x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii „Județul Zanzibar” nu crede în malarie

„Județul Zanzibar” nu crede în malarie

de Diana Scarlat    |    09 Feb 2024   •   08:00
„Județul Zanzibar” nu crede în malarie

Cazurile de îmbolnăvire cu malarie, asociate cu insula Zanzibar, care aparține de Tanzania, nu i-au speriat pe cei care și-au rezervat vacanțe în această destinație exotică.

Sunt și români care locuiesc acolo, lucrează sau au afaceri pe insulă. Prezența țânțarilor care răspândesc boala nu a fost semnalată pe insulă, ci pe continent, fiind insecte care trăiesc pe lângă ape dulci. Mulți spun că e posibil ca persoanele care s-au îmbolnăvit să fi mers la safari în Tanzania, nu doar la plajă pe insula exotică, iar astfel se puteau contamina. 

Zanzibar este o insulă exotică a statului african Tanzania care a devenit din ce în ce mai atractivă, de la an la an, pentru românii în căutare de aventură și relaxare. În timp ce alte destinații exotice se concentrează pe lux și exclusivitate, Zanzibar se diferențiază prin autenticitate și simplitate. Cei care au fost acolo spun că insula emană o energie pozitivă unică, datorită perfectei comuniuni între om și natură. 

Această destinație exotică unică este cu adevărat un loc de refugiu pentru cei care caută să evadeze din agitația orașelor și să se bucure de frumusețea naturală a lumii.

Anul trecut, peste 25.000 de români au fost în vacanță în Zanzibar, iar în ultimele două luni au fost peste 5.000 care nu s-au îmbolnăvit. Românii care sunt acolo nu au renunțat la sejururi, după aflarea veștilor despre malarie și nici cei care și-au cumpărat deja vacanțe prin agențiile de turism nu au cerut anularea rezervărilor. Există tratamente care se pot face imediat după apariția simptomelor sau tratamente profilactice, astfel încât malaria nu e considerată un pericol, iar Organizația Mondială a Sănătății nu a semnalat un potențial focar în Zanzibar. 

OMS nu a semnalat un pericol

Românii din Zanzibar spun că acolo nu se vorbește despre un pericol de îmbolnăvire cu malarie și nu este obligatorie sau măcar recomandată vaccinarea, pe insulă. Malaria nu se transmite de la om la om. „În Zanzibar, incidența de malarie este sub 1%, conform World Health Organization, ceea ce a determinat ca insula să fie scoasă de pe toate listele de avertizare. Nu există recomandare din partea WHO pentru tratament profilactic sau vaccin pentru turiștii care ajung în Zanzibar. Vaccinul oricum este disponibil doar în Africa, nu și în Europa”, spune Mihai Ioniță, iniţiatorul şi reprezentantul grupului hotelier Mambo de pe insulă, care trăiește în Zanzibar de trei ani.

Acesta mai spune că există cazuri extrem de rare de îmbolnăvire, care au afectat în special localnicii, nu turiștii, iar pentru a se evita pericolele sunt mai multe recomandări ce trebuie respectate. „Noi avem resorturi de 3 ani pe insulă, în tot acest timp am avut turiști de la 1 la peste 75 de ani și nu am avut nici măcar un singur caz de turist care să contracteze această boală”, a scris antreprenorul român grupul de Facebook Vacanță în Zanzibar.

Cele mai ieftine vacanțe exotice

Insula a fost luată cu asalt de turiștii români, încă din 2020, pentru că era una dintre cele mai sigure zone din lume, chiar fără restricții legate de COVID. Anul acesta au ofere vacanțe în această destinație exotică aproape toate agențiile de turism din România. A crescut, de la un an la altul, și numărul de zboruri pe curse charter, datorită cererii pentru vacanțe pe această insulă. 

Mai mult de 20 de români au hoteluri în Zanzibar, deschise după 2020. Grupul hotelier Mambo este al unor investitori români și face oferte speciale pentru turiștii din țara noastră. De Paște, de exemplu, turiștii au fost întâmpinați cu preparate tradiționale românești, în ultimii trei ani. 

Datele statistice arată că în primul trimestru al anului 2023, numărul de turişti a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, iar destinația rămâne în topul preferințelor românilor. Tocmai de aceea, românii de acolo se întreabă dacă persoanele care au luat boala au mers doar pe insulă sau și în Tanzania, unde sunt zone în care pot apărea țânțarii care răspândesc malaria, pe lângă apele dulci, nicidecum lângă apa sărată.

Se face plajă și iarna

Zanzibar a ajuns destinația de vacanță exotică în concurență cu insulele Maldive sau Mauritius, însă la un preț mult mai mic. Pentru un pachet turistic de nouă sau zece zile de cazare pe malul mării, cu zbor charter inclus, prețul este de circa 1.500 de euro, ceea ce nu se poate găsi în alte destinații exotice. Tocmai de aceea, mulți români au ales Zanzibarul, din 2020 până acum, mai ales de toamna până primăvara, când acolo sunt temperaturi de vară și vremea e perfectă pentru plajă. Chiar și în sezonul ploios se poate înota sau sta la plajă, pentru că soarele iese după câteva rafale de ploaie, fiind la fel de cald. 

Perioadele de sezon sunt iunie-septembrie și decembrie-martie. Prețurile au rămas neschimbate de anul trecut. Pentru cei care nu își cumpără pachete turistice de la agenții, se poate găsi cazare direct. O cameră pe plajă se poate închiria cu 40-60 de de dolari pe noapte, într-o structură de cazare de 3 stele, ajungând la 300-500 de dolari pe noapte la hoteluri exclusiviste de 5 stele. Prețurile unui zbor dus-întors variază între 600 și 1.000 de euro de persoană, în funcție de compania aeriană aleasă și perioada de călătorie. 

Mâncarea este foarte ieftină, între 1-2 dolari pentru o masă la un street food local, până la 8-12 dolari la un restaurant. Prețul unei excursii este de circa 250-300 de dolari de persoană, pentru 5 zile de activități. Un safari costă circa 350-400 de dolari pentru o zi, în funcție de durata excursiei. 

Pentru a evita pericolele de îmbolnăvire, în Zanzibar se recomandă câteva norme minime de igienă: spălare pe mâini, înainte de a consuma orice aliment, spălarea fructelor și a legumelor, înainte de a le mânca, nu se beau apă la robinet și nici băuturi cu gheață, în special în baruri și restaurante locale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×