x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vladivostok - călătorie în Estul Îndepărtat

Vladivostok - călătorie în Estul Îndepărtat

de Ionela Gavriliu    |    13 Sep 2009   •   00:00
Vladivostok - călătorie în Estul Îndepărtat
Sursa foto: Iomela Gavriliu/

Capătul lumii. Legat de Rusia prin firul fragil al Transsiberianului. Dacă vrei să descoperi o lume în care timpul curge altfel şi lumea e alta, călătoreşte în Estul Îndepărtat al Rusiei, la un pas de China, Coreea şi Japonia. Vladivostok - stăpânul Orientului.



Un pictor de 90 de ani pe care l-am vizitat la Vladivostok şi care spunea că l-a cunoscut pe Corneliu Baba, celebrul pictor român descria Vladivostokul ca fiind "buricul pământului". "Sunt 10.000 de kilometri până la Moscova şi alţi 10.000 până la New York. Europa şi Atlanticul nu contează."

După şapte zile de călătorie, plecând din Moscova, Transsiberianul intră pufăind în eleganta gară de la Vladivostok. Oraşul, puternic industrializat, se învăluie permanent într-o ceaţă uşoară, iar, după mai multe zile petrecute aici, plămânii se resimt din cauza noxelor. În "Stăpânul Orientului", cum se traduce numele oraşului, cel mai important port la Pacific al Rusiei, tirurile încărcate cu mărfuri şi maşini nu au odihnă. Maşini cu volanul ba pe stânga, ba pe dreapta. Vremurile în care portul era închis străinilor sunt acum uitate. Golful Cornul de Aur (Zolotoy Rog) din Marea Japoniei este o adevărată poartă către est. Dacă vrei să ai în faţa ochilor întreg oraşul şi portul, poţi urca la monumentul sfinţilor Chiril şi Metodiu, cei care au inventat alfabetul chirilic. La statuie ajungi şi cu un funicular, în care abia ai timp să inspiri şi să expiri că ai şi ajuns la destinaţie. Aici vin îndrăgostiţii să admire priveliştea şi să se simtă deasupra lumii, prospăt căsătoriţii - care fac poze cu oraşul la picioare sau tineri rebeli cu sticle de bere în mână, cheflii ce se distrează sub poala sfinţilor. Ca în majoritatea oraşelor ruseşti, în oraş vei găsi o statuie a lui Lenin, mai multe monumente de comemorare a soldaţilor ruşi, căzuţi în cel de-al doilea război mondial şi flacăra veşnică, arzând din mijlocul unei stele roşii. Pe malul mării poţi admira un submarin-muzeu, datând din aceeaşi perioadă, iar dacă te uiţi în zare, vei putea vedea navele Flotei Maritime Ruseşti din Pacific. Dacă mergi cu barca pe apa de smarald a Mării Japoniei, ajungi în scurt timp pe insula Ruskii, astăzi o paragină cu ruine ale clădirilor militare, insulă ce servea odinioară drept punct de apărare a oraşului.

×
Subiecte în articol: destinaţii turistice