x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Schengen aerian. Care vor fi schimbările pentru români pe aeroporturi

Schengen aerian. Care vor fi schimbările pentru români pe aeroporturi

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2024   •   13:30
Schengen aerian. Care vor fi schimbările pentru români pe aeroporturi
Sursa foto: Hepta

Controlul documentelor de către Poliția de Frontieră pentru călătoriile în statele din SPațiul Schengen au fost eliminate.

 

Pe Aeroportul Timișoara va avea loc primul zbor după aderarea României la Schengen aerian şi inaugurarea noului terminal de plecări.

Singurele curse regulate din Timișoara unde românii vor călători ca până acum sunt cele spre Marea Britanie, cărora li se adaugă zborurile charter spre Turcia, Egipt sau Tunisia.

La sfârşitul lunii, va avea loc inaugurarea noului Terminal Schengen de pe Aeroportul Timișoara, construit cu 38 de milioane de euro.

Filtrul de control al documentelor va dispărea, dar vor rămâne filtrele de securitate, obligatorii pentru orice zbor cu avionul. 

"În Terminalul Schengen, terminalul de Plecări Externe, care va fi inaugurat la 29 martie, pasagerii vor putea călători în țările din spațiul Schengen exact ca și cum s-ar duce acum la București. 

Călătoria într-o țară Schengen e exact ca și cum am călători în țara noastră. 

Însă la îmbarcare vor fi controlate buletinele pentru a confirma identitatea pasagerului care deține boarding-passul. 

Cel care călătorește este și cel care deține biletul. Așadar, nu, nu plecăm fără buletin de acasă", a explicat Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara.

Cu toate acestea, nimeni nu va putea călători fără documente de identitate, așa că turiștii trebuie să dețină un buletin. 

Biletul de avion nu se poate achiziționa fără date personale. 

Pe noul terminal vor exista 6 aparate cu raze X pentru controlul de securitate al pasagerilor, care vor putea procesa 800 de pasageri pe oră.  

"Bineînțeles, controlul de securitate nu va dispărea. Este necesar ca securitatea pasagerilor în timpul zborurilor să fie asigurată. 

Vom avea șase fluxuri de control al pasagerilor cu aparate cu raze X. 

De asemenea, vom avea porți de detectoare de metale și în premieră body scanere. 

Persoana trebuie să stea timp de două secunde, iar astfel ofițerii de la SRI obțin o imagine unde orice obiect străin va fi evidențiat. Vom putea identifica și obiecte nemetalice", a precizat Andrei Obreja.

Primul zbor de pe Aeroportul Timișoara în zona Schengen

În urma reorganizării de pe Aeroportul Timișoara, vechiul Terminal B se va transforma în terminalul non-Schengen, unde au fost instalate noi sisteme de securitate. 

Pasagerii pot trece de verificare prin porți de control automate ale pașapoartelor biometrice.

"Dacă pe Terminalul Schengen pasagerii nu vor mai fi supuși controlului documentelor la trecerea frontierei de stat, în Terminalul non-Schengen este necesară implementarea unor măsuri care să satisfacă Standardul Schengen, dar și instrucțiunile Frontex. 

Aeroportul Timișoara a achiziționat șase porți automate de control al documentelor. 

Aceste porți analizează datele stocate în cip-ul pașapoartelor biometrice și compară aceste date cu biometria pasagerului care este prelevată prin intermediul cititorilor de amprente și a camerelor de luat vederi din dotata porților. 

În cazul în care sunt suspiciuni, aceste informații ajung la ofițerii poliției de frontieră", a spus Andrei Obreja.

În 2023, 19% din pasagerii de pe Aeroportul Timișoara au călătorit către și din țări care nu se află în Schengen.

Primul zbor de pe Aeroportul din Timișoara în zona Schengen va avea loc în 31 martie, de la ora 6:15, cu destinația Munchen, al companiei Lufthansa, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: calatorii aeroport schengen aerian