x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Când începe Postul Paștelui 2024. Zile de dezlegare la pește, ulei și vin

Când începe Postul Paștelui 2024. Zile de dezlegare la pește, ulei și vin

de Redacția Jurnalul    |    13 Feb 2024   •   17:00
Când începe Postul Paștelui 2024. Zile de dezlegare la pește, ulei și vin

Postul Paștelui este unul dintre cele două posturi importante din an, alături de postul Crăciunului, și este cel mai restrictiv.

Întrucât credincioșii catolici și ortodocși sărbătoresc Paștele la mare distanță în acest an, și datele de începere a postului sunt diferite.

Astfel, postul Paștelui catolic începe pe 14 februarie iar cel ortodox pe 18 martie. 

Postul Paștelui, numit și Postuol Mare, durează 40 de zile și este o perioadă de rugăciune, cjurățenie trupească și sufletească, abținere de la consumul alimentelor de origine animală dar și de la gânduri necurate, fapte rele, pregătire spirituală pentru Învirerea Domnului Isus Hristos.

Lăsatul Secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui ortodox este pe 10 martie 2024. În săptămâna următoare, se pot consuma produse lactate, motiv pentru care se mai numește și Săptămâna Albă.

Postul Paștelui este cel mai aspru post din an și, spre deosebire de alte posturi, are puține zile cu dezlegare la pește. Se poate consuma pește, ulei și vin doar pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim, duminica Floriilor.

În postul Paștelui se spun rugăciuni pentru ocrotirea casei, sănătatea trupească şi sufletească a locatarilor. După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc.

×
Subiecte în articol: postul paştelui dezlegare