x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Acum, pentru toate vîrstele e vremea pepenelui roşu…

0
Autor: Ing. Lucian Cristian 07 Aug 2008 - 00:00

Un fruct care creşte din abundenţă şi la noi
Românii, ca aproape toate popoarele de pe planetă, sînt mari amatori de pepene roşu, un fruct cultivat pe suprafeţe întinse în anumite zone ale ţării şi consumat în cantităţi apreciabile pe tot parcursul verii şi o bună bucată din toamnă.



Un fruct care creşte din abundenţă şi la noi
Românii, ca aproape toate popoarele de pe planetă, sînt mari amatori de pepene roşu, un fruct cultivat pe suprafeţe întinse în anumite zone ale ţării şi consumat în cantităţi apreciabile pe tot parcursul verii şi o bună bucată din toamnă. Un cunoscut explorator al Africii, David Livingstone, îl găsea abundînt în zona deşertului Kalahari, de unde se pare că îşi trage originea. Denumit de aborigeni pepene tsamma, creştea aici în sălbăticie, un singur vrej ajungînd să poarte cam o sută de fructe, e adevărat, de dimensiuni mai mici decît cele cunoscute azi în piaţă.

De ce “watermelon”?

O coajă subţire, dar rezistentă, de culoare verde compact sau vărgat, şi o cantitate impresionantă de miez zemos, dulce, cel mai adesea colorat în roşu, roz sau galben, mai rar în portocaliu. Englezii îi spun watermelon tocmai pentru că în Africa, unde se pare că îi sînt originile, acest fruct era o importantă sursă de apă în dieta indigenilor. Nu ştim cu exactitate de cînd a început omul să cultive pepeni, dar doi mari egiptologi, Zohary şi Hopf, au confirmat culturile de pe valea Nilului cam cu două milenii înainte de Hristos.

Puţini ştiu că numeroase seminţe de pepene au fost găsite şi în mormîntul lui Tutankhamon. Cam din secolul al X-lea, pepenele era deja cultivat în China (care este astăzi, de altfel, cea mai mare producătoare de pe glob), iar din secolul al XIII-lea a fost adus în Europa, o dată cu invazia maurilor. Cuvîntul watermelon a intrat în English Dictionary în 1615.

Povestea americană

Cele mai credibile surse plasează prezenţa pepenului roşu în America indienilor aborigeni încă din anul 1500. Primii exploratori francezi au găsit nativii de pe continent cultivînd pepeni pe valea fluviului Mississippi, iar pe la 1620 sînt confirmaţi primii plantatori în Massachusetts. Un istoric al alimentaţiei, John Egerton, crede că primele seminţe au fost aduse de sclavii africani, dar şi de primii colonişti europeni.

Un cunoscut horticultor, Jerry Parsons, împărtăşeşte aceeaşi idee şi menţionează fermele care apar pe continentul nord-american în Florida (1664), pe valea rîului Colorado (1799), statele din Midwest (1673), Connecticut (1747). Charles Frederic Andrus a fost horticultorul care a selecţionat şi creat o specie de pepene foarte rezistentă la boli, cunoscută astăzi peste tot în lume drept “pepenele verde din Charleston” sau “Charleston Grey”. Astăzi în peste 44 de state americane, pepenele verde se cultivă la scară comercială, cele mai mari producătoare fiind Georgia, Florida, Texas, California şi Arizona.

Calităţi remarcabile

Pepenele roşu se mănîncă proaspăt, uşor răcit. Sucul obţinut din el este foarte apreciat în sucurile de vară, precum şi la prepararea unor arome speciale. Este un furnizor important de vitamina C şi vitamina A pentru organism, dar şi de vitamina B6, B1, potasiu şi magneziu. Fructul cu miez roz conţine un antioxidant esenţial, lycopena. De reţinut şi faptul că primul aminoacid extras din pepene şi temeinic analizat a fost citrullina. Excesul acestuia în organism poate crea dereglări ale ciclului ureic.

Pepenele roşu este utilizat şi sub alte forme: poate fi murat sau transformat în peltea. Chinezii pregătesc o delicioasă mîncare din pepene preparată cu ulei de măsline, usturoi, boia de ardei iute, zahăr şi rom. Specialităţi pregătite din pepene roşu sînt foarte apreciate în Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia şi, desigur, România.

Seminţe, varietăţi

O varietate, pepenele galben, este foarte apreciată şi pentru valoarea nutritivă a seminţelor, foarte bogate în grăsimi şi proteine. Există varietăţi special cultivate pentru cantitatea şi calitatea seminţelor, considerate în multe zone de pe glob un aliment consistent, la concurenţă cu seminţele de floarea-soarelui.

Seminţele de pepene sînt utilizate în zone din vestul Africii pentru obţinerea unui ulei folosit la anumite preparate culinare. Pepenele este cultivat intens în peste cincizeci de varietăţi. Cele mai cunoscute sînt “Carolina Cross”, “Yellow Crimson Watermelon” şi “Orangeglo”. Alte varietăţi mai puţin cunoscute, dar la fel de apreciate pentru caracterul exotic sînt “Moon and Stars”, “Cream of Saskatchewan”, “Melitopolski” sau “Dansuke Watermelon”.

Din Vietnam?

Legende vietnameze spun că pepenele a fost descoperit aici încă din vremea Dinastiei Hung. Un rege exilat pe o insulă aridă a fost asigurat că, dacă va rezista acolo şase luni, va fi reprimit în ţară. Rugîndu-se pentru supravieţuire, a fost surprins să primească o sămînţă de la o pasăre măiastră. Era o sămînţă de pepene, pe care a plantat-o obţinînd fructele salvatoare pe care le-a numit “dura  tay”, adică “fructul din vest”, punctul cardinal de unde apăruse pasărea.

Referinţe culturale

Pepenele roşu a devenit simbol pentru multe zone culturale în toată lumea, utilizat cu ocazia unor variate sărbători. Mexicanii îl asociază cu moartea la festivităţile Dia de los Muertos. Asiaticii îl apreciază la sărbătorirea Anului Nou, considerînd norocoasă culoarea miezului. Fruct foarte popular în sudul SUA, invocat mai cu seamă de afro-americani pentru a sesiza accentele rasiste ale societăţii. Pepenele se goleşte de miez şi, decupat caricatural, devine simbol pentru alungarea strigoilor. Fructul a fost pictat în diferite stiluri şi maniere, cîntat pe ritmuri country sau folosit drept etichetă politică pentru grupările de “verzi” şi ecologişti.
Citeşte mai multe despre:   roşu,   pepene,   pepenele,   sînt,   viaţa la ţară

 



Mai multe titluri din categorie

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite

Elwira Petre și tatăl lui Ruby, printre concurenții celei de-a patra ediții Chefi la cuțite
Galerie Foto Duminică, de la ora 20.00, chefii se întorc cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Liviu Chiolpec este cel care le va juriza în această ediție...

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...
Serviciul de email marketing furnizat de