CE SPUNE LEGEA
Fara autorizatia de constructie, proprietarii isi asuma riscurile
IGNAT ANDREI, inspector-sef IJC Neamt
Amplasarea altor categorii de lucrari decat cele specificate anterior se poate aviza de Compania Nationala Apele Romane in cazuri speciale, numai cu acordul riveranilor si dupa realizare anticipata a masurilor pentru evitarea pericolului de inundare si asigurare a scurgerii apelor.
Planurile de urbanism se reactualizeaza de regula dupa o perioada de cinci-zece ani pe baza tendintelor de dezvoltare a localitatilor si evolutia manifestarilor fenomenelor naturale in perioada de observatie. In ceea ce priveste stabilirea zonelor de risc la inundatii, aceasta se realizeaza la ora actuala prin studii de inundabilitate, care cuprind prelucrari statistice ale parametrilor de curgere a apei in albie (debite si niveluri cu diferite grade de asigurare), precum si calcule hidrologice in conditii de ploi cu intensitati maxime pe areale extinse in bazinul hidrografic amonte de sectiunile de calcul. Practic, se anticipeaza pe baze stiintifice eventualele efecte ale fenomenelor hidrometeorologice extreme si se delimiteaza suprafetele de teren care ar putea fi afectate de inundatii. Baza de date si observatiile existente la aceasta data permit acest lucru.
PROCEDURA DE AUTORIZARE
Toate aceste demersuri, incepand cu intocmirea studiilor de specialitate si terminand cu intocmirea hartilor de risc si transpunerea acestora in documentatiile de urbanism, vor avea finalitate practica atunci cand intre investitor si autoritatea publica locala va functiona relatia legal normala in scopul realizarii unor constructii sigure. Din aceasta cauza, procedura de autorizare nu trebuie privita ca un impediment, ci ca un instrument legal, informational, cu dimensiune predominant sociala, menita sa protejeze interesele investitorului si ale comunitatii. De regula, albiile de rau au fost conturate in decursul a sute de ani si permit tranzitarea debitelor in conditii normale. Riscul producerii de inundatii apare atunci cand prin amplasarea unor lucrari necorespunzatoare se reduce sectiunea naturala a albiei ocupate la ape mari. Este de preferat ca prin lucrarile executate in zona albiei sa se conserve tendinta naturala de evolutie a cursului de apa. De asemenea, exploatarea amenajarilor amplasate in albiile raurilor si in speta a lacurilor de acumulare se face in conditiile prevazute in regulamentul de exploatare, astfel incat sa poata fi preluate debitele mari ca urmare a aparitiei viiturilor, cat si asigurarea debitelor minime de servitude in perioadele secetoase. Nerespectarea regulamentelor de exploatare la acumulari constituie cauza principala a inundatiilor determinate de ruperea digurilor si/sau barajelor lacurilor de acumulare.
Citește pe Antena3.ro
EXTRAGERILE NECONTROLATE DE BALAST
Extragerile necontrolate de balast din albia raurilor constituie o problema, in conditiile in care acestea se produc in apropierea unor lucrari amplasate in albie si in special in zona podurilor. Tendinta cursului de apa de a-si reface debitul solid duce la aparitia fenomenelor de eroziune a albiei in special in punctele de perturbatie a curgerii (pile de pod, aparari de maluri in curbe etc.) Exploatarea rationala a rezervelor de balast din albiile de rau, pe langa importanta economica a activitatii, are ca scop corectarea curgerii apei in albie si protejarea malurilor acesteia. Avizarea si supravegherea acestor activitati sunt facute de administratorul retelei hidrografice, respectiv Compania Nationala Apele Romane.
OBLIGATIILE CETATENILOR
Cetatenii trebuie sa nu descarce reziduuri si orice alte materiale in resursele de apa, sa nu amplaseze in albiile majore obiective de locuinte noi, fara avizul de amplasament sau fara respectarea masurilor de protectie impotriva inundatiilor. Detinatorii de locuinte vor putea sa-si branseze imobilele la reteaua de alimentare cu apa centralizata numai in masura in care exista retele de canalizare si statii de epurare si trebuie sa respecte regimul impus prin norme in zonele de protectie a albiilor. Sunt interzise obturarea sau blocarea sub orice forma, scoaterea din functiune, in orice mod, a constructiilor si instalatiilor de descarcare a apelor mari, precum si trecerea cu animale, circulatia cu vehicule sau stationarea acestora pe baraje, diguri sau canale, cu exceptia locurilor anume destinate in acest scop.
OBLIGATIILE AGENTILOR ECONOMICI
|
ATENTIE!
|