x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanţă în Ţara Luanei

Vacanţă în Ţara Luanei

de Magda Cristina Ursache    |    04 Mai 2011   •   20:14

Începând cu această primăvară, o parte dintre aşezările rupestre de la Colţi, Aluniş şi Nucu sunt incluse în traseele şi tururile turistice (însoţite de un ghid specializat) oferite celor care îşi propun să îşi petreacă vacanţa sau un weekend activ în zona Munţilor Buzăului.

Aşezările rupestre fac parte din acel teritoriu fabulos cunoscut sub numele de Athosul României, care se suprapune peste un teritoriu mai încărcat încă de legende: Ţara Luanei. La distanţă de numai două ore şi jumătate cu autoturismul, Ţara Luanei promite experienţe inedite, în căutarea şi explorarea siturilor care ascund locuinţe şi schituri rupestre şi străvechi scrieri necunoscute săpate direct în peretele de stâncă, precum cele de la Policiori.

Iar dacă despre vestigiile mai vechi de două milenii şi jumătate nu se pot iscodi prea multe, despre chiliile şi bisericile rupestre se presupune că au funcţionat aici începând din secolul III d.Hr. până în secolul al XVII-lea. Organizatorii tururilor turistice nu recomandă însă pătrunderea în zonă fără un bun cunoscător al locurilor – cel mai bun ar fi un ghid specializat – locurile puând "să te fure” cu totul, orice explorare fiind, după cum spun localnicii, o pagină dintr-o poveste fantastică.

×