x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Saint Paul de Vence, teritoriul artelor

Saint Paul de Vence, teritoriul artelor

de Tudor Cires    |    04 Aug 2009   •   00:00
Saint Paul de Vence, teritoriul artelor
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

La pas, pe urmele lui Marc Chagall, Pablo Picasso, Jacques Prevert, Yves Montand



Dacă arta, romantismul, bucătăria de calitate şi hotelurile primitoare sunt ingredientele vacanţei dumneavoastră de vis, Saint Paul de Vence e destinaţia potrivită. Centrul istoric, datând din secolul al XVI-lea, cu reşedinţele sale transformate în hoteluri de calitate, vă introduc într-o oază de pace, în mijlocul câmpiei provensale.

Cu peste două milioane de vizitatori anual, Saint Paul de Vence este azi una dintre destinaţiile turistice cele mai vizitate din Franţa. Aşezat pe vârful unei coline şi înconjurat de ziduri medievale construite de Franđois I, oraşul are o singură poartă de acces lângă care mai străjuieşte încă tunul Lacan, protectorul acestui burg magnific în faţa asalturilor dinspre mare şi dinspre munte.

ATRACŢII.
Punctul central de întâlnire al cetăţii îl constituie şi azi frumoasa fântână construită în 1850. Ca în trecut, aici îşi dau rendez-vous artiştii, actorii de cinema şi oamenii celebri din lumea întreagă.

Mai jos, în mica piaţă de la intrarea în oraş, se dispută partide de petanque (joc cu bile, tradiţional în Franţa) faimoase în lumea întreagă; numeroase celebrităţi, între care Yves Montand şi Lino Ventura, au rostogolit aici popularele sfere de metal. Situat la 20 km de Nisa, înspre interiorul ţării, Saint Paul de Vence poate fi considerat un loc de referinţă nu doar prin istoria lui milenară, dar şi prin faptul că a atras şi atrage un mare număr de artişti plastici şi scriitori.

PE URMELE LOR.
Seria contemporană de celebrităţi a fost deschisă în 1920 cu Modigliani. I-au urmat Picasso, Braque şi Miro, care au locuit o vreme la Saint Paul de Vence. Marc Chagall şi-a consumat aici ultimii 20 de ani din viaţă. Moştenirea artistică s-a păstrat în anii 1960, când oraşul a fost gazdă a actorilor şi realizatorilor de film din Franţa.

Numeroşi membri ai comunităţii artistice, pe vremea când erau mai puţin cunoscuţi şi mai puţin bogaţi, au dormit şi au mâncat la "Colombe d'Or", hotel unde şi-au plătit sejurul cu opere de artă devenite, azi, atractive colecţii expuse în Saint Paul de Vence...

Aveţi, aşadar, şansa, rătăcind pe străduţele înguste, să mergeţi, la propriu, pe urmele lui Marc Chagall, Soutine, Leger, Calder... sau, metaforic, vă puteţi întâlni cu poezia lui Jacques Prevert.

5099-98425-pic_3360.jpg

Chagall
Micul cimitir din sudul cetăţii, cu o vedere magnifică asupra Mediteranei, a fost construit pe o înălţime exclusă din fortificaţiile lui Franđois I. Acolo, în dreapta intrării, se află mormintele pictorului Marc Chagall şi al soţiei sale. După obicei, aşezaţi o pietricică pe lespedea simplă, încrustată cu numele genialului pictor, ultimul patriarh, după Matisse, al picturii, pe Coasta de Azur!...

"Dintotdeauna, soarele n-a strălucit pentru mine decât în Franţa"

Marc Chagall

5099-98424-pic_3264.jpg

Picasso
Între expoziţiile gratuite pe care le puteţi vizita la Saint Paul de Vence, vă recomand pe cea intitulată "Picasso, amprenta". La etajul I al Oficiului de Turism, admiraţi câteva lucrări experimentale, reprezentând rodul prieteniei dintre Picasso şi fotograful André Verdet. Expoziţia va fi deschisă până la 31 decembrie 2009.

×