x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Sarea – "ingredient" turistic, în Sicilia mângâiată de mare

Sarea – "ingredient" turistic, în Sicilia mângâiată de mare

de Tudor Cires    |    26 Apr 2010   •   00:00
Sarea – "ingredient" turistic, în Sicilia mângâiată de mare

Economiştii României socialiste calculau la nişte zeci de ani capacitatea rezervelor noastre de sare din subteran de a hrăni întrega Europă. Ca şi cum continentul ar fi putut rămâne vreodată fără preţiosul ingredient alimentar, numit şi "aur alb". Ca şi cum mările şi oceanele ar fi putut seca, într-o zi!


SUB BRIZA BLÂNDULUI SIROCCO
La Trapani, oraş în vestul extrem al Siciliei, cu 73.000 locuitori, producţia de sare e, practic, infinită. Oamenii o extrag din apa marină printr-un procedeu unic în lume. Apa sărată este canalizată dinspre mare către uscat şi expusă la soare, în iunie-septembrie. Vântul de vară - Sirocco -, temperaturile înalte, ploile rare şi morile de vânt contribuie la uscarea rapidă a apei, având ca rezultat cristalele de sare, măcinate apoi în valţurile aceloraşi mori eoliene. Sarea de mare, ingredient sine qua non pentru peşte, se depozitează la suprafaţă, acoperită cu ţiglă (făcută tot în cuptoarele Siciliei), înainte de a lua drumul comercializării. Merită să vedeţi un asemenea loc. Urcaţi într-o moară de vânt pentru a avea o vedere panoramică uimitoare. Ambianţa misterioasă, culorile, luminozitatea incredibilă, toate împreună vă pot da sentimentul că trăiţi o experienţă unică.

Salinele se află pe drumul litoral dintre Trapani, Marsala (cunoscut pentru vinul său de desert) şi Erice (orăşel medieval de mare farmec, construit pe vârf de munte). Cele trei puncte pot fi unite într-un traseu turistic de sine stătător, la care aş mai adăuga, în acceaşi arie de deplasare, San Vito Lo Capo, unde se află una dintre cele mai uimitoare plaje din Europa, iar în mai se ţine un inedit Festival al Zmeelor de Hârtie, şi insula Favignana, unde, o dată pe an, în miez de iunie, are loc Festivalul Tonului.


INVITAŢIE LA TRAPANI

La Trapani, puteţi vedea câteva catedrale construite în cel mai pur stil baroc, iar în jurul datei de 15 august, puteţi avea şansa să asistaţi la procesiunea de Sfânta Maria, care scoate în stradă o lume de carnaval. În acelaşi timp, dacă vă aflaţi la Trapani, nu uitaţi să rezervaţi un pic de timp şi pentru spectacolul matinal unic al pieţei de peşte.

Accesul către această destinaţie este, acum, facilitat de noua cursă charter Bucureşti-Trapani. De asemenea, posibilităţile de cazare sunt dintre cele mai atractive. La Trapani, aveti zeci de hoteluri care deservesc atât turiştii veniţi pentru plajă, cât şi pe cei atraşi în egală masură de oraş, de saline, de "cantinele" (cramele) vinificatorilor locali şi de alte obiective, ori pe cei care doresc să petreacă o săptămână romantică pe locurile unde au debarcat troienii plecaţi în pribegie, conduşi de Anchise, tatăl lui Eneas, ori unde, se spune, a acostat, în odiseea sa, însuşi nemuritorul Ulisse.

Pentru cazare, la Trapani, puteţi alege între hoteluri 3-4 stele, pe plajă - preţuri de la 40 de euro; hoteluri 3-4 stele, în oraş - preturi de la 60 de euro; hoteluri pentru familii - preţuri de la 35 de euro; hoteluri pentru romantici - preţuri de la 60 de euro; ori chiar, ca o locaţie de-a dreptul uluitoare, puteţi alege o cameră în castelul cocoţat pe munte, la Erice, unde, chiar dacă preţurile se pot ridica până la 200-300 de euro, măcar ai o experienţă de... castelan.

×
Subiecte în articol: descoperĂ... italia