x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 4 metode de revigorare a lavandei

4 metode de revigorare a lavandei

de Anastasia Paul    |    11 Mar 2024   •   21:00
4 metode de revigorare a lavandei
Sursa foto: Hepta

Nimic nu arată și nu miroase la fel de bine ca levănțica în plină vară. Un element de bază al oricărui design de grădină de inspirație mediteraneană, aceste plante rezistente la soare sunt favoritele albinelor și fluturilor și oferă o multitudine de flori violete sau albe.

În plus, există ceva despre ele care este pur și simplu romantic atemporal. Dar când vine vorba de întreținerea lor, există unele îndatoriri de la care nu te poți eschiva. Dacă levănțicile tale arată puțin lemnoase iată câteva sfaturi de la experți pentru a le reda forma potrivită și a le pregăti de vară. 

1. Când vine vorba de cum și când să tai levănțica, există câteva reguli de aur de urmat pentru a teasigura că plantele tale își revin.

Plantele de lavandă nu cresc cu ușurință din lemnul vechi, așa că tăierea lor până la capăt este o rețetă fără flori.

Înainte de tăiere, asigură-te că foarfeca sunt dezinfectate cu alcool pentru a preveni răspândirea oricăror boli ale plantelor și ciuperci. Adună secțiuni de tulpini de lavandă verde și taie-le la circa 5-7 cm deasupra țesutului lemnos. Taie lavanda înapoi pe secțiuni până când ai redus înălțimea plantei cu circa o treime. Ai grijă să nu tai țesutul lemnos deoarece acest lucru poate provoca deteriorarea plantei și nu va mai exista o nouă creștere. 

2. Cu toții am căzut în capcana îngrășămintelor. Mai mult îngrășământ înseamnă mai mulți nutrienți, ceea ce înseamnă plante mai bune, nu? Gresit. Diferitele plante au cerințe diferite, iar când vine vorba de lavandă, mai puțin înseamnă mai mult. Originară din climă caldă și uscată, lavandele s-au adaptat pentru a se dezvolta în medii de sol sărace, așa că recrearea acestor condiții de creștere este cheia pentru a obține o plantă fericită. După cum explică Sydni, „Plantele de lavandă sunt rezistente și nu au nevoie de multă fertilizare, deoarece preferă de fapt soluri care nu sunt foarte dense în nutrienți. Cel mai bun îngrășământ de folosit pentru plantele de lavandă este compostul organic (ca acesta de la Walmart).' „Puteți distribui aproximativ un strat de compost de 2 inci în jurul plantei primăvara, apoi de fiecare dată când planta este udată, acești nutrienți vor pătrunde în sol și vor fertiliza planta în timp”, adaugă Sydni. „Evitați să vă fertilizați levănțica mai mult de o dată pe an; îngrășământul în exces poate face ca planta să producă cantități în exces de frunziș și să nu înflorească pentru tine, ar putea chiar provoca daune permanente plantei.'

3. Îmbunătățește drenajul solului. Pe lângă un mediu sărac în nutrienți, lavandele iubesc solul bine drenat - este ceea ce o face o plantă grozavă pentru o grădină uscată. De asemenea, înseamnă că dacă ai levănțică în soluri argiloase care se îmbină ușor cu apă, ar putea fi timpul să îmbunătățești solul, astfel încât acestea să poată prospera.

Solurile pe bază de lut nisipos care sunt bine drenate sunt cele mai bune pentru plantele de lavandă. Se dezvoltă în soluri ușor alcaline, cu un pH de 6,5 până la 7,5. Plantele de lavandă nu tolerează excesul de umiditate a solului; amestecarea perlitului sau a vermiculitului în sol va ajuta la creșterea drenajului pentru a preveni acest lucru. Este deosebit de important să acorzi atenție structurii de compost cu lavandă în ghiveci. Nisipul horticol este excelent pentru a adăuga drenaj la compost, iar lavandele vor adora aerul pe care îl oferă sistemului radicular al plantei. Încearcă să obții aproximativ 2 părți compost organic la 1 parte nisip și 1 parte perlit.

4. Lăsate fără tăiere regulată, lavandele pot deveni lemnoase și își pot pierde natura compactă și stufoasă. Din fericire, cu puțină tăiere și răbdare, le poți readuce la viață. Indiferent dacă ai moștenit o curte cu levănțică excesiv de lemnoasă sau ai sărit peste prea multe tăieturi anuale, popți întineri levănțica veche, lemnoasă, oferindu-i o tăiere pe parcursul a trei până la patru sezoane de creștere.

Scopul este de a încuraja levănțica să facă lăstari noi de la bază, mai degrabă decât de la vârfurile țesutului lemnos.

Pentru a tăia mai mult, vei dori să împarți tulpinile lemnoase în aproximativ 3 sau 4 grupuri, unul dintre aceste grupuri de ramuri lemnoase ar trebui tăiat complet până la trunchiul principal. În următorii ani, taie următoarele secțiuni de tulpini lemnoase și o secțiune pe an. Lângă baza plantei vor crește noi muguri de lavandă, care vor crește pentru a înlocui vechea vegetație lemnoasă pe care o tai înapoi, potrivit livingetc.com.

 

×
Subiecte în articol: lavanda planta