera cu vedere la mare, in sezon, costa intre 800 si 2.500 de euro. Oaspetii vin la pranz cu barcile de salvare cu care sunt dotate yachturile lor sau cu renumitele salupe Riva, care au fost la mare moda in anii ’50, si mai sunt inca, pe Coasta de Azur. Pe meniul cu peste, paste si carne, oferta obisnuita in orice loc din Italia, preturile exorbitante sunt ceva normal. Probabil, la asa snobism se preteaza astfel de preturi.

"CE VA FI VA FI". In restaurantul cu acoperis de paie si arcade varuite cu alb, poate doar un pahar de Chianti aromat te ajuta sa nu regreti cei 50 de euro, cat costa o portie de spaghete. Dupa-amiaza, pe plaja, intre cateva ture de schi nautic am aflat de la un marinar in varsta ca pe vremuri, nu si-a amintit exact anul, Ceausescu a fost client al renumitului hotel.

Seara, intr-un alt loc, la fel de special. La faimosul restaurant italienesc Ciprianni. Cunoscatorii au auzit ca primul local a fost deschis in 1946 la Venetia si acum altele sunt in mare voga la New York si in Sardinia. De asemenea, se stie ca acolo se prepara cel mai bun Bellini din lume. Cocktailul - un amestec de sampanie cu sirop de piersici - are aici o savoare nemaiintalnita. Printre comenzile clientilor zgomotosi si tavile pline cu pahare cu Bellini se aude vocea lui Doris Day. Se aude frumoasa melodie "Que sera sera".

"Ce va fi va fi" isi spun probabil si milionarii de acolo, profitand din plin de Porto Cervo, singurul loc unde mai pot regasi franturi dintr-un timp cu regate stralucitoare. O vreme, in care glamour-ul nu exista la Hollywood, ci in Italia.
Franturi si acorduri de Dolce Vita.
×