x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajări pentru ronduri publice şi private

Amenajări pentru ronduri publice şi private

de Cornelia Constantin    |    17 Oct 2009   •   00:00
Amenajări pentru ronduri publice şi private
Sursa foto: /RHS

V-aţi obişnuit să vedeţi rondurile ca fiind spaţii publice. Dar atunci când vă doriţi o insulă de verdeaţă în propria curte, nu e cumva vorba tot de un... rond?

An de an, la toate marile expoziţii de profil se prezintă şi proiecte de amenajare a unor ronduri cu flori şi verdeaţă. Ele se folosesc nu numai pentru spaţii publice sau parcuri, dar şi în grădini particulare. Desigur, atunci când e vorba despre grădini particulare spaţiul şi stilul de amenajare sunt cu mult mai importante, pentru că trebuie să se sincronizeze cu casa şi alte construcţii.

AGLOMERAŢIA
Deşi e foarte aspectuos un rond compact, bine populat cu plante, evitaţi aglomeraţia. Una este ca plantele să ocupe tot spaţiul alocat lor, alta este să fie atât de des plantate, încât să nu poată respira. Da, până şi plantele respiră. În condiţiile în care nu au spaţiu să facă acest lucru se pot îmbolnăvi cu uşurinţă, dăunătorii se răspândesc rapid şi nu vă mai puteţi bucura de munca depusă până atunci.

Aşadar, simţul măsurii e foarte important şi aici. E bine să aveţi câteva plante în plus din fiecare varietate folosită, pentru că nu toate plantele se prind "din prima" şi trebuie să aveţi cum să faceţi anumite completări.

CROMATICA ŞI PLANTELE
În general se merge pe ideea de contrast obţinut cu plante care să nu necesite îngrijiri deosebite şi care să fie accesibile. Se folosesc plante precum: crăiţele, petuniile, begoniile şi impatiensul, cineraria, bellis, coleus, plantele suculente, muşcatele, lobeliile. După cum vedeţi, nu e nimic complicat şi costisitor în materie de plante. Majoritatea se pot obţine primăvara din seminţe şi nu necesită condiţii de mediu deosebite sau îngrijiri anume. Plantarea la locul potrivit şi puţină apă la nevoie - iată la ce trebuie să fiţi atenţi.

Cromatica trebuie să fie una adecvată ideii iniţiale a rondului, puternică şi bine delimitată şi pentru asta trebuie să ştiţi exact cu ce plante puteţi obţine acel efect decorativ pe care îl doriţi.

OBIECTELE DECORATIVE
Sunt foarte importante pentru transmiterea unui mesaj, a ideii iniţiale a rondului. De exemplu, dacă locuiţi la malul mării şi vă doriţi un rond simbolic, puteţi să folosiţi ca obiect decorativ o bărcuţă, iar cromatica florilor să fie alb-albastră, pentru a imita valurile unei mări.

Dacă locuiţi într-o localitate montană nu mai aveţi cum să folosiţi aceleaşi simboluri şi obiecte decorative, pentru că ar fi complet nepotrivite. Dacă vă doriţi un spaţiu verde romantic, puteţi să folosiţi arcele cu trandafiri. Dacă vă doriţi un spaţiu verde decorativ şi utilitar, obiectul în jurul căruia se construieşte rondul poate să fie o cişmea sau o fântână arteziană. Sau, dacă spaţiul permite, obiectul decorativ poate să fie un ceas solar.

Denivelările terenului pot fi exploatate la maximum pentru o amenajare reuşită, indiferent ce anume vă doriţi. Pentru completarea rondurilor puteţi să folosiţi alei pavate cu piatră naturală sau scoarţă de copac, gărduleţe scunde din lemn etc. Plantele decorative prin frunziş au o importanţă mare în cazul rondurilor, pentru că fără ele nu puteţi obţine contrastul dorit. Coleusul şi cineraria sunt alegeri curente ale peisagiştilor, dar dacă dumneavoastră aveţi alte plante la îndemână le puteţi folosi. Important este efectul final pe care îl obţineţi, nu neapărat fiecare plantă în parte. Aşadar, fiţi practici atunci când e necesar.

Sfat
Atunci când nu găsiţi o idee potrivită pentru amenajarea dorită, mergeţi în parc. Oricare parc. Sau la grădina botanică din localitatea unde vă aflaţi. Răsfoiţi reviste, vizitaţi site-uri pe Internet. Sau încercaţi ceva original, ceva ce nu s-a mai încercat. Deschizător de drumuri fiind, aşteptaţi-vă să aveţi şi bătaie de cap, dar după ce lucrările se vor fi încheiat, în mod sigur veţi fi mândri de ce idee deosebită aţi avut. Nu uitaţi că, oricât de neobişnuită ar fi ideea de amenajare, trebuie să ţineţi cont de trăsăturile spaţiului disponibil, de buget, de felul cum se va armoniza rezultatul muncii dumneavoastră cu felul în care este construită casa etc. Originalul este, după cum vedeţi, condiţionat de lucruri binecunoscute.

×
Subiecte în articol: amenajare ronduri