Izolată de lume, departe de nebunia civilizaţiei, o cabană ce poate părea unora de-a dreptul urîtă a făcut o istorie care te poate cuceri.
Izolată de lume, departe de nebunia civilizaţiei, o cabană ce poate părea unora de-a dreptul urîtă a făcut o istorie care te poate cuceri.
Nu cu foarte multă vreme în urmă, doar acum vreo 20 de ani,
pe aici nu trecea decît un nesemnificativ drum forestier araeori circulat.
Exploatarea masei lemnoase din zonă era restricţionată, iar sălbăticiunile pădurii
creşteau în mod natural într-un mediu convenabil. Autorităţile din cea mai
apropiată localitate, un orăşel cu vreo 20.000 de locuitori, au decis să
construiască o cabană ce urmează să servească drept refugiu pentru cei care au
pasiunea vînătorii sau a excursiilor solitare. Şi cum foarte repede s-a ajuns
la concluzia că orice cabană care se respectă are nevoie de un cabanier serios,
a fost găsit omul potrivit. De aici s-a şi născut povestea…
Greutăţi de început
Construcţia cabanei a durat aproape trei ani, un timp foarte lung pentru o ţară în care astfel de investiţii se derulează rapid şi eficient. Întîrzierea s-a datorat în primul rînd unor probleme legate de deturnarea unor fonduri însemnate de către un funcţionar al primăriei (iată că se întîmplă şi la case mai mari…). Un al doilea motiv, de acestă dată de ordin pur tehnic, a fost dificultatea de a transporta în şantier o seamă de materiale de construcţie şi necesitatea de a aduce unele modificări proiectului iniţial.
Finalul a fost orientarea către materialele naturale aflate din abundenţă în zonă: lemn de diferite esenţe şi piatră. Pe aceste două elemente s-a edificat structura de rezistenţă şi s-au bazat compartimentările, precum şi cele mai multe lucrări de finisaj exterior şi interior. De remarcat faptul că la început şantierul a funcţionat cu un generator de curent electric şi cu apă captată din surse naturale pentru simplul motiv că nu erau încă rezolvate traseele de utilităţi. Oameni care au lucrat încă de la demararea şantierului îşi amintesc cu plăcere de atmosfera entuziastă, de ingeniozitatea cu care au fost nevoiţi să rezolve unele probleme, chiar şi de dificultăţile sau pericolele prin care au trecut. Şi aşa cum se întîmplă de obicei, cînd greul fusese trecut s-au rezolvat şi problemele legate de drumul de acces, conectarea la reţeaua electrică, aprovizionarea cu apă potabilă şi evacuarea deşeurilor menajere.
Finisaje, amenajări
Atunci cînd familia care fusese angajată să îndeplinească funcţia cabanieră a ajuns pentru prima oară în zonă casa era “la roşu”, cum zicem noi, şi se începeau lucrările de finisaj interior, o dată cu amenajările exterioare. Lucrurile păreau destul de simple. Trebuiau asigurate cam o duzină de locuri de cazare, o bucătărie care să poată oferi hrană pentru aproximativ 20 de persoane şi, desigur, condiţii de igienă corespunzătoare. Pentru exterior peisajul înconjurător aproape că rezolva problema de la sine, considerîndu-se necesare doare cîteva intervenţii vizibile pentru accent şi personalizare. În realitate, situaţia s-a dovedit a fi mai complexă.
Sala de mese s-a dovedit a fi cam neîncăpătoare în situaţia unei ocupări complete a spaţiului de cazare. Din acest motiv a fost nevoie de o extindere uşoară a construcţiei, cu apariţia unui spaţiu suplimentar, acoperit şi încălzit. Nici proiectarea iniţială a grupurilor sanitare nu a fost cea mai fericită, şi aici fiind nevoie de reconsiderări ale spaţiilor iniţiale şi chiar de modificarea unor trasee de apă şi canalizare.
Au fost momente în care aproape nimeni nu mai credea în reuşita acestei investiţii, pentru că modificările succesive şi destul de costisitoare aproape dublaseră calculele iniţiale. În acest punct intervine o cotitură esenţială în istoria acestei cabane speciale…
Trecerea în privat
Exasperată de ezitările şi inexactităţile investitorului public, dar şi pe deplin cucerită de locul în care este amplasată cabana, familia cabanierului ia o decizie majoră. Propune comunităţii să ia întreaga afacere în regim privat şi acceptă semnarea unui contract care stipula o seamă de obligaţii în exploatare, mai ales în ceea ce priveşte unele înlesniri acordate investitorilor iniţiali.
Cu un plan de afaceri bine pus la punct se obţine un credit bancar eşalonat şi se reuşeşete, de această dată într-un timp cu adevărat record, să se definitiveze lucrările şi să se treacă în regim de exploatare. Familia, devenită proprietar al cabanei şi stăpînă pe afacere, se instalează în numai două camere modeste, situate desupra intrării principale. Cabana va funcţiona în regim public timp de 12 ani, perioada în care profiturile obţinute acoperă investiţia iniţială, datoriile şi dobînzile către bancă sînt achitate integral, iar proprietarii sînt în poziţia să solicite o renegociere a contractului iniţial. În urma evaluărilor financiare şi a normelor juridice aplicabile se constată şi se semnează în bună înţelegere, de către ambele părţi, stingerea definitivă a acestui contract. Trecem într-o altă etapă de istorie…
Evenimente în zonă
Fără să ştiu cîtă lume a trecut, timp de mai bine de un deceniu, prin acest loc pot să vă spun că zona a devenit, aproape pe nesimţite, populată. Atraşi de peisajul natural, de aerul bine oxigenat, de linişte şi intimitate, mai mulţi investitori au dezvoltat aici mici proprietăţi avînd, fără excepţie, statutul de casă de vacanţă sau reşedinţă temporară. Chiar şi familia de cabanieri, o dată cu rezilierea contractului cu autoritatea locală, a decis să închidă porţile pentru turişti şi să transforme cabana în rezidenţă personală.
De asemenea, terenul împrejmuitor a primit o atenţie specială, mai cu seamă în ceea ce priveşte elementele de personalizare. Finisajele exterioare căpătaseră o patină naturală agreabilă şi nu au fost necesare decît unele cosmetizări la terasă, în zonele vitrate şi pe faţada orientată către nord. Acum proprietarii sînt în măsură să dea sfaturi şi sugestii binevine nou-veniţilor în zonă, avînd autoritatea experienţei şi succesului.
Cum zice legea
Am vrut să scriu, cum m-am priceput, istoria acestei case, pentru că am gîndit că ea poate deveni un model. Toate transformările arhitecturale şi de statut juridic prin care cabana a trecut au fost însă posibile datorită unei legislaţii elastice şi puse exclusiv în interesul cetăţeanului. De asemenea, luaţi în calcul respectul pentru proprietatea privată şi interesul autorităţilor locale în dezvoltarea iniţiativei particulare şi încurajarea afacerilor de familie. Nu în ultimul rînd, am remarcat tenacitatea, determinarea şi chiar spiritul uşor aventurier al proprietarilor care, iată, pot da rezultate remarcabile atît pe plan uman, cît şi financiar.