x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanțe de Paște cât mai departe de casă

Vacanțe de Paște cât mai departe de casă

de Diana Scarlat    |    01 Apr 2022   •   08:35

Agențiile de turism din România au constatat că există un fenomen nou, anul acesta, în legătură cu alegerea vacanțelor din perioada Paștelui.

Deși sărbătoarea tradițională este religioasă, iar în anii precedenți erau în top destinații din România, mai ales în zonele agroturistice, acum există o nouă tendință, respectiv alegerea unor zone cât mai îndepărtate de casă, cât mai exotice și neexplorate până acum. Explicația ar fi legată de închiderea și de restricțiile din cei doi ani de pandemie, la care s-a adăugat războiul din țara vecină, astfel încât pensiunile din Bucovina și Maramureș au ieșit de pe lista opțiunilor, deocamdată.

Românii aleg destinații îndepărtate și neexplorate până în prezent, pentru vacanța de Paște care dintr-o sărbătoare tradițională creștin-ortodoxă a devenit prilej de odihnă, relaxare și aventură. „Începând cu 10 martie, consultanții DAL Travel au observat o creștere importantă a numărului de rezervări. America Latină - Peru, Argentina, Uruguay, Brazilia - dar și Turcia se numără printre cele mai vândute circuite de Paște. În plus, s-au redeschis destinații noi, cum ar fi Indonezia, inclusiv Bali”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, consultant în turism. Specialiștii din acest domeniu se pregătesc să vină în întâmpinarea nevoilor și cerințelor turiștilor români, care în această perioadă s-au reorientat. „Am observat o efervescență a rezervărilor imediat după eliminarea totală a restricțiilor din țara noastră. Eliminarea restricțiilor de călătorie pentru România, inclusiv la revenirea în țară, dar și pentru alte țări, a determinat o creștere substanțială a numărului de rezervări, în ultimele două săptămâni”, Daniela Nedelcu, director general al agenției DAL Travel. În cazul circuitelor și al destinațiilor îndepărtate, cele mai multe rezervări au fost efectuate pentru perioada Sfintelor Sărbători de Paște. Cele mai vândute circuite sunt cele pentru America Latină: Peru – Colca – Nazca –, pentru Turcia – Cappadocia și Turcia de Sud-Est – și pentru Etiopia, „Leagănul umanității”, o destinație inedită pe care o avem în portofoliu de 10 ani, care s-a bucurat de succes atât anul trecut, cât și anul acesta.

Și America Latină e „pe val”

Indonezia era, de asemenea, o destinație des solicitată înainte de pandemie de către turiștii români. În acest context, s-a lansat recent un program de Paște în Bali. În topul destinațiilor și circuitelor de Paște se mai află Insula Madeira, Franța, Asia Centrală (Uzbekistan), Țările Baltice (Estonia, Letonia și Lituania), precum și America Centrală (Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras și Guatemala). În cel mai bine vândute pachete turistice, aceste programe au o durată cuprinsă între 5 și 8 nopți de cazare pentru destinațiile mai apropiate, ajungându-se la 12 nopți de cazare în cazul Americii Latine. Tarifele pornesc de la 680 de euro de persoană în cazul Țărilor Baltice și pot ajunge la 2.490 de euro în cazul Americii Latine. Cel mai lung circuit este cel al Americii Centrale, care cuprinde șase țări și care are loc în perioada 23 aprilie – 14 mai (21 de nopți de cazare) și costă 4.394 de euro de persoană. 

Graba de a face rezervări

Mai mult chiar decât în 2020 și 2021, românii s-au grăbit, de la începutul acestui an, să facă rezervări pentru primele vacanțe. „Am observat o efervescență a rezervărilor imediat după eliminarea totală a restricțiilor din țara noastră. După doi ani de pandemie, turiștii români doresc să călătorească din nou liber, așa cum procedau înainte. Deși am sesizat rețineri în privința cererii turistice imediat după izbucnirea conflictului din vecinătatea noastră, ulterior turiștii au profitat de eliminarea restricțiilor, dorind să se bucure de viață și realizând că atât România, cât și multe alte destinații de călătorie sunt sigure. Cele mai multe rezervări au fost făcute, până în prezent pentru perioada Paștelui, când o parte dintre turiști au preferat destinații îndepărtate, din America Latină, sau inedite, din Africa sau Asia. Personal, o să însoțesc un grup DAL Travel în timpul sărbătorilor pascale, în Turcia, mai precis în Cappadocia”, mai spune Daniela Nedelcu, adăugând că agenția înregistrează o creștere cu 30% față de anul precedent a numărului de rezervări pentru circuite și pachete turistice pentru Sărbătorile Pascale.

Turiștii încep să rezerve sau se interesează și pentru circuite planificate în perioada mai – octombrie a acestui an.

×