x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

de Diana Scarlat    |    12 Noi 2019   •   12:04
Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Sursa foto: Janoka82/Getty Images/iStockphoto

România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone precum Bihorul sau nordul județului Dâmbovița, în care nu se dorește atragerea unui număr mai mare de turiști, din varii motive. Astfel, în fiecare an, turiștii români și cei străini ajung în destinațiile cele mai populare, iar pentru perioada sărbătorilor de iarnă, Valea Prahovei se poate lăuda cu grad de ocupare aproape de 100%. Stațiunea regală Sinaia a rămas în acest top aproape un secol, având și avantajul pârtiilor de schi și a numărului mare de locuri de cazare, pentru toate tipurile de turiști.

 

Istoria turismului de iarnă pe Valea Prahovei a-nceput cu primii schiori din România, care făceau parte din clasa aristocratică. Primele încercări de a practica acest sport s-au făcut spre sfârşitul secolului al XIX-lea, pe Valea Prahovei, la Sinaia, unde familia regală a României îşi stabilise reşedinţa, într-un cadru natural de o frumuseţe rară. Nu întâmplător, această zonă este şi astăzi printre preferatele celor care iubesc sporturile de iarnă. Membrii familiei regale de Hohenzollern au fost atât practicanţi, cât şi patroni şi dezvoltatori ai sporturilor de iarnă pe Valea Prahovei. Primele curse oficiale de săniuţe, pentru copiii din Sinaia, de schi sau bob, s-au desfăşurat în 1912, pe pajiştea din faţa castelului Peleş. Sinaia era, la începutul secolului trecut, o staţiune exclusivistă, astfel încât s-a născut, după un timp, un proiect pentru mase, al polisportivului Iorgu Arsenie, de a crea un centru pentru sporturi de iarnă la Râmnicu Vâlcea. Au urmat şi altele. Pentru bucureşteni, centrul sporturilor de iarnă a rămas, însă, Sinaia. Aici mergeau la schi personalităţile momentului, sporind faima staţiunii. Abia după cel de-al Doilea Război Mondial s-au dezvoltat, pe rând, mai multe staţiuni de schi, atât pe Valea Prahovei, cât şi în celelalte zone montane ale ţării. Dar povestea sporturilor de iarnă din țara noastră începe în 1912, când Casa regală a fondat Federaţia Societăţilor Sportive din România, patronată de viitorul rege Carol al II-lea. A inclus de la bun început dezvoltarea sporturilor de iarnă printre obiectivele principale ale federației, Carol al II-lea fiind el însuşi un schior pasionat, așa cum apare în numeroase fotografii, împreună cu fiul său, Mihai, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia.

 

Avantajele așezării geografice și ale accesului facil

 

Situată la numai 120 de kilometri distanţă faţă de Bucureşti şi amplasată pe pantele mai joase ale Masivului Bucegi, Sinaia a atras, încă de la început, iubitorii muntelui. Datorită acestei istorii regale, Valea Prahovei a rămas, pentru un secol, cel mai mare şi cel mai popular domeniu schiabil din România. Sinaia și-a păstrat până astăzi statutul de stațiune montană de top, printre toate celelalte care s-au dezvoltat ulterior, pe Valea Prahovei, iar trendul lansat aici a stat, de fapt, la baza amenajării celorlalte din zonă, Azuga, Buşteni, Predeal și Poiana Braşov. Stațiunea regală rămâne printre locurile preferate de iubitorii sporturilor de iarnă, mai ales pentru că deține cel mai întins domeniu schiabil din România, cu 16 pârtii omologate care însumează peste 16 kilometri. Pârtiile sunt deservite de telecabine, o telegondolă, instalații de telescaun și teleschi, precum și tunuri pentru zapadă artificială și instalații de nocturnă. Și la capitolul cazare, Sinaia stă foarte bine, având oferte de toate tipurile, pentru toate preferințele. Mai mult, cei care aleg vechea stațiune regală pentru o vacanță la schi își pot petrece restul timpului foarte variat, având la dispoziție atât distracție și relazare, cât și numeroase posibilități de turism cultural. Palatul Peleș, Casa George Enescu sau Gara Regală sunt doar trei dintre cele mai cunoscute obiective celebre de pe Valea Prahovei.

Schiorii au de unde alege

România se poate lăuda astăzi cu 184 de pârtii de schi omologate, care însumează 146.399 de kilometri, la care s-a adăugat recent pârtia de la Câmpulung Moldovenesc, cu o lungime de 2,8 kilometri. Cea mai populară stațiune de schi este astăzi Poiana Braşov, datorită noilor amenajări și a numeroaselor investiții în spații de cazare de lux, detronând vechea stațiune regală Sinaia. Pe locul al doilea în topul preferințelor schiorilor care aleg pârtiile din România se află astăzi stațiunea montană Predeal, unde pârtiile beneficiază de două instalaţii de teleschi şi una de telescaun și există variante pentru toate nivelurile de experienţă: Clăbucet Şcoală, Sosire sau Varianta pentru începători, Clăbucet (2,1 km) şi Cocoşul ( 2,2 km) pentru cei de nivel mediu şi Sub Teleferic (1,2 km) pentru experţi.

La Sinaia se pot alege pârtiile de dificultate medie, bune pentru exersat, cu pantă lină. Din aceeași categorie sunt și pârtiile de schi de la Vidra, Păltiniș, Vatra Dornei și Piatra Neamț. Topul pârtiilor de dificultate medie situează pe primul loc stațiunea Sinaia, apoi Vidra, Păltiniș, Vatra Dornei și Piatra Neamț, iar un top al celor mai lungi pârtii de schi din România situează pe primul loc Poiana Brașov, cu pârtiile Drumul Roșu (4,7 km), Sulinar (3,3 km) și pârtia Lupului (2,6 km), Vatra Dornei, cu pârtia Dealul Negru (3 km) și Sinaia, cu Drumul de vară (2,9 km). Sinaia deține și primele locuri în topul pârtiilor pentru avansați, cu pârtia Carp și Papagal, pe următoarele locuri situându-se pârtia Sorica, de la Azuga, Subteleferic și Lupului, de la Poiana Brașov.

 

Nordul județului Dâmbovița ar putea profita de pârtiile de schi de pe Valea Prahovei, chiar dacă pârtia de la Peștera nu se va realiza. S-ar putea face circuite pentru turiștii care caută diversitate, însă proprietarii puținelor locuri de cazare aflate la circa 30 de kilometri distanță de zona cea mai aglomerată de sărbători preferă să aștepte investiții în infrastructură.

 

SPA și relaxare la Sinaia

Stațiunea cea mai veche de pe Valea Prahovei are și o ofertă diversificată de zone de SPA și relaxare, pentru turiști. În topul preferințelor vizitatorilor se află hoteluri de patru și cinci stele, cu piscine încălzite, saune, masaj de relaxare și fitness, precum Mara, Internațional, Rina, New Montania sau Carpathia. Astfel, în perioada sărbătorilor de iarnă, turiștii pot arde calorii și la piscină, la saună sau la fittness, nu doar pe pârtiile de schi.

×
Subiecte în articol: valea prahovei turism