Credeați că vacanțele pe iahturi sunt numai pentru cei bogați? Ei bine, nu. Oricine poate să petreacă un concediu pe valuri. Trebuie doar să vă strângeți prietenii, să închiriați vasul, și veți fi căpitanii unei experiențe inedite peste mări și țări. În ultimii ani, piața turismului din România s-a extins. Tineri pasionați de navigație și-au transformat hobby-urile în afaceri și așa s-a răspândit încet, încet „microbul” mării.
De ce să alegi în sezonul estival o vacanță pe mare
„Vacanțele pe mare sunt unice ca experiență. Într-o săptămână de navigat poți să vizitezi multe insule, să vezi locuri în care doar cu barca poți ajunge, porturi pescărești, golfuri cu apă turcoaz. În plus, răsăriturile sau apusurile au alt farmec de pe barcă”, spune Ionut Giuşcă, unul dintre tinerii care și-au lăsat jobul deoparte și s-a făcut navigator și proprietar de agenție de turism. O săptă¬mână pe un velier nu costă o avere. În funcție de ambarcațiunea aleasă, prețul variază între 400 și 1.000 de euro de persoană. „În general, oamenii care vin să-și petreacă o săptă¬mână navigând pe un velier printre insulele din Mediterana vor să se și implice și să învețe noțiuni de bază și să participe efectiv la manevrarea iahtului. Astfel se formează o echipă de mateloți condusă de un skipper experimentat. Face parte din expe¬riența trăită pe mare și clienții văd asta ca un plus. De altfel, nu sunt deloc puțini cei care, după ce merg pentru prima dată într-un astfel de voiaj, decid să urmeze la rândul lor cursurile unei școli de sailing. Se activează microbul”, mai spune Ionuț.
Unde poți să navighezi
Vântul suflă în vele în direcția Grecia. Este principala destinație pentru voiaje în insulele Ciclade, Ionice, Sporade sau Saronice. Dar voiaje se organizează și în Croația, în insulele Baleare, dar și în Turcia. Marian Tița, instructor Sailing Romania, povestește că prima sa croa¬zieră pe mare ca și căpitan a fost între Marmaris și Bodrum. De trei ani revine constant în acele locuri cu vânturi prietenoase și vreme caldă din aprilie până în noiembrie.
„Deși între timp am mai văzut multe locuri în Mediterana, revin cu o foarte mare plăcere aici, descoperind de fiecare dată câte ceva nou”, ne-a declarat Marian.
În ultimii ani, gusturile românilor în materie de vacanțe s-au cizelat. Concediile all-inclusive au fost lăsate pe planul secund de când există alternative exotice și pline de aventură, la prețuri decente. Noțiunea de vacanță nu se mai rezumă doar la relaxare, mâncare și băutură. Românii vor să experimenteze, să exploreze.
Fiecare săptămână de curs era în același timp și concediu și aventură. În prima săptămână am avut senzația că mă întorc la lecturile copilăriei. Totul mi se părea atât de fascinant, faptul că stăpâneam singur, doar prin forța vântului, o barcă de 14 metri era aproape de necrezut. Totul decurgea exact așa cum îmi imagi¬nam: golfuri izolate, plaje virgine, restaurante pescărești deschise doar pentru marinari.
Marian Tița - Sailing Romania
Grecia este una dintre cele mai exotice, frumoase și ofertante țări din Europa. Dar nu vizitată la all-inclusive sau în stațiunile turistice. Are aproape 1.000 de insule locuite.
Ionuț Giuşcă – proprietar Bleumarin Sailing