x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ajuta natura, natura te va ajuta

Ajuta natura, natura te va ajuta

de Cristina Zaharia    |    28 Sep 2006   •   00:00
Ajuta natura, natura te va ajuta
VIATA LA ORAS
La jumatatea lunii septembrie, intr-o conferinta de presa dedicata programului "Ajuta natura, natura te va ajuta", au fost prezentate rezultatele si concluziile finale ale acestei campanii desfasurate in Sectorul 6 al Capitalei

Initiata la nivelul Sectorului 6 din Bucuresti, ea face parte dintr-un proiect mai vast intitulat "Primul pas catre reciclare este al tau", finantat de Uniunea Europeana.

Programul a fost implementat in perioada octombrie 2005-septembrie 2006 si a avut ca scop pregatirea, implementarea si monitorizarea unor noi sisteme de gestionare a deseurilor menajere in vederea reutilizarii/reciclarii acestora.

CAMPANIA PUBLICA PILOT

Campania publica pilot s-a derulat in perioada februarie-iulie 2006 si a avut ca public tinta aproximativ 5.200 de cetateni din Sectorul 6 al Capitalei, unde au fost amplasate de operatorul de salubritate URBAN SA cate trei containere noi (container hartie-carton, container plastic, container sticla) in zece zone de colectare selectiva.

Succesul campaniei a fost asigurat de conlucrarea dintre organizatiile din domeniul protectiei mediului, autoritatile locale (primaria de sector), societatile de salubritate. Desigur, cel mai important rol l-au avut cetatenii, care au fost informati si mobilizati, aceasta actiune devenind o obisnuinta cotidiana.

REZULTATE SURPRINZATOARE

Rezultatele sunt surprinzatoare, conform organizatorilor. Astfel, in perioada februarie-iulie 2006 au fost colectate de la cei 5.200 de locuitori aproximativ 12.200 kg hartie si carton, 7.420 kg plastic si 3.200 kg sticla. In urma reciclarii si valorificarii acestor deseuri au fost salvate 17,9 tone lemn de padure, 4.080 kg petrol brut, 300 kg carbune si 1.980 kg nisip.

Proiectul a avut drept principal scop extinderea sistemului de colectare selectiva a deseurilor la nivel urban prin instrumente si mijloace de educare, informare si constientizare a cetatenilor.

INSTRUMENTE SI MATERIALE EDUCATIVE

Instrumentele si materialele educative puse la dispozitia cetatenilor pentru aceasta campanie cuprind: un ghid practic pentru sortarea deseurilor menajere de ambalaje, un buletin informativ dedicat Asociatiilor de Proprietari ce contine informatii privind actiunile proiectului si informatii de interes general in domeniul gestionarii deseurilor, reglementari legale in vigoare ce vizeaza generatorii si detinatorii de deseuri menajere.

A fost creat portalul www.alegereciclarea.ro ce contine numeroase informatii si instrumente utile celor interesati de domeniul gestionarii deseurilor municipale, documente oficiale privind programe si strategii nationale din domeniu, ghiduri, legislatie, legaturi utile etc.

Incepand cu luna octombrie 2006 vor fi amenajate alte 100 noi puncte de colectare selectiva pentru asociatiile de proprietari, sperand ca acesta sa fie un exemplu de buna practica si pentru celelalte sectoare ale Capitalei.
Contributia celor trei categorii de deseuri reciclabile
  • Hartie, carton 53% - 12,3 tone
  • Plastic 27% - 7,5 tone
  • Sticla 20% - 3,2 tone
  • Mijloacele de informare preferate de cetateni
    Categoriile de respondenti, dupa nivelul lor de educatie
    DRUMUL DESEURILOR
    Containerele cu deseuri sortate sunt colectate de operatorul de salubritate. Ele sunt apoi trimise procesatorilor specializati, care transforma deseurile in materie prima pentru alte ambalaje. In felul acesta, mii de tone de ambalaje nu mai ajung la groapa de gunoi. Prin reintroducerea lor in circuitul productiv se economisesc cantitati importante de combustibil si de materii prime, evitandu-se in acelasi timp cresterea poluarii. Pentru alte categorii de deseuri reciclabile (textile, metal etc.) se vor propune sisteme de colectare pe masura aparitiei posibilitatii de procesare.
    COLABORARE
    Actorii acestui peroiect au colaborat in identificarea oportunitatilor si constrangerilor existente pe baza carora a fost elaborata si implementata o campanie publica ce a insotit si a sprijinit o prima actiune de colectare selectiva a deseurilor menajere la nivelul habitatelor colective pe verticala. S-a contat pe faptul ca daca cetateanul este direct informat si mobilizat gestul lui de a sorta deseurile va deveni obisnuinta cotidiana.
    ATENTIE!
    1. Sorteaza deseurile de ambalaje pe categoriile colectate

    2. Depune deseurile de ambalaj sortate in containerele speciale marcate corespunzator fiecarei categorii in parte

    3. Nu uita, dupa sortare, restul deseurilor menajere se arunca in pubela sau in containerul destinate lor initial. In nici un caz nu se amesteca insa cu unul dintre deseurile sortate

    4. Poti ajuta efortul administratiei locale de a-ti oferi un mediu mai curat, poti ajuta natura sa-ti ofere o viata mai sanatoasa
    ×
    Subiecte în articol: natura deşeurilor