În afară de Cetatea Deva, de Castelul Huniazilor și Termele Romane de la Geoagiu Băi, se pot vizita și monumente ale naturii, precum Cascada Clocota, la nord de Deva. Spațiile de cazare din această zonă s-au înmulțit, în ultima perioadă, adăugând pe harta turistică locuri demne de a fi comparate cu cele mai frumoase castele din Europa. Un astfel de „boutique hotel”, „Castelul Maria” este foarte aproape de localitatea Simeria, unde povestea unui vechi conac boieresc a devenit succes local, după salvarea clădirii și a grădinilor care o-nconjoară, mai ales după ce conacul fusese transformat în sediu al CAP-ului, în perioada regimului comunist.
Conacele boierești folosite după 1947 ca sedii ale Cooperativelor Agricole de Producție (CAP) au putut fi recuperate, după 1990, dacă au fost suficient de bine conservate. Aceeași soartă a avut-o un conac vechi de lângă Simeria, care a fost transformat, în ultimii ani, într-un adevărat castel, cu specific de „boutique hotel”. Villa Castelul Maria se află în satul Banpotoc, într-o zonă pitorească, la 18 km de Deva, având fiecare cameră decorată individual, cu vedere fie spre grădină, fie spre pădure. Poate concura oricând cu celebrele vile din Cetatea Sighișoara, multe dintre ele amenajate în stil „boutique hotel”, cu Palatul Brukenthal din Avrig sau chiar cu celebre castele din alte țări europene, transformate în hoteluri de lux. În apropiere se află Rezervaţia Naturală Arboretum (Parcul Dendrologic) din Simeria, situată la 6 km distanță, iar Castelul Corvinilor din Hunedoara este la 30 de minute de mers cu maşina. Biserica Densuş, Mănăstirea Prislop şi Sarmizegetusa Regia se află la aproximativ o oră de mers cu maşina. Cei care vor să ajungă în această zonă cu trenul au în apropiere gara Simeria, la 6 km distanță, iar cei care călătoresc cu mașina personală pot ajunge aici dinspre Simeria, ieșirea autostrăzii A1 fiind la 9 km distanță. Întreaga zonă este situată în lunca Mureșului, la confluența acestuia cu râul Strei, între munții Apuseni și Retezat, oferind vizitatorilor o priveliște minunată, în orice anotimp. Vara este însă anotimpul ideal pentru o vacanță în vestul țării.
Mai frumoasă decât Bigăr
Foarte aproape de această zonă se află vechea stațiune balneară Geoagiu Băi, unde principala atracție e reprezentată de Termele Romane, localitatea fiind cunoscută pentru efectele curative ale apelor de aici încă de acum 2000 de ani. În vecinătate există o cascadă cel puțin la fel de frumoasă ca Bigăr, dar mai puțin promovată. De altfel, nici despre Cascada Bigăr nu auzise multă lume până la promovarea ei intensă, făcută de câteva ONG-uri și publicații străine, aceleași care au și supraevaluat prăbușirea ei, anul trecut (deși geologii spun că era firesc să se producă acea prăbușire, pe cale naturală, fără a exista o vinovăție reală a autorităților, oricare ar fi fost ele). Cascada Clocota se află la marginea stațiunii balneare Geoagiu Băi, din județul Hunedoara, la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Deva, fiind locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale. Accesul se poate face pe două căi, respectiv pe poteca ce coboară din drumul care duce spre orașul Geoagiu sau prin stațiune, pe o străduță îngustă ce se desprinde de drumul din centrul civic al stațiunii. Cascada Clocota se formează pe râul Clocota, deși nu are dimensiuni mari, impresionează prin cădere și amplasament. Deși stațiunea Geoagiu Băi nu mai are aproape nimic din strălucirea ei de altădată, potențialul turistic al acestei zone se reface permanent, din orice, tocmai pentru că e enorm și se poate reinventa oricând. Cu un asemenea potențial, e posibil ca și stațiunea balneară, și Termele Romane să fie scoase din conul de umbră în care au fost băgate în ultimii ani.
Fortăreața de pe conul vulcanic
Foarte aproape se află Cetatea Devei, construită la mijlocul secolului XIII, pe un con vulcanic, ceea ce o face unică în lume. Zidurile admirabile, reabilitate recent, au fost asediate adesea de țărănimea iobagă, cel mai cunoscut atac fiind atestat documentar în anul 1784, în timpul răscoalei conduse de Horia, Cloșca și Crișan. Forma circulară a zidurilor este cumva prelungirea conului vulcanic. Cetatea a fost ridicată la altitudinea de 378 de metri, în locul în care Mureşul formează un defileu între Munţii Apuseni şi Munţii Poiana Ruscă, pe Dealul Cetăţii din municipiul Deva. Inițial a avut rol de apărare împotriva tătarilor și a altor invadatori. A fost refugiu pentru nobili în fața răscoalelor țărănești, reședință nobiliară, închisoare și garnizoană şi a asigurat protecția călătorilor și a comercianților care circulau în lungul Văii Mureșului. Există și foarte multe mituri şi legende legate de acest loc istoric. Multe povești cu zâne, balauri și alte personaje fantastice, dar și despre niște tuneluri subterane care ar duce spre Castelul Corvinilor, din Hunedoara. Una dintre legende spune că un pietrar pe nume Kelemen a-ncercat să construiască Cetatea Devei împreună cu alţi 12 meşteri, însă absolut tot ce construia ziua se dărâma noaptea – legenda având aceeași temă ca binecunoscuta legendă a Meșterului Manole. Și restul legendei este aproape la fel: jertfa primei soţii care le aduce mâncarea în ziua următoare, dar nu prin zidire, ci prin alt ritual, urmând ca cenuşa ei sa fie amestecată cu tencuiala. Soţia lui Kelemen, numită tot Ana, a fost sacrificată, și doar astfel au putut construi cetatea. La sfârșitul secolului al XIII-lea, Cetatea Devei a fost lăsată în părăsire, până în 1817, când a fost restaurată de împăratul Francisc I. În timpul revoluției de la 1848, Cetatea a adăpostit o garnizoană de soldați austrieci și a fost distrusă în urma exploziei depozitului de muniții. Astăzi este una dintre cele mai importante fortificaţii medievale din Transilvania, atât din punct de vedere istoric, cât și ca atracție turistică. Complexul Cetății este spectaculos, incluzând edificiul central de pe culmea dealului și din trei incinte prevăzute cu porți și întărite cu turnuri de apărare și contraforturi. Astăzi, Cetatea este la marginea orașului Deva, zona urbană dezvoltându-se dincolo de zidurile acesteia. Fortificația atrage acum la fel de mulți vizitatori precum celebrul Castel al Huniazilor, situat la doar 20 de kilometri depărtare, la Hunedoara
Atracțiile renasc precum Pasărea Phoenix, în ciuda tuturor încercărilor de a distruge potențialul turistic al României.