x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Zi de sărbătoare la Biserica Sfântul Nicolae din Detroit

Zi de sărbătoare la Biserica Sfântul Nicolae din Detroit

de Cornel Tabacaru    |    08 Dec 2023   •   06:00
Zi de sărbătoare la Biserica Sfântul Nicolae din Detroit

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, scriu acest articol în Ziua Sfântului Nicolae. Zi mare, cu roșu în calendar, pentru toți românii, oriunde s-ar afla. Prima mare sărbătoare din decembrie este o bucurie pentru toți, de la copii, la părinți și bunici indiferent pe ce meleaguri de află.

Biserica Sfântul Nicolae din Troy, Michigan, Statele Unite ale Americii, își sărbătorește hramul. Ca la fiecare sărbătoare a venit lume multă, enoriași atât din Detroit, cât și foarte mulți și din împrejurimi. Este zi de hram. Zi de smerenie și prilej de pomenire. Sunt vremuri grele dragii mei, iar oamenii se adună, ca de fiecare dată, în jurul Sfintei Biserici. Frați întru credință, toți au venit cu un singur gând, Să-L pomenească și Să-I mulțumească Bunului Dumnezeu pentru grija pe care o pogoară asupra noastră.

Fondată acum mai bine de 100 de ani de primii români sosiți în Țara Făgăduinței, Biserica Sfântul Nicolae din Troy este păstorită în prezent de tânărul, inimosul și prea harnicul preot paroh Radu Ciui. O prezență permanentă în mijlocul enoriașilor, preotul nostru este cunoscut și recunoscut ca făcând parte integrantă din comunitatea românilor din Troy, zonă din vecinătatea metropolei Detroit. 

Ca la orice mare sărbătoare, s-au adunat și preoți de la alte parohii, așa că s-a format, în limbaj bisericesc, un sobor de preoți întru cinstirea hramului. Bucuria enoriașilor și a preoțimii a fost completată de prezența Preasfințitului Episcop Vicar Andrei al Bisericii Ortodoxe Române în America (Vatra Românească). O mare cinste și onoare atât pentru biserică, cât și pentru comunitatea românească. Omul bisericii române, pentru care nu există distanțe, zile libere și, de foarte multe ori, nici odihnă. Impresionanta slujbă a fost unică pentru cei prezenți. Devotamentul pentru Sfânta Biserică s-a transmis enoriașilor, pe fețele cărora citeai mulțumire, credință, har și speranță. A fost un hram așa cum se cuvine. Un hram care a adus la sufletul românilor puterea lui Dumnezeu. 100 de ani de românism și ortodoxie în marea și primitoarea Americă! 

Noi, dragii mei, ne vedem vinerea viitoare, cu sănătate, în pace și credință. Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×