x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox. 17 noiembrie 2023. Sfântul Grigorie Taumaturgul și Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul

Calendar ortodox. 17 noiembrie 2023. Sfântul Grigorie Taumaturgul și Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul

de Redacția Jurnalul    |    17 Noi 2023   •   10:15
Calendar ortodox. 17 noiembrie 2023. Sfântul Grigorie Taumaturgul și Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul
Sursa foto: doxologia.ro

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc, pe 17 noiembrie, pe Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Cuvios Lazăr Zugravul și Zaharia.

Sfântul Grigorie Taumaturgul

S-a nascut intr-o familie din Nicsar, Turcia. A trăit în vremea împăratului Aurelian (270-275). A studiat latina, retorica și dreptul, iar apoi a devenit ucenicul lui Origen. S-a convertit la creștinism și a primit numele de botez Grigorie. A fost hirotonit episcop al Neocezareei Pontului, nou infiintat de catre Phaedimus, episcop de Amasea.

A luptat impotriva ereziilor, respectiv sabelianismul si triteismul și a participat la sinodul de la Antiohia din 265, care l-a condamnat pe Pavel de Samosata. 

Dumnezeu l-a inzestrat cu darul facerii de minuni si de aceea a primit umele de Taumaturgul. Este considerat și fondatorul Bisericii crestine din Capadocia. Dupa ce a fost hirotonit episcop i-a convertit la crestinism pe toti locuitorii din Neocezareea. 
Îi sunt atribuite mai mute scrieri: Cuvant de multumire catre Origen sau Panegiric, Simbolul de credinta, Despre nepatimirea si patimirea lui Dumnezeu, adresata lui Teopomp si Epistola canonica.
A murit în anul 270 sau 271 iar pe patul de moarte a spus: „Slava lui Dumnezeu ca numai 17 creștini am aflat cand am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâția necredinciosi rămân, câți credinciosi am aflat întâi!“.

Sfantul Cuvios Lazăr 

S-a nascut in anul 810, in Armenia. Ete primul sfant canonizat în calitatea sa de iconograf. A intrat de tanar in viata monahală, la Constantinopol, unde domnea imparatul Teofil (829-842), care era inconoclast.

Cuviosul Lazar a fost torturat și aruncat în închisoare pentru ca a refuzat să distrugă sfintele icoane. A fost salvat de împărăteasa Teodora, soția lui Teofil, care l-a scos din temniță și l-a trimis la o mănăstire în nordul părții asiatice a Bosforului.

Dupa moartea imparatului iconoclast, a fost restabilit cultul icoanelor. Sfântul Lazâăr a realizat în mozaic icoana Mantuitorului Hristos de la Poarta de Bronz a palatului imperial. A murit în anul 867 și a fost inmormantat în Mânăstirea "Sfantul Evandru" din Galata, scrie ziuaconstanta.ro.

Condacul Sfântului Ierarh Grigorie Taumaturgul
Luând lucrarea multor minuni, cu semne înfricoşătoare pe demoni i-ai îngrozit şi bolile oamenilor ai alungat, Preaînţelepte Grigorie. Şi făcător de minuni eşti numit, din fapte luându-ţi numele.

Astăzi mai sunt pomeniți

  • Sfantului Cuvios si Marturisitor Lazar Zugravul;
  • Sfantului Cuvios Zaharia Ciobotarul si a lui Ioan;
  • Sfantului Cuvios Longhin;
  • Sfantului Ghenadie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfantului Cuvios Iustin;
  • Sfantului Cuvios Ghenadie.

 

×