x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Afaceri intre rude indepartate

Afaceri intre rude indepartate

de Av. Melania Floarea    |    12 Oct 2006   •   00:00
Afaceri intre rude indepartate
CE SPUNE LEGEA
Un cititor din Sibiu - dl Ion Florin, ne intreaba detalii legate de o tranzactie pe care doreste sa o finalizeze, dar in acelasi timp este suspicios in privinta legalitatii acesteia.

Astfel, domnia sa ne spune ca trebuie sa plateasca unui var un rest de plata pentru un teren cumparat mai demult (partile intelegandu-se verbal ca plata sa se faca in transe). La randul sau, varul are de achitat mamei cititorului nostru o suma de bani reprezentand un imprumut. Varul domnului Ion a aflat (probabil de la un specialist) de existenta unei posibilitati legale de rezolvare concomitenta a situatiei, in sensul efectuarii unei singure plati prin care sa se stinga ambele datorii in contextul in care sumele datorate si de unul si de celalalt debitor sunt aproximativ egale.

DELEGATIA PERFECTA

Raspunsul este ca domnul Ion poate rezolva usor situatia prin plata directa catre mama sa a sumei de bani pe care varul i-o datoreaza acesteia. Astfel se evita doua plati. In loc ca varul sa primeasca de la cititorul noastru banii, iar mama cititorului sa primeasca de la var suma imprumutata, domnul Ion va plati direct catre mama sa, ambele obligatii de plata stingandu-se mult mai simplu prin semnarea unui singur act. Este vorba in fapt despre institutia delegatiei perfecte. Chiar daca denumirea suna neobisnuit, delegatia este un contract prin care un debitor este inlocuit (sau dublat) de alt debitor in executarea obligatiei sale. Astfel, pentru a se evita o dubla plata, in cazul nostru se recurge la aceasta operatiune simpla de plata directa din partea cititorului nostru catre mama sa, eliberandu-se el insusi de obligatia catre var si degrevandu-l si pe acesta la randul sau.

Vom vorbi pe larg despre aceasta institutie intr-un numar viitor, ocazie cu care va vom oferi si un model de conventie de delegatie. Si in cazul tranzactiilor intre rude pentru terenuri sau constructii este imperativa semnarea unui contract

×