Prin urmare, este bine să le ții departe de micii patrupezi deoarece pot suferi de probleme gastrointestinale sau letargie dacă înghit frunzele sau fructele.
Iată câteva plante de sărbători toxice pentru câini:
Ilex
Cunoscut pentru frunzele sale verzi, lucioase și țepoase, ilexul este folosit în coroane, ghirlande și aranjamente de sărbători, potrivit dcnews.ro.
Dacă un câine consumă frunze sau fructe de ilex poate suferi de tulburări gastrointestinale, letargie sau dificultăți la mers.
Simptomele intoxicației cu ilex la câini sunt adesea ușoare și se rezolvă de la sine, însă dacă acesta prezintă vărsături persistente, letargie extremă care îl împiedică să stea în picioare sau să se ridice după ce a mâncat ilex mergi la un medic veterinar.
Vâsc
Vâscul este o plantă verde, cu frunze si fructe mici, de culoare alb incolor, care se atârnă deasupra ușii de la intrare pentru a aduce noroc și prosperitate în noul an dar poate fi inclus și în decorațiuni.
Există două tipuri principale de vâsc: american și european.
Vâscul american este mai puțin dăunător dacă patrupedul mănâncă din această plantă. Pot să apară însă simptome precum vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.
Pot să apară însăprobleme mai grave, cum ar fi ritmul cardiac anormal și hipertensiunea arterială. Uneori câinele este letargic sau să nu prezinte deloc semne evidente, ceea ce poate întârzia tratamentul și poate duce la deteriorarea inimii și a altor organe.
Bradul de Crăciun
Brazii de Crăciun pot fi de mai multe tipuri, molid, pin, brad sau artificiali. Toate aceste tipuri pot irita tractul gastrointestinal al câinelui, provocâ d probleme precum vărsături, diaree și pierderea apetitului.
Se poate ajunge chiar la blocaje intestinale la câini dacă aceștia înghit ace sau rod crenguțele copacilor naturali.
Deși simptomele sunt adesea ușoare și se rezolvă de la sine, dacă observi semne evidente, mergi cu patrupedul la veterinar.
Amarilis
Este o floare formată dintr-o tulpină lungă și mai multe frunze verzi care răsar din bulbi. Acești bulbi sunt adesea cumpărați pentru decorarea casei sau oferiți cadou în perioada sărbătorilor.
Câinii pot mânca petalele, frunzele și chiar bulbul în sine. În funcție de partea plantei și de cantitatea ingerată, câinele poate dezvolta tulburări gastrointestinale, inclusiv vărsături și diaree care pot conține sânge, ritm cardiac anormal sau hipertensiune, tremurături sau convulsii.
Dacă patrupedul mănâncă o plantă de amarilis, contactează un medic veterinar de urgență!
Crăciunița
Crăciunițele sunt foarte comune în perioada sărbătorilor. Fiind adesea plasate pe podea, frunzele și florile sunt ușor accesibile pentru câinele tău, care le poate ronțăi sau înghiți. Dacă acest lucru se întâmplă, câinele poate dezvolta salivare excesivă, vărsături sau diaree.
Tulburările gastrointestinale pe care le dezvoltă câinele tău vor fi de obicei ușoare și se vor rezolva de la sine, dar dacă acestea persistă mai mult de două-trei episoade de vărsături sau diaree, se recomandă o vizită la medicul veterinar.
Tisa
Este o plantă verde, de obicei plantată în aer liber sau în ghivece, dar este și folosită în coroane, ghirlande și aranjamente florale în perioada sărbătorilor.
Tisa poate conține fructe, pe lângă acele sale cerate. Dacă orice parte a plantei este ingerată de câine, acesta poate dezvolta tulburări gastrointestinale. Și dacă patrupedul mănâncă mai mult decât o înghițitură sau o mușcătură, mai ales dacă a mestecat crenguțele, acest lucru poate duce la ritm cardiac anormal, hipertensiune, tremurături sau convulsii, notează dcnews.ro.