x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calendar ortodox. Semnificațiile celor două sărbători care urmează după Sf. Ilie

Calendar ortodox. Semnificațiile celor două sărbători care urmează după Sf. Ilie

de Redacția Jurnalul    |    22 Iul 2024   •   12:45
Calendar ortodox. Semnificațiile celor două sărbători care urmează după Sf. Ilie
Sursa foto: doxologia

Cretinii ortodocși din unele regiuni ale țării mai păstrează și astăzi anumite tradiții și obiceiuri. Ilie Palie și Sf. Foca sunt două sărbători care urmează după Sf. Ilie.

âIIlie Pălie este înrudit cu Sf. Ilie și se sărbătorește pe 21 iulie iar Sf. Foca este sărbătorit pe 23 iulie. În aceste zile nu este voie să re lucreze. 

Deși în calendarul ortodox nu există niciun sfânt cu numele Ilie Pălie, unii creșștini consideră această zi ca fiind una sfântă.

Oamenii din unele regiuni ale țării nu lucrează când sunt aceste două sărbători, Ilie-Pălie și Foca. Cred că dacă nu vor ține cont de aceste zile, se pot îmbolnăvi sau locuințele le pot fi mistuite de flăcări.

Despre Ilie Pălie se spune că ar fi fratele, tatăl sau vizitiul trăsurii de foc a Sfântului Ilie. Cei care muncesc în această zi sunt „pălite” (lovite) de necazuri sau boli grele chiar în ziua următoare.

Sfântul Mucenic Foca  este comemorat în calendarul ortodox pe 23 iulie. Despre Sfântul Mucenic Foca se știe că a fost un episcop creștin și martir care a trăit în secolul al III-lea.

Pentru a renunța la credința creștină, Sfântul Foca a fost supus unor chinuri și torturi cumplite. Însă acesta nu s-a lepădat de Dumnezeu nici în fața morții. Se spune că Sfântul Foca a fost martirizat în anul 303 d.C., fiind ucis pentru credința sa în Hristos, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: ortodox sf ilie ilie palie sf foca