x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță la patru stele, ultra all inclusive, cu 30 de euro pe noapte

Vacanță la patru stele, ultra all inclusive, cu 30 de euro pe noapte

de Diana Scarlat    |    16 Sep 2022   •   07:45
Vacanță la patru stele, ultra all inclusive, cu 30 de euro pe noapte

Canicula anunțată pentru această perioadă de toamnă a determinat mulți români să mai cumpere o vacanță pe litoral, în a doua jumătate a lunii septembrie sau chiar în prima parte din octombrie.

Acum sunt și cele mai bune prețuri, la aproape jumătate față de tarifele lunilor iulie și august. Agențiile de turism au observat o nouă tendință: nu doar seniorii merg la mare în septembrie și la începutul lunii octombrie, ci și corporatiștii. Chiar dacă ofertele nu mai sunt în special pentru familiile care au copii, așa cum se întâmplă în vârful de sezon, avantajele unei vacanțe la plajă toamna, mai ales dacă și vremea este bună, sunt foarte multe. Cele mai multe cereri sunt pentru litoralul bulgăresc, unde se pot face și circuite turistice, pe lângă plajă și SPA, la prețuri pornind de la 125-150 de lei pe noapte, la hoteluri de trei și patru stele, în regim all inclusive. 

Vara se prelungește, iar hotelierii și agențiile de turism fac oferte de nerefuzat, cu prețuri mult reduse față de lunile anterioare, dar în condiții similare. Cele mai multe cereri din această perioadă sunt pentru hotelurile din nordul litoralului bulgăresc, unde se poate combina o vacanță la plajă cu circuite culturale, între Balcic și Varna, unde sunt de vizitat obiective turistice unice în lume. Cei care deja au fost în vacanță, dar își mai pot face cadou câteva zile la plajă, la prețuri foarte mici, deja știu ce să caute. 

„Am avut foarte multe cereri, în ultimele zile, pentru Nisipurile de Aur și Albena. S-au vândut foarte bine și în sezon, dar acum sunt prețuri extraordinar de bune, iar unii își fac a treia, a patra sau chiar a cincea vacanță pe anul ăsta, profitând de vreme și de reduceri. La un hotel de patru stele, în regim all inclusive sau ultra all inclusive, prețul este de 30 de euro pe noapte, pentru o persoană, în această perioadă, iar la un hotel de trei stele este 25 de euro. Serviciile sunt la fel ca în sezon, iar hotelurile de pe malul mării sunt deschise până pe 10-15 octombrie, majoritatea. Sunt și unele deschise tot anul. Dacă va fi în continuare cald, ne așteptăm ca cel puțin în weekenduri să avem foarte multe cereri”, explică Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Excursii în zone istorice

Nisipurile de Aur, Albena și Balcic sunt mai căutate de turiștii români în această perioadă, mai ales pentru că sunt aproape de casă și astfel se pot face minivacanțe sau weekenduri prelungite, cu posibilitatea de întoarcere în țară în câteva ore. Iar faptul că se pot face excursii în zone istorice cu o valoare arheologică deosebită este un mare avantaj, pentru că astfel nu există riscul de a pierde zilele de concediu, nici măcar dacă se strică vremea.

„Cei mai mulți români care merg la mare în Bulgaria în această perioadă aleg să se cazeze în stațiunile Nisipurile de Aur sau Albena, de unde pot merge în excursii fie cu mașina personală, fie cu un taxi sau cu mașinile pe care unele hoteluri le pun la dispoziția clienților, pentru deplasări către obiectivele turistice. Nici transportul nu e scump. Printre cele mai vizitate obiective turistice este Castelul Reginei Maria de la Balcic, unde sunt impresionante grădinile care-l înconjoară și priveliștea unică pe care o oferă, către mare, de sus. Ideal e să fie vizitate toate obiectivele când e vremea frumoasă, pentru a ne putea bucura de fiecare detaliu, iar la Balcic, de fiecare floare din grădina botanică, în plină splendoare. Pentru turiștii cazați în stațiuni se organizează astfel de excursii sau fiecare poate merge individual, dacă nu dorește o excursie de grup”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism.

Mănăstirea Aladzha, săpată în calcar

O altă atracție a celor care vor să viziteze zona litorală a Bulgariei este mănăstirea Aladzha, situată foarte aproape de Nisipurile de Aur și de Albena, spre Varna. Seamănă cu bisericile săpate în piatră din România, dar este mult mai mare. De sus, de la ultimul nivel al scărilor pe care se poate urca pentru a o vizita integral, se vede marea, dincolo de pădurea care se întinde de la Balcic până la Varna. Mănăstirea a fost întemeiată în jurul secolelor XII-XIV, fiind studiată de arheologi începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. A fost declarată monument istoric în anul 1927, devenind monument de arhitectură de importanţă naţională în 1968. Încăperile sunt săpate în stâncă pe două niveluri, într-o faleza de calcar, cu înălţimea de aproape 40 de metri. Iar micii comercianți care vând suveniruri la intrare vorbesc românește, tocmai pentru că obiectivul turistic e vizitat de foarte mulți români.

Orașul Varna este o bijuterie arhitecturală de la malul Mării Negre. Centrul istoric merită să fie vizitat, iar de aici se intră într-un parc dendrologic ce face legătura cu plaja. Cea mai frumoasă zonă a plajei este cea pe care vechile vestiare au fost transformate în terase și restaurante cu ieșire la mare, direct pe plajă. De la Nisipurile de Aur se poate ajunge la Varna, în circa 20-25 de minute, chiar și cu autobuzul. Există afișaj electronic aproape în fiecare stație, astfel încât se poate vedea câte minute mai trebuie așteptat autobuzul. Costul unei călătorii e 1,5 leva. Sunt mai multe stații de autobuz în stațiunea Nisipurile de Aur, iar în Varna se poate coborî chiar la intrarea în Centrul Istoric. Informațiile utile despre orarul autobuzelor sunt afișate pe internet, în limba engleză, astfel încât turiștii se pot orienta foarte ușor. 

×